Linkovi

Počela izgradnja "integrisanog prelaza" između Kosova i Srbije


Početak gradnje "integrisanog prelaza" između Kosova i Srbije

Na prelazu Merdare u četvrtak je položen kamen temeljac za izgradnju “integrisanog prelaza” između Kosova i Srbije. Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da izgradnja prelaza “dokaz o potrebnom putu” u okviru dijaloga sa Srbijom. Nedaleko od mesta gde je položen kamen temeljac na današnji dan pre 16 godina dogodio se napad na autobus Niš Ekspresa u kome je poginulo dvanaestoro, a povređeno 43-oje Srba.

Početku radova na izgradnji integrisanog prelaza između Kosova i Srbije prisustvovali su predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Isa Mustafa i šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova.

To je jedan od šest prelaza koji će biti izgrađeni uz finansijsku podršku Evropske unije. Nakon polaganja kamena temeljca predsednik Kosova je kazao da Kosovo dijalogom i saradnjom, “sve više jača svoj identitet, suverenost, ali i državnu subjektivnost”.

„Novi kanali prelaza naših građana, Albanaca i Srba, ali i naših zemljaka, stvaraju se zahvaljujući sporazumima u okviru dijaloga u Briselu“, rekao je predsednik Tači.

Nedaleko od ovog mesta, gde je postavljen kamen temeljac za integrisani prelaz između Kosova i Srbije, u mestu Livadice kod Podujeva, na današnji dan pre 16 godina dogodio se teroristički napad na autobus Niš Ekspresa koji je prevozio Srbe iz Niša do Gračanice.

Eksploziv je bio sakriven ispod samog puta gde su prolazili autobusi i aktiviran je kad je naišao drugi od šest autobusa koji su bili u koloni. Tom prilikom život je izgubilo 12, a ranjeno je 43 Srba. U Crkvi u Lapljem selu u četvrtak je održan parastos stradalim žrtvama.

Jelena Dragović jedna od preživelih putnika u ovom autobusu. Njena sestra Mirjana je poginula. Do danas niko nije odgovarao za ovaj zločin.

“Stvarno verujem, nadam se, ne znam kada će to biti, da li će biti za mog života, ali se nadam kad tad da će ova pravda biti zadovoljena, ne samo za 12 žrtava iz „Niš ekspresa“, nego uopšte, pravde za sve ljude sa Kosova koji su stradali, nestali ili kidnapovani, jer imamo pravo kao svi ljudi na ovom svetu da znamo zašto nam se ovo desilo, i ko nam je ovo uradio”, rekla je novinarima Jelena Dragović-Stojanović.

Parastosu su prisustvovali i poslanik u Skupštini Kosova Srđan Popović, direktor Kancelarije za pitanja zajednica Ivan Tomić i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku u martu 2009. godine zbog nedostatka dokaza oslobodio Fijorima Ejupija jedinog osumnjičenog za slučaj „Livadice“.

XS
SM
MD
LG