Linkovi

Predstavnici inicijative Otvoreni Balkan odredili aktivnosti saradnje


Predstavnici Albanije, Severne Makedonije i Srbije na skupu inicijative "Open Balkan" u Nišu, 15. novembar 2021. (Foto: Vlada Srbije)
Predstavnici Albanije, Severne Makedonije i Srbije na skupu inicijative "Open Balkan" u Nišu, 15. novembar 2021. (Foto: Vlada Srbije)

Učesnici skupa "Otvoreni Balkan" potpisali su 15. novembra u Nišu zaključke kojima su definisane aktivnosti koje će se sprovesti do samita Inicijative koji se krajem decembra održava u Tirani, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Aktivnosti će, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, doprineti olakšavanju trgovine, saradnje u oblasti bezbednosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije, kao i slobodan pristup tržištu rada.

Inicijativa za saradnju "Otvoreni Balkan" uključuje Srbiju Albaniju i Severnu Makedoniju, a predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi između ove tri zemlje.

Pokretači "Open Balkana" do sada nisu uspeli da privuku ostale tri zemlje regije - Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

U saopštenju Vlade Srbije posle skupa u Nišu na kojem su učestvovali ministri iz Albanije, Srbije i Severne Makedonije, navodi se da je zaključkom sa radnih sastanaka predviđeno da do kraja novembra bude osnovana zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreske politike Albanije, Severne Makedonije i Srbije.

Krajem decembra biće održan samit u Tirani, u Albaniji, na kome će se razgovarati o tome šta je u međuvremenu urađeno i koji su naredni planovi kako bi se iskoristili puni potencijali ove inicijative, navedeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG