Linkovi

Priština: Protest ugostitelja zbog pooštravanja antipademijskih mera


Simbolično razbacani ključevi ugostiteljskih objekata pred zgradom Vlade
Simbolično razbacani ključevi ugostiteljskih objekata pred zgradom Vlade

Zbog pandemije koronavirusa i mera uvedenih u cilju sprečavanja širenja virusa, kosovski ugostitelji su pred bankrotom - zbog čega su protestovali pred sedištem Vlade Kosova. Zatražili su finansijsku podršku i ublažavanje mera koja se odnosi na ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata.

Mere Vlade Kosova uvedene početkom jula podrazumevaju rad ugostiteljskih objekta do 21 sat i to samo za one koji imaju terase, odnosno bašte. To je jedan od glavnih problema problema svih ugostitelja na Kosovu .

„Trenutno radi samo bašta kafića to nam predstavlja veliki problem, što unutra ne može da se radi. Radimo samo do devet uveče, posle ne može ni bašta i to je jedan od najvećih problema“, kaže Bogoljub Stanojević, menadžer pivnice „Main Street“ u Štrpcu.

“Prošle godine smo imali realizaciju i do 3000 evra dnevno, sad nemamo ni 500. Mi radimo sa gubicima“, kaže vlasnik restorana „Apolonia“ na Brezovici Tmava Agim.

Protest kosovskih ugostitelja zbog pooštravanja mera protiv pandemije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Na inicijativu Asocijacije ugostitelja Kosova, ugostitelji u Prištini su u ponedeljak na sat vremena zatvorili objekte i simbolično ispred zgrade Vlade Kosova bacilli ključeve svojih lokala. Time su ukazali na probleme sa kojima se suočavaju zbog vladinih mera za suzbijanje koronavirusa. Tokom protesta su istakli i svoje zahteve. Ugostitelji su podneli i brojne zahteve.

“Reprogramiranje rata kredita, olakšice za pristup finansijskim resursima, podrška za plate i zakup najmanje tri meseca, smanjenje PDV-a na 8 odsto privremeno, produženje radnog vremena,odlaganje prijavljivanja poreza najmanje za još tri meseca, podrška za troškove struje vode i otpada, kao i podršku za nadoknadu oštećene robe”, rekao je Petrit Klokoći predsednik Asocijacije ugostitelja Kosova.

Zbog pandemije koronavirusa restorani, kafici i drugi ugostiteljski objekti na Kosovu nisu radili puna dva i po meseca, od polovine marta do početka juna. Bez posebnih ograničenja radili su do 6. jula, kada su usledile nove mere, koje su podstakle nezadovoljstvo ugostitelja.

XS
SM
MD
LG