Linkovi

„Amerikanci od Kurtija izdejstvovali 48 sati, pitanje je šta posle?“


Premijer Kosova Aljbin Kurti odgovara na pitanja srpskih novinara na konferenciji za novinare u Prištini, 22. septembra 2021. (Foto: VOA)
Premijer Kosova Aljbin Kurti odgovara na pitanja srpskih novinara na konferenciji za novinare u Prištini, 22. septembra 2021. (Foto: VOA)

BEOGRAD - Uprkos celodnevnim sastancima predstavnika Srbije, Kosova i EU, u Briselu nije postignut dogovor o akutnom pitanju preregistracije vozila sa srpskim tablicama u tablice Republike Kosovo (RKS). Kako je to saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, predsednik Srbije Aleksnadar Vučić je prihvatio da Beograd više ne izdaje KM tablice, ali kosovski premijer Aljbin Kurti nije pristao na predlog EU da ne kažnjava novčano vozače sa srpskim tablicama, na šta je apelovao i Stejt department.

Međutim, samo nekoliko sati pošto je odbio predlog EU, kosovski premijer je prihvatio zahtev američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera da se na 48 sati odgodi početak novčanog kažnjavanja vozača. Kurti je ranije odbijao apele američkih zvaničnika, uključujući i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, da se primena odluke o preregistraciji odloži za 10 meseci.

Za američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila to što u ponedeljak u EU nije postignut dogovor, ne znači neuspeh. Hil se u utorak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je, kako je rekao, imao dobar razgovor o briselskom procesu. U obraćanju javnosti, Hil je ponovio da Amerika podržava dijalog i ocenio da EU radi dobar posao.

„SAD veoma cene to što EU radi, kako pristupa ovom pitanju i lično mislim da je impresivno to što je tako visoki zvaničnik kao što je Žozep Borelj učestvovao u sastancima više od 8 sati, i detaljno razgovarao o ovim pitanjima. Nastavljamo da podržavamo EU u njenim naporima. I apelovao sam na predsednika Vučića da nastavi sa konstruktivnim angažmanom u procesu, i nadam se da ćemo moći da nađemo rešenje. Na kraju, potrebno je da se obe strane angažuju, ali konstruktivnost je pravi način. I uveren sam, uzimajući u obzir da su i visoki zvaničnici poput Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka angažovani, da će biti pronađeno rešenje“.

Ambasador Hil razgovarao sa Vučićem dan posle neuspelih pregovora Srbije i Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

U saopštenju kabineta predsednika Srbije navodi se da je Vučić preneo zahvalnosti SAD za „snažno angažovanje na smirivanju tenzija na Kosovu i Metohiji i na naporima za deeskalaciju cele situacije. Vučić je, kako se navodi, preneo da će Srbija nastaviti da insistira da se otvorena pitanja rešavaju dijalogom, na čemu je insistirao i ambasador Hil.

„Ovo juče u Briselu, bez obzira na ocene bilo kakve vrste, je ipak neuspeh EU i potvrdilo se da EU ipak nema mehanizam delovanja i sa tim se mora računati zbog toga što se dovodi u pitanje dalji pregovarački proces…Pokazalo se, ipak, da je poslednji arbitar Vašington i da odlučujući uticaj na Prištinu ipak ima Vašington“, kaže za Glas Amerike diplomata Zoran Milivojević, komentarišući razvoj situacije.

Šta posle 48 sati?

Ovo nije prvi put da kosovski premijer posluša apel američkog ambasadora na Kosovu. Naime, primenu odluke o preregistraciji i ulazno-izlaznim dokumentima je letos takođe odložio za mesec dana, posle apela američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, u osvit moguće eskalacije.

"Kad dođe „stani-pani“, kada Amerikanci procene da nije u interesu da se toleriše Kurtijeva politika ili Kurtijev pristup ili primena mera, kada oni reaguju na način da mora sa time da se prekine, onda je on u poziciji da posluša, i tu se vidi da u stvari Amerikanci imaju ključne mehanizme. Treba podsetiti da kosovska državnost, opstanak kosovske države, vlasti, bilo čega, zavisi od bukvalno i u političkom, ekonomskom, finansijskom smislu od Vašingtona“, kaže Milivojević.

Rezultat takvog pristupa su i dodatnih 48 sati koje je Amerika izdejstvovala od Kurtija za razgovore.

Diplomata u penziji Zoran Milivojević o uticaju SAD na odluke koje donosi Kosovo
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

„Ali se sada očekuje da se kaže šta posle tih 48 sati. Dakle, ovo je uvod u neki dogovor. Jer ne može ostati bez ovoga, Amerikanci su uložili autoritet, prelomili stvar da to ima neki rezultat, a to ne može biti eskalacija. Posle 48 sati mora biti neka vrsta sporazuma“, uveren je Milivojević.

Pitanje je šta će biti sa postojećim Briselskim sporazumom, koji, sudeći prema izjavama, nije bio tema razgovora u ponedeljak u Briselu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicima Srba sa Kosova, koji su ranije napustili kosovske institucije – izuzev Skupštine. Posle tog susreta, predstavnik Srpske liste Goran Rakić rekao je da Srbi planiraju proteste u institucijama, ali nije govorio o detaljima. Takođe je ponovio da se insistira da kosovska vlada krene u formiranje Zajednice srpskih opština predviđene Briselskim sporazumom. Srpski predstavnici, koji su napustili institucije Kosova posle odluke Prištine da počne da primenjuje propis o preregistraciji vozila, se nisu u njih vratili, uprkos apelima EU i SAD.

Predstavnici zapadnih zemalja obe strane su označile odgovornim u slučaju eskalacije tenzija.

XS
SM
MD
LG