Linkovi

Klinton i Olbrajt u Prištini: Najveće dostignuće Kosova - 20 godina mira


Bivši predsednik SAD Bil Klinton, bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i bivšom predsednicom Atifete Jahjagom, 12. juna 2019.

Povodom obeležavanja 20. godina od dolaska NATO snaga na Kosovo u Prištini je danas održana centralna svečana ceremonija pod sloganom „Za našu slobodu“. Ovom događaju prisustvovali su i bivši američki predsednik Bil Klinton i državna sekretarka u vreme njegovog mandata Medlin Olbrajt.

Bivši američki predsednik Bil Klinton rekao je da je za njega najveća čast što je bio uz građane Kosova u kako je kazao, borbi za slobodu. Po njegovim rečima najveće dostignuće Kosova je što je svojim građanima podarilo 20 godina mira.

Bivši američki predsednik Bil Klinton govori u Prištini na ceremoniji obeležavanja 20 godina od ulaska NATO snaga, 12. juna 2019.
Bivši američki predsednik Bil Klinton govori u Prištini na ceremoniji obeležavanja 20 godina od ulaska NATO snaga, 12. juna 2019.

​"Nisam želeo da 20. vek bude završen krvoprolićem, ali pokušali smo da zaustavimo nasilje u Bosni i na kraju sve to nije uspelo i pitao sam se da li ćemo dozvoliti da Kosovo bude sledeće polje etničkog čišćenja. Budite zahvalni na vašem dugom i teškom putu. Nije bilo povratka sistemtskog naslja, paljenja i rušenja kulturnih i verskih institucija. Prema tome čestitam svim građanima Kosova. Svakog dana mi biramo, da li želimo da živimo u budućnosti koja nam je potrebna", rekao je Klinton.

Ceremonija "Za našu slobodu" u centru Prištine, 12. juna 2019.
Ceremonija "Za našu slobodu" u centru Prištine, 12. juna 2019.

Bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt rekal je da je rat na rat na Kosovu bio sukob između varvarskog ubijanja i neophodne sile i između tiranije I demokratije.

,,Mi smo pobedili zato što smo bili zajedno i zato što smo bili jaki, a posebno zbog toga što smo je naš cilj bio pravedan. I građani Kosova i naša kampanja je bila zasnovana na osnovama pravde, Sa najvećim svetskim saveznicima koji su posmatrali, a cela etnička zajednica je zlostavljana i isterana iz kuća, odgovor je morao da bude 'ne“, rekla je Olbrajtova.

Haradinaj pozvao Vučića da prizna Kosovo u postojećim granicama

Na ceremoniji obeležavanja 20. godina od dolaska NATO snaga na Kosovo govorili su i najviši kosovski zvaničnici. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je predsednika Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

,,Mir čine hrabri, a mi želimo da se pomirimo sa Srbijom. Predsednik Vučić bi trebao da prizna Kosovo sa ovim granicama. Moramo se fokusirati na bolje poslove i upravljanje u borbi protiv korupcije u našim zemljama kako bi nove generacije mogle imati mir, a ne borbu za teritoriju i granice. Pozivamo Srbiju na pomirenje. Moj otac bi svaki put ove reči rekao prijateljima koji su bili u njegovoj kući i to se prenosilo sa generacije na generaciju. Ovo je dom svih nas. Bog blagoslovio Kosovo, Ameriku i kosovske saveznike’’ , kazao je Haradinaj.

Otkrivanje statue Medlin Olbrajt u Prištini, 12. juna 2019.
Otkrivanje statue Medlin Olbrajt u Prištini, 12. juna 2019.

U okviru obeležavanja 20. godišnjice ulaska NATO snaga na Kosovo, otkrivena je i bista bivše američke sekretarke Medlin Olbrajt u kako je rečeno čast njenog doprinosa oslobađanju Kosova. Centralnoj ceremoniji u Prištini prisustvovali su i pomoćnik državnog sekretara SAD-a za evropska i evro-azijska pitanja Metju Palmer, bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, predsednik i premijer Albanije Ilir Meta i Edi Rama i brojni ambasadori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG