Linkovi

Kako se u Severnoj Mitrovici tumači Vučićeva poruka o registarskim tablicama?


Političari, aktivisti i građani različito o Vučićevoj najavi
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

Političari, aktivisti i građani različito o Vučićevoj najavi

Političari, civilni aktivisti i građani iz Severne Mitrovice različito tumače najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da “Srbija neće izdavati, niti u narednom periodu obnavljati registarske tablice srpskih gradova na Kosovu”, među kojima su i KM tablice, kojih je najviše na severu Kosova.

“Nema predaje KM tablice ostaju”. “Ne moramo da imamo KM dajte nam KS”, ovo su poruke predsednika Srbije od pre oko mesece dana.

U ponedeljak je, međutim, nakon razgovora u Briselu rekao da je prihvatio predlog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da “Srbija neće izdavati, niti obnavljati tablice srpskih gradova na Kosovu”.

Predsednik Vučić međutim nije pojasnio šta to praktično znači i šta ako na primer vlasniku vozila sa KM tablicama, koje se najviše koriste na severu Kosova, danas istekne registracija? Odgovor na ovo pitanje pokušali su u utorak novinari da dobiju od predstavnika Srpske liste na konferenciji za novinare u Severnoj Mitrovici, međutim bezuspešno.

“Nema pitanja, videćemo šta će biti i kako. Na terenu ćete dobiti sve odgovore u narednim danima”, rekla je moderatorka na konferecniji za novinare Srpske liste.

Glas Amerike pitao je i građane Severne Mitrovice, kako su razumeli poruku predsednika Srbije.

„Veruj da nisam gledao, ni TV ni Vučića, slavio sam slavu“.

“Ne znam šta će da bude, videćemo, ali sigurno RKS neće biti. To sigurno“.

„Ja sam moje vozilo registrovao juna meseca, do juna 2023. one su po evropskim standardima u funkciji. Postavljam pitanje – ko meni može da uskrati da ja koristim svoje vozilo? Sa tim vozilom idem i u inostranstvo i svuda, a ovde na svojoj teritoriji nemam pravo. To treba da se preispita Brisel i ti mentori koji savetuju Kurtija“.

„To stvarno ne znam, stvarno ne znam. Ovi (Priština) će da traže da se preregistruje na RKS, ako ne registruju naplaćivaće kazne, veoma sam zabrinuta zbog toga. Ne znam šta će biti. Ne očekujem ništa dobro“.

Glavni poverenik “Pokreta za odbranu Kosova i Metohije” Nebojša Jović smatra da neizdavanje i neobnavljanje KM tablica od strane Srbije znači samo jedno.

“Predsednik Srbije je otišao da se bori za KM tablice tako što je prodao KM tablice. Namerno ne kažem predao, već prodao KM tablice. Mislim da iz ovog ništa dobro ne može da izađe”, rekao je Jović za Glas Amerike.

Poruka Aleksandra Vučića da “Srbija neće da izdavati, niti obnavljati KM tablice”, je za Miodraga Marinkovića iz Centra za Afirmativne društvene akcije “jedna konfuzna formulacija” i u vezi s tim očekuje dodatna razjašnjenja, jer u suprotnom kako navodi to znači da građani imaju samo dve mogućnosti.

U praksi znači da oni ljudi sa severa Kosova kojima je istekla registracija posle toga će morati da uzmu one registracije koje daje Priština. Beograd se time odriče prava da izdaje nove tablice. U tom slučaju ili parkirate auto u garaži ili uzmete tablice RKS koje izdaju kosovske vlasti”.

Sličnog je mišljenja i Aleksandar Arsenijević, lider Građanske inicijative “Srpski opstanak”.

“Zaključno sa jučerašnjim datumom sledeće godine 2023. će apsolutno nestati tablice sa gradovima na Kosovu i Metohiji uključujući i KM tablice. Tako da do sledeće godine ovog datuma sve tablice će biti RKS i praktično su prihvaćeni uslovi da tablice budu RKS”, naveo je Arsenijević

"Predstava za javnost"

Komentarišući potez premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji je na zahtev američkog ambasadora u Prištini za 48 sati odložio primenu odluke o novčanim kaznama za vozače sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu, sagovornici Glasa Amerike kažu da je u pitanju predstava za javnost.

“To je rekao bih neka igra Vučića, Kurtija i Zapada. Jer ne mogu da shvatim da Zapad moli Kurtija može li nešto da učini, a onda Vučić radi sve što se od njega traži. Imamo jednu suicidnu politiku da deset godina punih mi dajemo sve, a ne dobijamo ništa. To može da znači samo dve stvari, ili imate pregovarača koji je neiskusan, nesposoban ili imate čoveka koji je pametan, ali to radi zarad svog interesa”, rekao je Nebojša Jović.

“Imaćemo odlaganje na četri dana, pa na osam dana i onda će doći do odlaganja na deset meseci i rešavanja ovog pitanja unutar sveobuhvatnog sporazuma tačnije ako to bude francusko-nemački plan onda u okviru tog plana”, naveo je Miodrag Marinković.

Mislim da je odlaganje došlo pod pritiskom, kao što smo i videli pod pritiskom američkih zvaničnika i da naravno sada stoji na njemu ( Aljbinu Kurtiju ) s obzirom da je Beograd zvanično ukinuo tablice, samo je na njemu da li će on prihvatiti taj predlog produžetka tablica umesto 21. aprila do 20. novembra. Razlika je u šest meseci”, naveo je Aleksandar Arsenijević.

Nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode, pozdravio je odluku kosovskog premijera da za 48 sati odloži početak kažnjavanja vozača koji nisu zamenili srpske tablice za "RKS" oznake. On je na Tviteru napisao da je "dobro što će specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, imati više vremena da sa zainteresovanim stranama radi na rešenju".

Srpska lista najavljuje proteste

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je u utorak da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavnicima ove partije na sinoć održanom sastanku u Beogradu preneo da u Briselu juče “nije postignut nikakav sporazum".

“Za to je izričito odgovorna Priština i to ste mogli da čujete i od međunarodnih predstavnika. Pre svega od Borelja, a ja verujem da će i drugi predstavnici međunarodne zajednice to isto da kažu. A ne kao što znaju da pozivaju dve strane, jer ovog puta je jasno ko je odgovoran”, rekao je Rakić na konferenciji za novinare u Severnoj Mitrovici.

Naveo je da Srpska lista, kao i predsednik Vučić želi samo mir i zamolio Prištinu da ne „diže tenzije i da ne upotrebljavaju silu protiv našeg naroda“.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić (Foto: VOA)
Predsednik Srpske liste Goran Rakić (Foto: VOA)

Ono što je očigledno je da nikome ne odgovara da pričamo o Zajednici srpskih opština. ZSO je plod međunarodnog sporazuma, to je međunarodni dogovor i mi Srbi sa Kosova i Metohije samo to tražimo, da se potpisani sporazumi sprovedu onako kako je u Briselu dogovoreno. Dakle želimo da živimo mirno i svoji na svome i ne samo mi sa severa, to isto žele naša braća sa juga, od Leposavića do Štrpca, od Metohije do pomoravlja svi žele samo mir i da ostanu na svojim kućnim pragovima, na svojim vekovnim ognjištima“.

Rakić je najavio proteste u institucijama.

Nadam se da nećemo morati da se branimo od Kurtijevog nasilja. Narodu je teror i tortura koju vrši Priština dosta i narod to više neće da trpi. Imaćemo proteste u školama, bolnicama, domovima zdravlja, rudnicima, dakle apsolutno u svim institucijama, jer nam je svega preko glave. I svakoga dana narod nas pita, zašto mi da plaćamo Kurtijev harač i zulum i bukvalno kad pričate sa narodom kažu - mi nismo ni Turcima plaćali, pa nećemo ni Kurtiju da platimo“, naveo je predsednik Srpske liste.

Kao, kako je navela zabrinuta majka, ćerka i sestra, medijima se obratila i članica Srpske liste Gordana Savić.

“Moram da vam kažem da smo jako zabrinuti i da ne možemo više da trpimo ovaj teror koji Kurti vrši nad nama i nad našom decom. Kada jedna žena kaže da je dosta onda verujete da je sve prevršilo svaku meru i da zaista više nemao snage da trpimo ovaj teror”, navela je Savićeva.

Ona je najavila da će u Severnoj Mitrovici u sredu biti održan protest žena.

Članica Srpske liste Gordana Savić (Foto: VOA)
Članica Srpske liste Gordana Savić (Foto: VOA)

“Ne želimo da živimo u getu. Ne želimo da decu odgajamo u ovakvim uslovima, želimo da se naša deca školuju u dostojanstvenim uslovima, da se školuju i odrastaju u miru kao sva ostala deca na svetu, a mislim da to zaslužujemo. Zato ćemo mi žene u sredu da se u Kosovskoj Mitrovici okupimo i da iskažemo ovo naše nezaodovoljstvo i našu veliku brigu, najpre zbog naše dece, zbog naših potomaka, naše dece koja su rođena na ovoj svetoj zemlji koja imaju pravo da nastave da žive ovde u slobodi i miru, za šta se svi mi borimo”, rekla je Gordana Savić.

Na konferenciji za medije nije bilo dozvoljeno da novinari postavljaju pitanja uz obrazloženje da će “sve odgovore dobiti na terenu narednih dana”.

XS
SM
MD
LG