Linkovi

Borelj: Srbi da se vrate u kosovske institucije, Kosovo da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom


France, Paris, Josep Borell, high EU official with Kosovo prime minister Albin Kurti and Serbian president Aleksandar Vucic (Foto: Twitter/@JosepBorrellF)
France, Paris, Josep Borell, high EU official with Kosovo prime minister Albin Kurti and Serbian president Aleksandar Vucic (Foto: Twitter/@JosepBorrellF)

Ključno je obezbediti mir i stabilnost na terenu“, poruka je visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosepa Borelja, nakon odvojenih susreta sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem – održanih u francuskoj prestonici.

Borelj je sa dvojicom državnika razgovarao u društvu specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, saopštila je Evropska unija – istakavši potrebu da strane u razgovorima budu konstruktivne, spremne na kompromis i poštuju obaveze proistekle iz dijaloga.

Trenutno geopolitičko okruženje još važnijom čini potrebu da se prevaziđe nasleđe prošlosti i smisleno pregovara o važnim pitanjima za Kosovo i Srbiju, njihove građane i ceo region – a to su normalizacija odnosa kao ključni faktor za napredak na evropskom putu”, istakao je Borelj.

U saopštenju su prenete njegove reči da bi kosovski Srbi što pre trebalo da se vrate u institucije Kosova.

I da nastave sa svojim dužnostima, a Kosovo bi trebalo da uskladi svoje postupke na registarskim tablicama sa ranijim sporazumima i bez daljeg odlaganja pokrene pregovore o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. Radi se o obavezama preuzetih u okviru dijaloga koje su važeće”, precizirano je u saopštenju.

Takođe, još jednom je istaknuta potreba strana da se uzdrže od jednostranih akcija i zapaljive retorike.

Imajuću u vidu konflikt u Ukrajini – Evropa sebi ne sme dozvoliti još jedan sukob na sopstvenoj teritoriji”, podvukao je Borelj u saopštenju Evropske unije.

Šta kažu Vučić i Kurti?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na društvenoj mreži Instagram objavio da je imao otvoren razgovor sa Boreljom i Lajčakom o aktuelnoj situaciji na Kosovu, evropskom putu Srbije zemlje, ali i usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU.

"Istakao sam da je od najvećeg značaja da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri čvrstom stavu da Priština konačno treba da krene da ispunjava preuzete obaveze, što se, pre svega, odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, čime bi i u praksi pokazali navodnu privrženost nastavku dijaloga i rešavanju svih otvorenih pitanja. Saglasili smo se da je neophodno spustiti sve tenzije, smiriti napetosti i racionalno rešavati probleme, na čemu Srbija uvek insistira", objavio je Vučić.


Kosovski premijer Aljbin Kurti govorio je tokom sesije Mirovnog foruma o pregovorima sa Srbijom.

"Dijalog u Briselu, koji Srbija i Kosovo vode pod okriljem Evropske unije nije o statusu Kosova, već o statusu odnosa sa Srbijom. Normalizacija odnosa podrazumeva postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom, koji će u centru imati međusobno priznanje - što ne znači da neće biti i drugih tema u tom sporazumu", rekao je Kurti.

Prema medijskim navodima, Vučić se u Parizu neće sastati sa Kurtijem. Predsednik Srbije je po dolasku u Pariz rekao da ne veruje da će taj susret biti realizovan.

Kurti i Vučić su se odvojeno sastali u četvrtak i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, u trenutku povišenih tenzija na Kosovu.

Srbi sa severa Kosova napustili su institucije, pošto je kosovska vlada rešila da počne da primenjuje odluku o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim oznakama u tablice Republike Kosovo (RKS). Do 21. novembra vozačima će se uručivati opomene, a onda slede novčane kazne.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je u intervjuu za Glas Amerike da Amerika od Kosova traži da ispuni zahtev u vezi sa registarskim tablicama i formiranjem Zajednice srpskih opština, kao i da napuštanje institucija od strane Srba nije bilo od pomoći.

Eskobar: Odluka o napuštanju kosovskih institiucija nije bila od pomoći
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

XS
SM
MD
LG