Linkovi

Razočaranje i brige mladenaca i ugostitelja zbog otkazivanja venčanja na Kosovu


Kosovo: Nezadovoljstvo mladenaca i ugostitelja zbog koronavirusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

Kosovo: Razočaranje mladenaca i brige ugostitelja zbog otkazivanja svadbi

Zbog pandemije koronavirusa u srpskim sredinama na centralnom Kosovu otkazano je više od sto svadbi i drugih veselja. Pored razočaranih mladenaca, zabrinuti su i ugostitelji. Iz ministarstva zdravlja Kosova poručuju da će procenu o organizovanju masovnih veselja obaviti tokom juna meseca.

Ilija i Katarina, kao i stotinak drugih parova sa centralnog Kosova morali su zbog pandemije koronavirusa da otkažu svoju, nekoliko meseci ranije, zakazanu svadbu, a za sada su otkazali i venčanje.

„Svadbu smo zakazali za 25. april. Crkveno i opštisko venčanje takođe, znači sve smo kupili i završili. Obezbedili smo salu, muziku, snimanje, ali smo sve morali da odložimo zbog ove pandemije“, kaže za Glas Amerike Ilija Marković iz Gračanice.

Danijela i Stefan svoje venčanje koje planiraju za 20. septembar, nisu za sada otkazali. Iako do tada ima još nesto više od četiri meseca, ovi mladi ljudi, koji su već završili mnoge pripreme oko svadbe, sada nisu sigurni da li će do nje tada i doći.

“Sala je zakazana, čak smo i venčanicu odabrali, tortu, za muziku smo dali kaparu. Sad je sve to stalo i strepimo kad će sve ovo proći i da li će biti venčanja. Imamo nadu da će se sve ovo završiti i da će svadbe biti. Međutim, kako najavljuju da će drugi talas (koronavirusa)bti septembra to nam je neko razočaranje”, rekla je za Glas Amerike Danijela Stojanović.

Strepimo kad će sve ovo proći i da li će biti venčanja: Danijela Stojanović
Strepimo kad će sve ovo proći i da li će biti venčanja: Danijela Stojanović

Psiholog Gordana Jovanović mladencima poručuje - kad je u pitanju ljubav, nema mesta panici.

“Brak jeste kruna ljubavi , ako već čekate tu krunu pa sačekajte još malo, nije ništa strašno, neće svet iščeznuti. Možda smo na početku doživljavali da je ovo tako strašno i da je smrt tako blizu – nije. Sačekajmo još malo, posle svake kiše dolazi suce, sve će proći pa i ovo, a ljubav, ako je ona prava, ona se i dalje razrađuje, produljuje i samo cveta”, rekla je za Glas Amerike Gordana Jovanović.

Pored budućih mladenaca, zbog otkazavinja svadbi nista manje nisu zabrinutini vlasnici svečanih sala. U srpskim sredinama na centralnom Kosovu postoje četiriobjekta gde se organizuju svadbe i druga veselja. Zbog koronavirusa sve je otkazano.

“Nama je faktički svaki vikend bio zauzet. Ovo što se ovako desilo, ovaj Kovid, ova nesreća, to je za nas mnogo teško, jer smo od dosta ljudi uzeli kaparu. Neko je otkazao, neko jednostavno neće, hoće da pomeri datum. Da li će da bude jula, avgusta, spetembra, kako se to priča, ne znam. Teško je za nas ugostitelje koji smo uložili veliki novac u sve ovo – šta će biti videćemo”, kazao je za Glas Amerike Nebojša Josifović iz Gračanice, vlasnik svečane sale “Klub Privrednika”.

Prazna svečana sala kluba "Privrednik" u Gračanici
Prazna svečana sala kluba "Privrednik" u Gračanici

Portparol Ministarstva zadravlja Faik Hoti rekao je za Glas Amerike da se ublažavanje mera za sprečavanje širenja koronavirusa odvija u tri faze. Prva je počela 4. maja, a druga je planirana za 18. maj. O svadbama se kaže još uvek ne razmišlja.

“Očekuje se da će se gastronomski sektor otvoriti u trećoj fazi, koja počinje 1. juna, u skladu sa pravilima koja su utvrđena u epidemiološkom protokolu i zasnovana na epidemiološkoj situaciji. To ne znači održavanje svadbi, na kojima učestvuje veliki broj ljudi. Međutim, tokom te teće faze to će se preispitati, uključujući situaciju oko svadbi i drugih veselja”, rekao je Hoti.

Međutim, za buduće supružnike, koji ne mogu ili ne žele da čekaju bolja vremena,kada će biti dozvoljeno organizovanje masovnih veselja, a trenutno žele da se venčaju, postoji rešenje – vrata crkve i matičara su im otvorena.

“Venčanja nisu zabranjena. Mi možemo da venčamo jedan bračni par – svedoci, znači njih četvoro, sveštenik peti i možda još par ljudi. Tako inače praktikujemo, držimo ta odstojanja i na nedeljnim bogoslužnjima“, rekao je za Glas Amerike sveštenik Srpske pravoslavne crkve iz Gračanice Darko Marinković.

Mi možemo da venčamo jedan bračni par: Darko Marinković
Mi možemo da venčamo jedan bračni par: Darko Marinković

„Opština je otvorena, radi se od 09 do 12 sa strankama. Znači uz prisustvo dva svedoka sa ličnim kartama moguće je obaviti venčanje“, kazao je za Glas Amerike matičar u opštini Gračanica Marko Arsić.

Prva faza ublažavanja mera uspostavljenih zbog pandemije koronavirusa na Kosovu je počela 4. maja. To podrazumeva da je građanima omogućeno kretanje van svojih domova dva puta dnevno po 90 minuta, a sa radom su počele građevinske i konsultantske firme, zatim maloprodajni objekti, auto saloni i agencije za nekretnine. Olakšice za drugu fazu koja će početi 18. maja predviđaju početak rada frizerskih i salona za masažu, stomatoloških ordinacija i pijace.

XS
SM
MD
LG