Linkovi

Merkel u Tirani: Berlinski proces je nezamenljiv


Nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku u Tirani sa liderima Zapadnog Balkana 14. septembra 2021. godine
Nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku u Tirani sa liderima Zapadnog Balkana 14. septembra 2021. godine

Posle Beograda nemačka kancelarka Angela Merkel nastavila je balkansku turneju posetom Tirani, gde se sastala sa liderima Zapadnog Balkana kojima je poručila da je Berlinski proces nezamenljiv.

Prema njenoj oceni Berlinski proces je srž svega, a unutar tog procesa stvari se mogu ubrzati, jer su zemlje Balkana naučile da sarađuju, a ne samo da žive jedni sa drugim, istakla je Merkel odgovarajući na poziv da bira između Berlinskog procesa i inicijative Otvoreni Balkan u kojoj su tri zemlje - Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Merkel je istakla da zemlje Evropske unije treba da kažu koji su kritertijumi za priduživanje EU, ali i da Brisel treba da održi reč kada se steknu uslovi za taj korak.

Sa druge strane, albanski premijer Edi Rama je izjavio da je Otvoreni Balkan praktično rezultat Berlinskog procesa i da nije u suprotnosti sa inicijativom nemačke kancelarke, već da je sredstvo kojim region implementira Berlinski proces.

On je pozdravio poruku Angele Merkel da zemlje Zapadnog Balkana treba da potpišu sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu i dodao da je Priština podlegla teorijama zavere i da zbog toga ne podržava inicijativu Otvoreni Balkan.

Edi Rama je rekao i da je prepreka i to što Srbija nije prihvatila uvođenje slobode kretanja ljudi, plašeći se da bi u tom slučaju slobodno kretanje između Kosova i Albanije bilo zagarantovano. Kako je rekao, neverovatno je i to da Kosovo ne koristi ovu inicijativu za sebe, već od toga pravi teorije zavere.

A kako je objavila Vlada Crne Gore na zvaničnom sajtu, Angela Merkel je na zvaničnom ručku sa liderima Zaopadnog Balkana ocenila da je Crna Gora najnaprednija država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

„Na radnom ručku je dodatno naglašena potreba da se u narednim godinama nastavi rad u okviru Berlinskog procesa, kao jedne od najznačajnijih diplomatskih inicijativa od 2014. godine, čiji je cilj proširenje EU. U tom smislu je izražena težnja da sve zapadnobalkanske države posvećeno rade na procesima unutrašnjih reformi, kako bi proces EU integracija tekao brže i intenzivnije“, navodi se u saopštenju vlade u Podgorici.

Na sastanku sa Merkelovom premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je naglasio da ključna vodilja procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji ostaje vladavina prava i da će Crna Gora i dalje u potpunosti biti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjenju privremenih merila u poglavljima 23 i 24.

Krivokapić se zahvalio kancelarki Angeli Merkel na svemu što je Nemačka učinila za Zapadni Balkan, naročito kroz sedmogodišnju inicijativu Berlinskog procesa, koji je "komplementaran sa pristupnim pregovorima i koji je doprinio napretku i zbližavanju zemalja regiona". On je ukazao da Berlinski proces ima nezamjenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa EU na putu integracija.

Inače, na sastanku u Tirani sa Angelom Merkel učestvuju premijeri Albanije, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Kosova, kao i predsedavajući Saveta ministara BiH.

XS
SM
MD
LG