Linkovi

NVO: Srbija sve dalje od EU; narativ o EU kreira Vučić


Arhiva - Pripadnik Garde Vojske Srbije stoji mirno pored zastava Srbije i Evropske unije, 2. oktobra 2027. (Foto: AP, Darko Vojinović)
Arhiva - Pripadnik Garde Vojske Srbije stoji mirno pored zastava Srbije i Evropske unije, 2. oktobra 2027. (Foto: AP, Darko Vojinović)

Odgovorno vođenje državnih poslova ne dozvoljava da se kritička upozorenja, kao u Izveštaju Evropskog parlamenta, uzimaju sa nipodaštavanjem i vidnim nezadovoljstvom, navodi se u saopštenju Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji (EMIS), koji konstatuje da je Srbija sada dalje od članstva u EU nego pre 20 godina. Odvojeno od toga, istraživanje Centra savremene politike pokazuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić glavni izvor informacija i kreator narativa o EU.

Evropski parlament ne vodi dnevnu politiku Evropske unije, ali su njegove preporuke i ocene obavezujuće za Evropsku komisiju i Savet, navodi se u saopštenju EMIS-a koje potpisuje predsednik njihovog Foruma a međunarodne odnose Ivan Vujačić, prenosi FoNet.

Upozorenja Evropskog parlamenta na odstupanja od pravila demokratske procedure, odsustvo transparentnosti u donošenju važnih odluka vlasti na raznim nivoima, poimenično ukazivanje na slučajeve visoke korupcije i zloupotrebe vlasti, koji opterećuju javni, društveni i politički život u Srbiji, nisu nepoznati domaćoj javnosti, navodi se.

Odgovornoj politici koja zagovara dostizanje viših standarda u javnim poslovima i politici, ovakve primedbe ne bi trebalo da smetaju, navodi se.

Deklaracije političkog vrha Evropske unije o dobrodošlici, otvorenim vratima Srbiji za ulazak u članstvo, razne varijante mehanizama praćenja i podsticaja da ovaj proces ubrza, nisu dali vidljive rezultate.

Već površnim čitanjem najnovijeg izveštaja, upozorava Forum, nameće se očigledan zaključak da je Srbija danas dalje od članstva u Evropskoj uniji nego pre 20 godina.

Za vođenje odgovorne državne politike, umesto zlovolje i omalovažavanja, treba ozbiljno uzeti u obzir poruke Evropskog parlamenta, jer je potreban je temeljni zaokret da se konstatovano stanje u Srbiji izmeni

Deklarativno izjašnjavanje da je članstvo u Evropskoj uniji naš spoljnopolitički prioritet bi trebalo da zameni promišljena, aktivna državna politika, kao i drugačije, odgovorno ponašanje svih aktera u javnom političkom životu Srbije, zaključuje se u saopštenju koje je preneo FoNet.

Istraživanje: Vučić najvažniji izvor informacija i kreator politike prema EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najvažniji je izvor informacija i kreator narativa o Evropskoj uniji, od događaja na kojima je učestvovao, pa sve do pitanja pomoći EU u pandemiji, a primetna je i velika razlika između provladinih i kritičkih medija kada je u pitanju izveštavanje o ovoj temi, pokazuje istraživanje Centra savremene politike.

Prilikom istraživanja analizirane su veb stranice ukupno 18 medija, kako najčitanijih, tako i onih koji imaju značajnog uticaja na javni diskurs, a istraživanje je obuhvatilo period od 1. januara do 31. oktobra 2020. godine, prenosi portal Juropijan vestern Balkans (EWB).

Pandemija Kovida 19 predstavljala je jednu od glavnih tema o kojoj su mediji pisali o EU, a istraživanje Centra savremene politike pokazalo je evidentno prisustvo emotivnog prokineskog i antievropskog narativa u vezi sa pandemijom korona virusa.

Postoje razlike među medijima kada je u pitanju izveštavanje o ovim temama, pa i prisutnost predstavnika vlasti u njihovom tumačenju.

Generalno posmatrano, provladini mediji, a naročito tabloidi, naklonjeni su tipu izveštavanja koji sa dosta emocija kritikuje EU i veliča njene "rivalske" aktere u Srbiji, uglavnom koristeći navode državnih zvaničnika, navodi se u tekstu.

"Tako je Evropska unija entitet koji često uslovljava Srbiju i traži joj da se odrekne ključnih identitetskih odrednica - Kosovo, Nikola Tesla, kao i svojih tradicionalnih prijatelja Kine i Rusije zarad članstva u toj organizaciji, nedosledno i neopravdano je kritikuje (za kupovinu naoružanja od Rusije i Kine) i ostavlja je na cedilu u kriznim situacijama (Kovid 19)", navodi se u istraživanju.

Ono što je izdvojeno kao još jedan od zaključaka jeste uloga Aleksandra Vučića kao glavnog izvora informacija i kao kreatora narativa o EU, koja se najviše primećivala kada je u pitanju bila pomoć koja je pristizala u Srbiju namenjena za borbu protiv pandemije.

"Kada se radilo o naslovima koji su obeležili vesti o donacijama i pomoći EU, oni su bili umereni, i mogu se sumirati na davanje opštih informacija - Stigla pomoć iz EU, EU donirala sredstva Srbiji. Pomoć koju je EU pružila uzimala se zdravo za gotovo, bez ikakvih sentimentalnih izjava zahvalnosti", navodi se u istraživanju Centra savremene politike.

S druge strane, Centar ističe da je kada je pomoć stizala iz Kine, izvori, narativi, pa čak i sentimenti, bili su potpuno drugačiji.

"Narativ koji je stvoren bio je obeležen hvalospevima i zahvalnosti koju je Vučić tada izjavljivao Kini. Kako je on bio glavni izvor informacija o kineskoj pomoći, mediji su prenosili njegove izjave u celosti, sa čestim naslovima o 'čeličnom prijateljstvu' i 'bratskoj ljubavi' Kine i Srbije", navodi se u istraživanju.

"Analiziranje izveštavanja medija o EU je izuzetno važno imajući na umu da je pristupanje Srbije EU jedan od najvažnijih proklamovanih strateških ciljeva Srbije poslednjih decenija, ali da su manjak podrške ovom procesu i skepticizam u vezi sa njegovim uspehom dostigli zabrinjavajuće razmere", navodi se u istraživanju koje prenosi EWB.

XS
SM
MD
LG