Linkovi

Tači: Finalni sporazum narednih nedelja ili meseci


Predsednik Kosova Hašim Tači predao je danas vladinoj delegaciji za dijalog izveštaj o dosadašnjim razgovorima i postignutim sporazumima između Srbije i Kosova. Tači je izrazio nadu da će narednih nedelja ili meseci biti postignut finalni sporazum sa Srbijom čime će Kosovo dobiti priznanje od strane Srbije i stolicu u Ujedinjenim nacijama.

Izveštaj o dijalogu sa Srbijom predsednik Kosova Hašim Tači danas je predao predsedavajućem kosovske delegacije za dijalog sa Beogradom Fatmiru Ljimaju i njegovom zameniku Špendu Ahmetiju. Tači je kazao da se radi o informativnom dokumentu o postignutim sporazumima između Srbije i Kosova, kao i toku dijaloga. Tači je istakao da Kosovo ima zajednički cilj i očekivanja od sporazuma sa Srbijom.

„Težnja državne delegacije Kosova, odnosno kosovske strane jeste da narednih nedelja i meseci postigne jedan sveobuhvatni sporazum, pravno obavezujući na međunarodnom nivou, kojim se garantuje prijem Kosova u UN, priznanje od strane Srbije, a samim tim i na globalnom nivou potpuna konsolidacija naše države. To podrazumeva da neće više nikada biti rata između Kosova i Srbije, granice će biti u skladu sa evropskim standardima, Kosovo će ostati multietničko, isto kao i Srbija, neće biti granica po etničkom osnovu“, rekao je Tači.

Na konferenciji za novinare predsednik Kosova je izrazio nadu da će nakon konačnog sporazuma između Srbije i Kosova, tri opštine na jugu srbije postati deo Kosova.

Ja i dalje verujem da će konačni sporazum obuhvatiti Preševo Medveđu i Bujanovac i garantujem, kako bih izbegao sve spekulacije, da će i Severna Mitrovica, Gazivode i Trepča biti deo Kosova“.

Predsedavajući državne delegacije Kosova za dijalog sa Srbijom Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti
Predsedavajući državne delegacije Kosova za dijalog sa Srbijom Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti

Kopredsedavajući kosovske delegacije za dijalog, Špend Ahmeti, je nakon sastanka sa Tačijem kazao da dokument koji je delegacija danas dobila od Hašima Tačija sadrži inicijative i teme o kojima se razgovaralo sa delegacijom Srbije u Briselu.

Ovo nije transkript sastanaka koje je gospodin Tači imao tamo, već je izveštaj Tačijeve ekipe o različitim temama koje su otvorene u Briselu, kao deo konačne faze. Tu figuriraju teme kao što su nestali, raseljeni, kulturno nasledje, imovina u dve države, prava manjina... Mi ćemo ovaj materijal proslediti Državnoj delegaciji i videti da li imamo dodatna pitanja za predsedništvo“, rekao je Ahmeti.

Delegacija Kosova za dijalog sa Srbijom na čijem je čelu Fatmir Ljimaj formirana je decembra prošle godine. Dijalog između Beograda i Prištine trenutno je obustvaljen, zbog uvođenja takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije. Iz Beograda poručuju da će nastaviti dijalog sa Prištinom kad Vlada Kosova ukine ove takse.

XS
SM
MD
LG