Linkovi

Novinari traže da se KRIK zaštiti


Novinarska udruženja: Tužilaštvo da se izjasni o tabloidnim tvrdnjama o KRIK-u
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Više novinarskih udruženja i organizacija zatražilo je da se Republičko javno tužilaštvo izjasni o indicijama koje pojedini tabloidi i mediji iznose protiv redakcije KRIK i o tome da li se protiv nekoga iz redakcije KRIK-a vodi postupak.

Sa današnjeg protesnog skupa ispred Skupštine Srbije predsednik NUNS-a Željko Bodrožić je zatražio da se Regulatorno telo za elektronske medije izjasni o širenju dezinformacija na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, pre svega na televiziji Pink, a od kolegijuma Skupštine Srbije se traži da osudi zloupotrebu skupštinske govornice za napade na novinare.

Bodrožić je rekao da su članovi medijske koalicije odlučili da napuste Radnu grupu za bezbednost novinara jer nije osudila napade na KRIK, kao i da se razmišlja da napuste i druge radne grupe.

"Vlast nije spremna da učini sve da bi mediji bili slobodni", istakao je predsednik NUNS-a i nastavio:

"Sa ovom konferencijom za medije započinjemo zajedničku akciju koja podrazumeva proteste, kampanju na društvenim mrežama i svakodnevno alarmiranje domaće i međunarodne javnosti. Akcijom ćemo pokazati da smo odlučni da zaštitimo profesionalni i fizički integritet i izborimo se za punu slobodu medija i izražavanja. Zatražili smo razgovor sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija u Srbiji u želji da im iznesemo sve činjenice o gaženju slobode medija i izražavanja i sve većem ugrožavanju bezbednosti nezavisnih novinara", rekao je Bodrožić i objasnio da će poštovati mere države protiv pandemije i da tokom predstojećeg perioda zatvaranja neće biti organizovani protesti.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović rekao je da su tabloidi glasnogovornici vlasti, da su bez dokaza povezivali KRIK sa kriminalnim grupama, a po njegovoj oceni

poslednji napad je najopasniji jer se ovaj istraživački portal povezuje sa jednim od kriminalnih klanova koji su u ratu:

"Oni nas svrstavaju bez ikakvih dokaza da smo deo kriminalne grupe. To dsu verovatno najbizarniji napadi koji su se do sada ikada desili redakciji Krika i razlog tome je vrlo jednostavan i očigledan. Zato što mi kao redakcija Krika već godinama pišemo o vezama koje baš ta kriminalna grupa, taj Belivukov klan ima sa samim predstavncima vlasti", rekao je Dojčinović.

Skup ispred Narodne skupštine obeležila je i rasprava Stevana Dojčinovića sa novinarom Srpskog telegrafa o poslednjim napadima na KRIK, koji su između ostalog dolazili i sa adrese ovog tabloida. U odbranu Dojčinovića stao je deo juče okupljenih tvrdeći da Srpski telegraf i slični mediji rade protiv bezbednosti kolega iz Krika.

Inače, ovaj skup zajedno su organizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija i Lokal pres.

XS
SM
MD
LG