Linkovi

Kosovo više ne izdaje tablice sa oznakom KS


Probna registarska tablica koju je dobio Bogoljub Staletović iz Lapljeg sela
Probna registarska tablica koju je dobio Bogoljub Staletović iz Lapljeg sela

Nijedno vozilo na Kosovu posle 14. septembra neće imati tablice sa oznakom KS, već će u upotrebi biti samo RKS registarske tablice i to je u skladu sa dogovorom koji su u Briselu pre oko pet godina postigli Kosovo i Srbija, potvrđeno je Glasu Amerike u Agenciji za civilnu registraciju Kosova. Međutim, građani kojima trenutno ističe registracija na KS dobijaju probne tablice sa kojima ne mogu da putuju van Kosova.

Bogoljub Staletović iz Lapljeg sela godinama je imao KS registarske tablice na svom automobilu. Nedavno mu je istekla registracija i nije mu dozvoljeno da zadrži KS tablice.

“Pre dvadestak dana sam registrovao auto, imao sam KS tablice, a sada treba da prebacimo na RKS, a tih tablica trenutno nema. Nisu mogli da mi precizno kažu kad ću moći da zamenim ove privremene tablice koje su mi dali. Ono što je trenutno problem je što sa ovim privremenim tablicama ne mogu da vozim van Kosova, odnosno ne mogu da idem u Srbiju”, kazao je Staletović za Glas Amerike.

Kosovo više ne izdaje tablice sa oznakom KS
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Šefica sektora centralnog registra u Agenciji za civilnu registraciju Ganimete Avdulahu Sfišta za Glas Amerike kaže da je odluka o zabrani registracije na KS tablice u skladu sa sporazumom koji su u Briselu 14. septembra 2016. godine postigli predstavnici Kosova i Srbije. Ona je kazala da je poslednji rok za zamenu tablica sa oznakama “KS” onima sa oznakom “RKS” - 14. septembar ove godine.

“Sva transportna vozila koja poseduju KS tablice su u obavezi da ih zamene sa tablicama RKS oznakama shodno odluci ministra broj 855/2020. Ova odluka poništava Uredbu o registraciji vozila, a što je u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2016. godine. Vlasnici vozila registrovanih na tablice KS u momentu isteka registracije, u obavezi su da vrate tablice KS i da preuzmu tablice sa oznakama RKS”, kazala je Avdulahu Sfišta.

Glasu Amerike je u Agenciji za civilnu registraciju rečeno da registarskih tablica sa oznakama RKS trenutno nema, ali da će ih biti za dvadesetak dana.

“Momentalno, građani prilikom predaje tablica sa oznakama KS ne mogu da dobiju tablice RKS zbog toga što ih nema. Zato su građani trenutno u obavezi da preuzmu probne tablice. Ovo ne podrazumeva redovnu registraciju vozila i iz tog razloga ta vozila mogu da cirkulišu samo unutrar Kosova”, rekla je za Glas Amerike Ganimete Avdulahu Sfišta.

U tački pet dogovora u vezi sa finalizacijom sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja, koji su u Briselu postigli Beograd i Priština 14. septembra 2016. godine, navodi da će strane posle pet godina važenja “KS” registarskih tablica ponovo razmatrati ovo pitanje uz posredovanje Evropske unije, ukoliko, kako se navodi, bude bilo potrebno.

U Agenciji za civilnu registraciju nisu mogli da komentarišu ovu tačku, rekavši da je to političko pitanje između Kosova i Srbije i da to ne zavisi od ove Agencije.

XS
SM
MD
LG