Linkovi

Lajčak u Prištini: Kosovo napredovalo u brojnim oblastima što se može pripisati dijalogu


Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak i kosovska predsednica Vjosa Osmani (Foto: Predsedništvo Kosova)
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak i kosovska predsednica Vjosa Osmani (Foto: Predsedništvo Kosova)

Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je Kosovo napredovalo u brojnim oblastima - što se može pripisati razgovorima sa Srbijom.

"Zamislite samo dodatne koristi koje Kosovo može da stekne za svoje građane kroz postizanje konačnog sveobuhvatnog Sporazuma o normalizaciji sa Srbijom“, navodi se u Lajčakovom saopštenju.

Specijalni izaslanik boravi u trodnevnoj poseti Kosovu, a u petak je razgovarao sa predsednicom Vjosom Osmani o procesu briselskog dijaloga.

Veoma dobra razmena mišljenja sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani o dijalogu kojim posreduje Evropska unija i regionalnim pitanjima. Pozdravljam njeno interesovanje i ocene”, napisao je Lajčak na društvenoj mreži Tviter.

Kabinet predsednice Osmani je u saopštenju o susretu dvoje zvaničnika naveo da su kosovske institucije odlučne da nastave dijalog.

"Koji se mora zaključiti međusobnim priznanjem dve zemlje, a da se ne menja ustavni poredak i teritorija Republike Kosova”, rekla je kosovska predsednica Lajčaku - prema navodima saopštenja.

Takođe, ukazano je da je Osmani Kosovo označila konstruktivnom stranom u dijalogu.

"Koje pruža konkretne predloge u ovom procesu i koja je sprovela do sada postignute sporazume, za razliku od Srbije, koja ne poštuje postignute sporazume sa Republikom Kosovo", precizirano je u tekstu.

Navedeno je i da je Miroslav Lajčak tokom sastanka rekao da od Kosova niko neće tražiti da pregovora o ustavnosti, teritorijalnom integritetu i njegovoj unutrašnjoj funkcionalnosti.

Govoreći o nedavnim događajima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, predsednica Osmani je izrazila svoju zabrinutost, kako je navedeno, mešanja Srbije u pitanja unutrašnjeg uređenja susednih zemalja. Istaknuto je i da to izaziva nerede i novi talas nestabilnosti u regionu.

Kosovo je konstantno bilo plen takvih tendencija za destabilizaciju, ali činjenica je da se nešto slično sada dešava i u zemljama u okolini, ovo je poziv i potreba za momentalnom reakcijom Evropske unije u pravcu osuđivanja i sprečavanja takvih događaja", navedeno je u saopštenju iz kabineta kosovske predsednice i dodato da je tokom susreta bilo reči i o procesu vizne liberalizacije.

Percepcija građana Kosova o dijalogu je usko povezana sa odlučnošću EU da stvori jasnu integracionu perspektivu. Šta više, liberalizacija viza za Kosovo je od životnog značaja što se tiče kredibiliteta EU“, piše u saopštenju iz kabineta Vjose Osmani .

Tokom trodnevnog boravka na Kosovu Lajčak se sastao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, predsednikom parlamenta Glaukom Konjufcom, predstavnicima Srpske liste, Privredne komore Kosova i liderima opozicionih partija. Mediji u Prištini izvestili su da je Lajčak ukazao da su susreti sa predstavnicima opozicionih stranaka bili konstruktivni.

Tražio sam podršku za dijalog, jer je postizanje konačnog sporazuma u najboljem interesu Kosova. Opozicione stranke imaju iskustvo u dijalogu i bilo mi je važno da čujem njihovo mišljenje. Takođe verujem da će biti konstruktivni. Smatram da su ovi sastanci veoma važni i zadovoljan sam rezultatima”, poručio je specijalni izaslanik Evropske Unije Lajčak nakon susreta sa predstavnicima opozicije

XS
SM
MD
LG