Linkovi

Pretresena kuća Hašima Tačija na Kosovu


Kuća Hašima Tačija u Čaglavici
Kuća Hašima Tačija u Čaglavici

Pripadnici EULEKS uz podršku Policije Kosova pretresli su kuće Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija koji su u četvrtak prebačeni u protvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Pretres kuće bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija u Čaglavici kod Prištine trajao je nešto manje od osam sati. Osim brojnih novinarskih ekipa ispred Tačijeve kuće bio je došao i bivši kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri.

Tokom dana pretresene su i kuće Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija. Specijalizovana veća u Hagu su saopštila da će se Tači prvi put pred sudom u Hagu pojaviti u ponedeljak 9. novembra u 15 sati.

Navedeno je i da je optužnica protiv Hašima Tačija potvrđena 26. oktobra. 2020.

U optužnici se Hašim Tači tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti prema međunarodnom pravu.

"Prvo pristupanje sudu Hašima Tačija održaće se na javnoj sednici. Tokom sednice za prvo pristupanje sudu sudija za prethodni postupak proverava da li su ispoštovana prava optuženog, uključujući i njegovo pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razume optužbe za koje se tereti", navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća Kosova.

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je na sednici Vlade Kosova da su poslednji događaji koji se odnose na potvrđivanje optužnica Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju doveli Kosovo pred iskušenje.

Hoti je istakao da veoma ceni stav Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija da se sarađuju sa sudom u Hagu.

"Pozdravljam njihovu spremnost, stav i institucionalnu kulturu koja dokazuje da Kosovo veruje u pravdu i sjedinjuje se sa pravdom bez ikakvog oklevanja. Kao premijer i kao građanin, pogledajmo naše napore da postignemo slobodu koju uživamo, a 98-99. godine, svet je video genocid nad narodom Kosova", istakao je Hoti.

Premijer Kosova poručio je da je Kosovu sada potrebna stabilnost i saradnja svih institucija i političkih partija.

"U ovim teškim vremenima sa pandemijom sa kojom se suočavamo, moramo pokazati mudrost i viziju da bismo se zajedno suočili sa ovim testom. Uveren sam da ćemo pred svetom izgledati čisti, kao i uvek. Vlada veruje da se stabilnost institucija mora održavati u smislu vršenja ustavnih kapaciteta, vlada se obavezuje da će vredno raditi na postizanju ciljeva", naglasio je Hoti.

Iz Kancelarije Evropske Unije u Prištini danas je saopšteno da “čelnici misija EU i zemalja članica na Kosovu primaju k znanju ostavku predsednika Kosova, Hašima Tačija”.

Cenimo saradnju sa Specijalizovanim većima koju su poslednjih dana pokazali predsednik Hašim Tači i bivši lider PDK-a Kadri Veselji, kao i Redžep Seljimi i bivši predsednik Skupštine Jakup Krasnići. Štaviše, cenimo jučerašnje obraćanje Tačija i Veseljija javnosti, u kom su pozvali na poštovanje sudskog procesa", navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da time Kosovo pokazuje rešenost da poštuje vladavinu prava.

"A pojedince koji su se možda upustili u nezakonite radnje pozove na odgovornost. Treba se prisetiti da su, prema zakonu, optužena lica nevina dok se ne dokaže da su kriva, a njihova zakonska prava treba poštovati. Kosovo mora da ostane posvećeno datom procesu”, navodi se u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

Potvrđeni predlog optužnice protiv Tačija objavljen je tri dana pred planirani susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i specijalnim izaslanikom Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, 27. juna u Vašingtonu.

Susret zvaničnika sve strane tada je odložen i održan početkom septembra kada su u Beloj kući, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, Kosovo i Srbija potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

XS
SM
MD
LG