Linkovi

Ohrabrujući porast razmene informacija između srpske i kosovske policije


Tribina „Međunarodna policijska saradnja - kako funkcioniše u praksi“, u organizociji EULEKS-a (Foto: VOA)
Tribina „Međunarodna policijska saradnja - kako funkcioniše u praksi“, u organizociji EULEKS-a (Foto: VOA)

Policija Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije godinama razmenjuju informacije na osnovu Protokola o policijskoj saradnji između EULEKS-a i MUP-a Srbije. U prvih 11 meseci ove godine razmenjeno je tri puta više informacija u odnosu na period od pre dve godine, saopšteno je na tribini „Međunarodna policijska saradnja - kako funkcioniše u praksi“, koju je organizovao EULEKS.

Razmena informacija između Kosova i drugih zemalja zasniva se na bilateralnim sporazumima o policijskoj saradnji. Saradnja policije Kosova i Interpola odvija se preko Interpolove kancelarije za vezu u okviru UNMIK-a. Sa Evropolom Policiija Kosova od prošle godine ima uglavnom direktnu saradnju, a sa MUP-om Srbije razmena informacija odvija se posredstvom EULEKS-a.

Direktor Uprave za međunarodnu saradnju Policije Kosova Besnik Salahu, rekao je da je međunarodna saradnja danas važnija nego ikad, naročito u oblasti sprečavanja kriminala i u borbi protiv organizovanog kriminala, teškog kriminala i terorizma. Iako Policija Kosova prema njegovim rečima ima dobru međunarodnu saradnju od ključnog je značaja da postane članica Interpola i Evropola.

„Imamo i kapacitete i sposobnosti i spremni smo da budemo član Interpola, ispunjujemo sve kriterijume. U ime Policije Kosova ja garantujem da ispunjavamo te kriterijume, mi smo i u prošlosti pokazali nekoliko puta da smo jedan od najozbiljnijih partnera u regionu kada je reč o međunarodnoj sradnji, istragama, aktivnostima...“, rekao je Salahu.

Kosovo je u prvih 11 meseci ove godine sa Interpolom razmenilo 1.124 zahteva, sa Evropolom 530, a sa ministarstvom Unutrašnjih poslova Srbije 752 što je tri puta više nego 2019. godine.

Vinicio Ceola, vođa tima EULKS-ove Jedinice za međunarodnu policijsku saradnju, rekao je da EULEKS olakšava razmenu informacija između Policije Kosova i Interpola, Evropola i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije blagovremeno i kroz bezbedne kanale. Ceola se osvrnuo i na trostruko povećanje broja razmenjenih poruka - uz pomoć EULEKS-a - između Policije Kosova i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

„Samo zajedničkim radom možemo biti efikasni u borbi protiv kriminala. Sprečavanje i suzbijanje kriminala moguće je samo kroz pojačanu saradnju. Ohrabrujuće je videti ovoliki porast broja poruka koje dobijaju Policija Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije”, naveo je Ceola.

Novinare je zanimalo i da li je poslednjih godina Kosovo imalo zahtev za izručenje lica iz Srbije koja se krivično gone na Kosovu.

„Stvarnost je da Srbija nije spremna da hapsi begunce koji se traže na Kosovu i zbog toga često ne možemo da nastavimo sa istragom. Imamo zahteve za lokalizaciju osoba koje se traže na Kosovu, ali nismo imali neki zahtev za ekstradiciju. U prošlosti smo imali lica koja su uhapšena na Kosovu, ali nikada nismo dobili zahtev za ekstradiciju od strane Srbije“, rekao je Salahu.

Prema podacima EULEKS-a od uspostavljanja ove misije 2008. godine, do juna 2018. razmena i međunarodna policijska saradnja uz posredstvo EULEKS-a dovela je do - kako se navodi - više od 100 hapšenja.

Pored toga, EULEX je organizovao niz kurseva obuke i studijskih poseta za izgradnju kapaciteta za predstavnike Policije Kosova, o pitanjima suzbijanja trgovine nedozvoljenom robom, suzbijanja ekološkog kriminala i suzbijanja falsifikovanja novca.

Današnja diskusija bila je prva u nizu „Dijaloga o nasleđu EULEKS-a“, čiji je cilj da istakne doprinos Misije vladavini prava na Kosovu, kao i izazove sa kojima se EULEKS suočava u sprovođenju svog mandata.

XS
SM
MD
LG