Linkovi

Sjedinjene Države izrazile nadu da će Kosovo i Srbija postići dogovor


ARHIVA - jedan od susreta premijera Kosova i predsednika Srbije Briselu (Foto: Council of the EU/video grab)
ARHIVA - jedan od susreta premijera Kosova i predsednika Srbije Briselu (Foto: Council of the EU/video grab)

Sjedinjene Države izrazile su nadu da će Kosovo i Srbija doći do dogovora uz posredovanje Evropske unije – uoči mogućeg susreta njihovih zvaničnika kojima je upućen poziv za sastanak u Briselu.

Nadamo se da će dve strane postići dogovor u predstojećim danima uz podršku sprecijalnog predstavnika Evropske unije”, saopštio je Stejt department na upit povodom poziva za razgovore upućenim premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću – kako bi se stišale napetosti na severu Kosova.

Aktivno podržavamo te napore”, naveo je Stejt department u odgovoru albanskom servisu Glasa Amerike – uoči isteka roka 21. novembra posle čega su kosovske vlasti najavile da će kažnjavati vlasnike vozila sa srpskim oznakama koji ih nisu preregistrovali u tablice Republike Kosovo.

Evropska unija uputila je poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da dođu u Brisel kako bi razgovarali o pronalaženju rešenja za izlaz iz jedne od najtežih situacija od 2013. godine, saopštio je portparol Unije Peter Stano, a preneo FoNet.

Stano je u Briselu rekao da, kada je reč o eksalaciji situacije između Srbije i Kosova, EU nastavlja sa posredničkom ulogom u pregovorima, i da se EU raduje "evropskom ponašanju koje vodi evropskom rešenju".

Istakao je da se nada da će sastanak Vučića i Kurtija biti održan vrlo brzo i da bi EU volela da njih dvojica razgovaraju o načinu da se prevaziđe kriza.

Zaključio je da se EU nada da će Vučić i Kurti moći da dođu na sastanak do 21. novembra, a ne posle tog datuma kada bi trebalo da počne druga faza odluke kosovske Vlade o preregistraciji vozila, od kada bi se vlasnici vozila sa srpskim tablicama kažnjavali sa 150 evra, prenosi FoNet.

Vlada Kosova ranije je odlučila da od 1. novembra postepeno krene da primenjuje odluku o preregistraciji vozila sa srpskim oznakama u tablice Republike Kosovo (RKS), a od 21. novembra predviđene su novčane kazne za vozače koji nisu preregistrovali automobile. Ta odluka izazvala je napetosti, a srpski politički predstavnici i drugi zaposleni u kosovskim institucijama na severu, podneli su ostavke.

Na severu Kosova su raspisani vanredni izbori, koje su srpski predstavnici najavili da će bojkotovati.

U međuvremenu, deset poslanika srpske nacionalnosti verifikovalo je mandate u Skupštini Kosova – pošto su predstavnici Srpske liste podneli ostavke.

XS
SM
MD
LG