Linkovi

Muzičari i fotografi na Kosovu na ivici egzistencije zbog koronavirusa


Dejan Jović, kamerman i fotograf, zbog finansijske krize kao posledice pandemije prodao je deo svoje opreme za rad.
Dejan Jović, kamerman i fotograf, zbog finansijske krize kao posledice pandemije prodao je deo svoje opreme za rad.

Mere za suzbijanje koronavirusa na Kosovu kojim se zabranjuju masovna okupljanja, organizovanje svadbi i drugih veselja, osim što su uticale na rad ugostiteljskih objekata, probleme su donele i muzičarima, fotografima i snimateljima koji žive od proslava. Iako su nekoliko puta protestovali tražeći od Vlade ukidanje ove mere, zabrana organizovanja proslava je još uvek na snazi, zbog čega je mnogima ugrožena egzistencija.

Jedni od prvih na Kosovu čiji je rad u potpunosti onemogućen zbog koronavirusa su vlasnici objekata za organizovanje veselja, muzičari, fotografi...Mnogim ljudima iz ove oblasti i njihovim porodicama to je bio jedini izvor prihoda.

“Korona” bend iz Gračanice, koji okuplja šest članova, otkazaо је preko 60 dogovorenih nastupa

Koronavirus ostavlja velike posledice zato što uglavnom svi muzičari u našim krugovima žive od muzike. Osnovni problem u funkcionisanju jedne porodice jesu prihodi u kući i porodici. Samim tim nedostatak posla, zabranjivanje rada, nema muzike, nema prihoda, nema ni porodice, nema ni života ovde”, kazao je za Glas Amerike Siniša Mitrović vođa “Korona” benda.

"Korona" bend u Gračanici postoji sedam godina. Iako već skoro pet meseci članovi ovog benda ne nastupaju, popularnost im kako kaže Siniša raste, zbog imena aktuelnog virusa.

“Posle šest, sedam godina korona je baš bukvalno postala poznata u svetu i sad kad je počela cela ta situacija oko pandemije iz našeg kruga prijatelja su nam stizale slike, video zapisi kako korona bukvalno hara svetom, razbija sve mase…”, kaže Mitrović.

Pored “Korona” benda u Gračanici postoji još nekoliko muzičkih grupa. Svi su oni na ivici egzistencije

„To je bio naš jedini prihod koji smo mi imali i od čega smo živeli. Ima dosta bendova i talentovanih ljudi koji pevaju, rade i žive od toga. Ja lično imam svoju porodicu, imam malu ćerkicu Kalinu i to je bio jedan prihod koji mi mnogo znači, da tim novcem platim struju ili vodu ili bilo šta, hranu… ”, kaže Zoran Simić član “Trend” benda.

Svoju porodicu je od snimanja i fotografisanja raznih proslava izdržavao i Dejan Jović iz Lapljeg Sela.

"Ja sam radio kao snimatelj, žena je fotografisala i imao sam još dva radnika koji su radili kad su malo veća veselja. Oni su radili za dnevnicu. Tako da su sad isto i oni ostali bez posla", kazao je Jović za Glas Amerike.

Dejan je proteklih meseci prodao deo svoje opreme, jer mu je kaže to bio jedini način da preživi. Pomoć nije tražio ni od koga.

"Iskreno nisam tražio, ali usled svih ovih problema ne verujem da bi sad neko za nas pet, šest ekipa nešto drastično uradio. Ne bi nam sigurno našli posao za ovo kratko vreme, čim nam nisu do sad tražili ne verujem ni da bi sada", kazao je Jović.

Samo u prva dva meseca od pojave koronavirusa i na Kosovu, polovinom marta, zbog vladinih mera za suzbijanje ovog virusa u srpskim sredinama na centralnom Kosovu otkazano je oko 150 svadbi i drugih veselja.

XS
SM
MD
LG