Linkovi

Bez tenzija na severu Kosova zbog sprovođenja odluke o preregistraciji vozila


Na severu Kosova bez napetosti zbog preregistracije
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

Na severu Kosova bez napetosti zbog preregistracije

Na Kosovu je od ponoći počela da se primenjuje odluka kosovske vlade o preregistraciji vozila. Prva faza ove odluke podrazumeva uručivanje opomene vozačima sa srpskim registartskim tablicama gradova na Kosovu. Na severu Kosova, gde postoji najviše takvih automobil,a u utorak nije bilo nikakvih tenzija zbog ove odluke.

U Severnoj Mitrovici, gde postoji najviše automobila sa KM registarskim tablicama, koje izdaje MUP Srbije, a koje su za kosovske vlasti ilegalne, u utorak kao da nije počelo sprovođenje najnovije odluke kosovske vlade o preregistraciji vozila.

Iako prva faza podrazumeva izricanje opomena vlasnicima automobila sa srpskim registarskim tablicama, koje nose oznake kosovskih gradova, Glas Amerike nije uspeo da pronađe ni jednog vozača kome je uručena opomena. Na nekoliko mesta uočili smo policijske patrole, pored kojih su nesmetano prolazila vozila sa “spornim” registarskim oznakama.

Za Milicu Rakić Andrić iz Nove društvene inicijative, ova situacija nije nimalo čudna.

“Dobar deo srpskih policajaca kosovske policije takođe ima KM oznake. Po toj logici oni bi trebali prvo sebi ujutru da napišu ukor a onda sednu u auto i odu an posao. Nije realno da će on izdavati, bar u toj prvoj fazi, da će aktivno učestvovati u toj prvoj fazi. Nešto nalik tome je jutros i najavio gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević medijima, da očekuje da policajci, bar iz srpske zajednice iz regiona sever neće sprovoditi tu odluku tako da pretpostavljam da oni neće, da će nastaviti da se ponašaju tako kako ste primetili”, rekla je Andrić Rakić za Glas Amerike.

Srđan Simonović iz Humanog centra Mitrovica mišljenja je da situacija trenutno na prvi pogled izgleda normalno, ali da je prilično ozbiljna.

“To što smo problem odložili do 21. novembra ne znači da je problem i nestao, problem će i dalje ostati tu. Mislim da kada se otpočne sa plaćanjem kazni, ne znam kako će to funkcionisati iz prostog razloga što sam više nego siguran da će stanovništvo reagovati. Ono se u jednom od naših istraživanja izjasnilo 2/3 većinom da će reagovati na potencijalno zaplenjivanje vozila, u ovom slučaju ja bih mogao da kažem i na plaćanje kazni“, naveo je Simonović.

Druga faza odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila podrazumeva da će od 21. novembra vozačima biti izricane novčane kazne, ako voze automobile sa srpskim registarskim oznakama.

Građani Severne Mitrovice sa kojima smo razgovarali, spremni su i za kazne, ali i za neke druge akcije i preporuke.

“Kazne su nesporne, to je nešto minimalno, na kraju platiću ali da preregistrujem – to neću. Neću nikada”.

“Pa da preregistrujemo nećemo, a te ukore ćemo da vidimo nekako da ne plaćamo, nekako ćemo se mučiti i boriti protiv njih. Mada nas je malo, ali mi ćemo to da izdržimo”.

“Naravno da neću da registrujem. Imam tablice, imam sve, šta da registrujem registrovan auto“.

Kako Vlada u Srbiji odluči tako će biti za mene. Marioneta Kurti, kako kaže tata iz Amerike, tako će biti“.

Policija u Severnoj Mitrovici (Foto: VOA)
Policija u Severnoj Mitrovici (Foto: VOA)

„Neću ni kaznu, ništa neću da platim, jel ti je jasno sad? Ni kaznu ni da preregistrujem“.

„Niti ćemo da plaćamo, niti ćemo da preregistrujemo na njihove. Mi bre jel smo Srbija ili šta smo, Kosovo? Ovo je Srbije, sine moj, neka oni pričaju da je Kosovo Republika – nije, nego je Srbija“.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećla objavio je na Fejsbuku da je “Policija Kosova, u skladu sa novom odlukom kosovske vlade i važećim zakonima, počela da izriče opomene svim vlasnicima vozila sa nelegalnim registarskim tablicama”.

On je objavio i fotografiju opomene, odnosno „ukora“, koji će se izricati građanima koji još uvek nisu preregistrovale svoja vozila.

Za sada nije poznato koliko je tačno opomena izrekla policija Kosova, a pojedini mediji objavili su da je prva opomena uručena na prelazu Jarinje nekoliko minuta nakon ponoći kad je i stupila na snagu prva faza odluke o preregistraciji.

XS
SM
MD
LG