Linkovi

KEK: U Kuzminu istraživanje potencijalnih nalazišta uglja


Jedna od lokacija na kojima KEK analizira zemljište u potrazi za nalazištima (Foto: VOA/video greb)
Jedna od lokacija na kojima KEK analizira zemljište u potrazi za nalazištima (Foto: VOA/video greb)

U selu Kuzmin, kod Kosova Polja, vrši se istraživanje potencijalnih nalazišta uglja, potvrdio je za Glas Amerike direktor odeljenja za komunikacije Kosovske energetske korporacije (KEK) Skender Bucoli.

Glas Amerike, kao i brojni drugi mediji, objavili su u sredu da se u selu Kuzmin, već dva meseca vrše iskopavanja, a da meštani o tome nisu zvanično upoznati iako se radovi odvijaju i na njihovim privatnim njivama.

“U cilju geoloških i geomehaničkih istraživanja potencijalnih masa uglja u mogućem području eksploatacije lignita (tzv. Južno područje), KEK sprovodi program istraživačkih bušenja u nekim veoma ograničenim površinama u katastarskoj zoni Kosova Polja, shodno odluci Vlade Repubilke Kosovo (br. 10/57). Za realizaciju ovog programa, izdata je i licenca za istraživanje od strane Nezavisne komisije za rudnike i minerale (KPMM)”, naveo je Bucoli, istakavši da KEK ne radi nikakva iskopavanja.

U pisanom odgovoru Glasu Amerike, na pitanja postavljena dan ranije, Bucioli navodi da je formirana Komisija za procenu štete na privatnim parcelama meštana.

“S obzirom da je tokom implementacije ovog programa neophodan pristup nekim privatnim imovinama, od početka ove aktivnosti formirana je posebna komisija od strane KEK-a koja se bavi procenom i nadoknadom moguće štete koja može biti nanesena privatnim vlasnicima. U principu, svi vlasnici se unapred obaveštavaju o mogućim aktivnostima na njihovoj privatnoj imovini. S tim u vezi, konkretno u selu Kuzmin, sutra, 24. aprila 2020. godine, u 10 sati, zakazan je sastanak, sa svim stanovnicima koji bi potencijalno mogli biti pogođeni ovom aktivnošću, u vezi sa postupcima nadoknade eventualnih šteta”, zaključio je Skender Bucoli.

Ranije u četvrtak, pre nego što je stigao odgovor KEK-a, Glas Amerike je na konferenciji za novinare pitao vršioca dužnosti premijera Kosova Aljbina Kurtija u vezi sa iskopavanjima u selu Kuzmin kod Kosova Polja.

„Nisam upoznat sa tim iskopavanjem, ali ću videti sa Ministarstvom ekonomije i već danas ćete dobiti odgovor šta se tamo dešava“, kazao je Kurti.

XS
SM
MD
LG