Linkovi

Pahor na Kosovu: Beograd i Priština da nastave dijalog i realizuju postignute sporazume


Pahor i Osmani o dijalogu Kosova i Srbije i primeni sporazuma
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Pahor i Osmani o dijalogu Kosova i Srbije i primeni sporazuma

Predsednik Slovenije Borut Pahor ukazao je na potrebu da Kosovo i Srbija nastave dijalog i nađu način da realizuju do sada postignute sporazume.

Pahor, koji boravi u poseti Kosovu, rekao je da Slovenija podržava dijalog Beograda i Prištine. Slovenački predsednik je nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani pozvao predstavnike dve strane da prevaziđu nesuglasice i nastave dijalog.

U Beogradu kažu da su ubeđeni da Priština nema političku volju za dijalogom, a ovde postoji drugo mišljenje, da Begrad nema političku volju. Iz mog iskustva bez želje da utičem, ipak predlažem da se prevaziđu nesporazumi i da nastavite dijalog. Kao što sam rekao u Beogradu reći ću i u Prištini, da je dobar početak napretka u odnosima između Kosova i Srbije,što brže implementirati sve sporazume koji su postignuti”, rekao je Pahor.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je Kosovo uvek bilo konstruktivna strana u procesu dijaloga i da se stiče utisak da, kako je kazala, Srbija nije zainteresovana za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom.

Recipročno priznanje jeste ono što treba da bude u centru tog procesa. Nažalost naš severni sused ne želi stabilan i miran Zapadni Balkan, stoga se koristi retorikom koja destabilizuje naš region i nadam se da će Evropska Unija po tom pitanju biti jasna u odnosu na Srbiju i da će tražiti od nje da prekine podsetrekivačku retoriku u odnosu sa Kosovom ali i sa drugim državama kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i ostale države u region”, rekla je predsednica Kosova.

Osmani je ukazala da Srbija nije poštovala većinu postignutih sporazuma.

Srbija nije sprovela dve trećine sporazuma, a najbitniji su potpisani 2015. godine koji od Srbije zahtevaju da ukinesve iliegalne strukture na severu,a Srbija nastvlja da ih podržava i finansira i onestvaraju probleme našoj državi. Najvažnije pitanje je što terorišu domaće stanovništvo,nema ničeg bitnije od zaštite bezbednosti građana. Kosovo je sprovelo više od 90 odsto sporazuma, jedan od tih koji nije sproveden je zato što preduslov za njegovo sprovođenje jeste da mora da se razmotri od strane Ustavnog suda, a sud je jasno rekao da taj sporazum nije su skladu sa Ustavom. Nijedan sporazum ne predviđa da Zajednica srpskih opština može da ima izvršna ovlašćenja", istakla je predsednica Kosova.

Dvoje zvaničnika razgovarali su i o inicijativi “Otvoreni Balkan”. Slovenački predsednik pružio joj je podršku, jer kako je rekao, prema njegovom mišljenju odgovara svim stranama.

"U razgovoru sa predsednicom video sam da ima puno protivrečnosti, ali kada je došlo do ove inicijative, mislio sam da je to dobar način za rešavanje odnosa Kosova i Srbije, da ako države u Berlinskom procesu sarađuju u ekonomskom, političkom, kulturnom i drugim apsektima, da će doći do rešavanja problema koji do danas nisu rešeni", rekao je Pahor.

Osmani, međutim, o toj inicijativi ima suprotstavljeno mišljenje u odnosu na slovenačkog kolegu.

Otvoreni Balkan je prostor za ekspanziju srpske hegemonije. Srbija se trudi da igra glavnu ulogu u ovoj inicijativi. Nema dobre ciljeve u odosu sa našim regionom, bilo bi u potpunosti drugačije da je Srbija država kojoj su mir i stabilnost ciljevi i da je priznala Kosovo, ali dok teži da Kosovo stupi u takve inicijative kao njena pokrajina, a realnost je potpuno drugačija. Mi smo suverena i nezavisna država i to ne služi interesma naše zemlje, ali i regiona”, ustvrdila je kosovska predsednica .

Tokom svog boravka na Kosovu predsednik Slovenije sastao se i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a obišao je i pripadnike slovenačkog kontigenta KFOR-a.

XS
SM
MD
LG