Linkovi

Igrutinović: Razgovor Vučića i Kurtija potrebniji Briselu i Vašingtonu nego Beogradu i Prištini


Dijalog uz posredstvo EU: Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija
Dijalog uz posredstvo EU: Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija

Posle izostanka dogovora u trećoj rundi razgovora u Briselu, i odlaganja razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija za neki od narednih dana, veliko je pitanje u kom smeru će se stvari razvijati.

Visoki komesar EU za spoljnu politiku Žozep Borelj najavio je da se razgovori Vučića i Kurtija nastavljaju narednih dana, a predsednik Srbije se nije oglašavao u četvrtak, ali je preko šefa vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića najavio da će sutra obratiti naciji.

U ovom trenutku u briselskoj jednačini ima previše nepoznatih, a sagovornici Glasa Amerike nisu preveliki optimisti po pitanju mogućeg dogovora Beograda i Prištine. Milan Igrutinović iz Instituta evropske studije ističe da su pozicije dve strane već dobro poznate i dovoljno udaljene da ni jedna drugoj ne veruje i smatra da su ovi susret možda bili potrebniji Briselu i donekle Vašingtonu, nego Beogradu u Prištini:

Niko ne očekuje neki veliki dogovor – očekuje se dogovor makar po nekoliko tačaka, od tablica do onoga road mapa za energetiku, ili jedna vrsta političkog obavezivanja dve strane da drže loptu na zemlji. Da prosto ne igraju agresivnije, da šta god da se dešava da se prosto ne ide ka jednoj eskalaciji sukoba, koji bi više izazvao jedno političko talasanje u nekim prestonicama u Evropi i Vašingtonu, više nego bila šta drugo”.

Po njegovom mišljenju današnji dijalog je došao kao neka vrsta flastera za krizu koja poslednjih nedelja traje na relaciji Beograd – Priština. Mada, kako kaže Igrutinović, stvari treba posmatrati iz dve perspektive od kojih je jedna prekid razgovora u julu prošle godine:

Tako da imamo jednogodišnji ciklus koji se završava ovim sastankom i imamo ovaj kratkoročni višenedeljni krizni momenat koji više služi da umiri, neću da kažem zapadno javno mnenje, ali makar čitaoce ovih većih medija koji su tom događaju posvetili veću pažnju u kontekstu rata u Ukrajini i stalne bojazni da ima nekoliko kriznih tačaka na Balkanu od kojih svaka može svaki čas da eksplodira”, kaže Igrutinović.

Prema mišljenju Miloša Pavkovića iz Centra za evropske politike uključivanje američkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara samo je još jedan od indikatora da pregovori očigledno nisu išli u pravcu u kome su se svi nadali.

To je još jedan od indikatora da su pregovori bili teški i samim tim što smo čuli izjavu da će Vučić ostati u Briselu i da pregovori nastavljaju narednih dana očigledno je da danas pregovarači nisu uspeli da dođu konkretno do dogovora vezanog za registarske tablice i za lične karte”.

Kako u razgovoru za Glas Amerike kaže može se pretpostaviti da postoji nekakav predlog EU o kome će se raspravljati narednih dana i da je to razlog zbog kojeg će se Vučić sastati sa predstavnicima kosovskih Srba:

Pretpostavljam da je on zakazao taj sastanak sa liderima Srba sa Kosova prosto da bi se konsultovao sa njima. Očigledno da postoji neki predlog koji treba, o kome se razmišlja da li da se prihvati ili ne. Pa shodno tome predsednik verovatno hoće da dobije podršku ljudi koji žive tamo za takav vid dogovora.”

A sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić se o svojim očekivanjima od susreta oglasio na društvenim mrežama. “Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne verujem, napisao je Vučić danas na zvaničnom Instagram nalogu posle sastanka sa Boreljom.

XS
SM
MD
LG