Linkovi

Milica Apostolović i njen petogodišnji sin neće ostati na ulici


Samohrana majka Milica Apostolović će se, sa svojim petogodišnjim sinom, u ponedeljak preseliti u stan u Severnoj Mitrovici
Samohrana majka Milica Apostolović će se, sa svojim petogodišnjim sinom, u ponedeljak preseliti u stan u Severnoj Mitrovici

Reakcije na tekst o porodici Apostolović

Tekst Budimira Ničića, dopisnika Glasa Amerike sa Kosova, izazvao je reakcije Srpske liste – političke organizacije dela Srba sa Kosova direktno povezane sa Srpskom naprednom strankom čiji je lider, ujedno i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

U saopštenju te političke grupacije, novinarska priča našeg kolege Ničića, označena je kako je navedeno, grozničavim pokušajem nazovi nezavisnih medija i novinara da pronađu neku porodicu sa problemom kako bi dokazali navodnu nebrigu Srbije za svoj narod.

“Jasno je da je reč o širem paklenom planu da se poljulja poverenje naroda u Srbiju, ali i u Srpsku listu, kao realizatora srpskih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu”, saopštila je Srpska lista.

Udruženje novinara Srbije reakciju Srpske liste označilo je kao napad na kolegu Budimira Ničića. U saopštenju UNS-a navedeno je da je novinar Glasa Amerike izvestio o problemu porodice Apostolović prenoseći činjenice i dramatično svedočenje da će je za nekoliko dana iz kuće iseliti komšija Albanac koji je tu kuću pre šest meseci kupio.

“UNS podseća da je posao novinara i medija da alarmiraju javnost kako bi nadležni rešili probleme građana, što se u ovom slučaju potvrdilo jer je nakon priloga emitovanog na Glasu Amerike porodica Apostolović odmah zbrinuta, pronađen joj je smeštaj u Kosovskoj Mitrovici i plaćena kirija. Na potresnu reportažu odmah je reagovala opština Vučitrn i njen predsednik Aca Mišić rešio je ovaj problem”, saoštava UNS.

Takođe, UNS je saopštio da je posebno zabrinut zbog targetiranja Ničića kao, kako je navedeno u saopštenju Srpske liste autora propagandnog priloga, i traži da Srpska lista prestane da obeležava novinare kao neprijatelje samo zato što na videlo iznose probleme ljudi.


Milica Apostolović iz sela Gojbulja, na severu Kosova, nije ostala na ulici bez krova nad glavom. Posle priče Glasa Amerike o problemima sa kojima se suočava, Opština Vučitrn koja radi u sistemu Srbije, obezbedila joj je stan u Severnoj Mitrovici. Milica Apostolović imala je rok do 20. maja da se iseli iz kuće, u kojoj je živela od 1998, jer je nekretnina u međuvremenu prodata.

Kiriju za stan, u kome će Milica i njen petogodišnji sin Jugoslav boraviti, plaćaće Opština - sve dok joj ne bude rešeno stambeno pitanje. To je za Glas Amerike potvrdio predsednik privremenog organa opštine Vučitrn Aca Mišić, koji je u Gojbulji obišao Milicu Apostolović i njenog sina.

„Razgovarao sam sa vlasnikom iznajmljenog stana u Kosovskoj Mitrovici i privremeni organ opštine Vučitrn je preuzeo obavezu da plaća stan za Milicu. Ja sam joj rekao da može i danas da ide, ali ona kaže da će u ponedeljak da odnese stvari i da se useli. Plaćaćemo kiriju dok žena ne dobije stan, da ne bi bila na ulici. Ona je stanovnik naše opštine i mi želimo da joj izađemo u susret. Sve ovo smo uradili u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i oficirom za vezu u Prištini Dejanom Pavićevićem, rekao je Mišić u telefonskoj izjavi za Glas Amerike.

Samohrana majka Milica Apostolović od 1998. godine živi u kući daljeg rođaka, koju je on prodao komšiji Albancu decembra meseca prošle godine. Novi vlasnik kuće je Milici dao rok da se iseli, najpre 1. maja ove godine, zatim je rok pomerio za 15.maj, a na molbu Milice, komšija je krajnji rok za iseljenje odredio 20. maj.

U međuvremenu se Milica mnogima obraćala za pomoć. U petak je Glasu Amerike rekla da joj je 6. maja Aleksandar Spirić predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, obećao da će joj obezbediti smeštaj i plaćati kiriju, ali da se rok sa iseljenje bliži i da joj ništa nije javljeno u vezi sa tim.

Zbog toga je Milica najavila da će sa svojim petogodišnjim sinom utočište pronaći na mitrovačkom mostu pod vedrim nebom. Aca Mišić iz srpske opštine Vučitrn kaže da je u pitanju bio manji nesporazum i da je najvažnije da je problem rešen.

„Milica se ranije obraćala i meni, ali najpre smo se sa oficirom za vezu Vlade Srbije Dejanom Pavićevićem dogovorili da će rešavanje toga da preuzme Aleksandar Spirić, međutim došlo je do nekog nesporazuma, pa smo mi kao opština to preuzeli i rešili", rekao je Mišić.

Prema njegovim rečima proteklih godina se tražilo rešenje kad je stambeni prostor Milice Apostolović u pitanju.

„Prvo smo planirali da ovu kuću u kojoj živi renoviramo, međutim ona je u međuvremenu prodata. Planirali smo i da joj kupimo neku kuću u Gojbulji..., ali je sad važno da je problem rešen“, kazao je Mišić.

Milica je za Glas Amerike da se nada da je njenim mukama došao kraj.

„Zahvaljujem se privremenom organu Opštine Vučitrn i Kancelariji za Kosovo i Metohiju i svima koji su mi pomogli. Srećna sam pre svega zbog svog sina koji će krenuti u predškolsko ove jeseni. Nadam se da ću i ja da pronađem neki posao i da živimo kao ljudi“, rekla je Milica Apostolović za Glas Amerike.

Milica Apostolović ostaje bez krova nad glavom
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:55 0:00

XS
SM
MD
LG