Linkovi

Ublažavanje mera na Kosovu u tri faze od 4. maja


Zdravstveni radnici u Prištini
Zdravstveni radnici u Prištini

Kosovo od 4. maja kreće sa ublažavanjem mera uspostavljenih zbog pandemije koronavirusa, rekao je u četvrtak minister zdravlja u Vladi Kosova Arben Vitia. On je poručio da će se ukidanje brojnih ograničenja vršiti u tri faze, a prva faza će biti sprovedena u period od 04. do 18. maja.

“Raspored kretanja biće produžen sa 1,5 na 3 sata, jedan raspored ujutru i jedan posle podne. Otvaraćemo i sledeće delove ekonomije: građevinarstvo, nekretnine, trgovinu na malo, konsultantske kancelarije i raspored, a lista aktivnosti biće naknadno objavljena", rekao je Vitia.

Olakšice za drugu fazu koja će početi 18. maja biće kako je kazao Vitia, bazirane na preporukama Nacionalnog institute za javno zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije. Ova faza predviđa početak rada frizerskih i salona za masažu, stomatoloških ordinacija, fizijatara i pijace.

Prelaz iz prve faze u drugu zavisi od svih nas. Ako nemamo porast slučajeva, naravno da ćemo krenuti napred. Ako se infekcija širi vraćamo se nazad".

Treća faza koja podrazumeva otvaranje restorana, bioskopa, pozorišta, uspostavljanje gradskog prevoza i taksi usluga, počeće 02. juna. Predviđeno je da od tada bude omogućeno i studentima da polažu ispite, a biće dozvoljene i sportske aktivnosti.

Raste broj obolelih u srpskim sredinama, ali i izlečenih

U srpskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata registrovano je pet novoobolelih i svi su sa severa Kosova.

“Troje je sa prebivalištem u Kosovskoj Mitrovici, i po jedno lice iz Zvečana i Leposavića”, kazao je Aleksandar Antonijević, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici. On je saopštio da su još četiri osobe izlečene od Kovida 19.

Ukupan broj obolelih na severu Kosova je 102. Do sada je izlečeno 56 pacijenata, dok je osam preminulo. U srpskim sredinama južno od reke Ibar nema obolelih od Kovida 19.

Prema poslednjim podacima kosovskog Instituta za javno zdravlje, do sada je na Kosovu registrovano 799 slučajeva obolelih od koronavirusa, izlečeno je 249, preminule su 22 osobe.

Na Infektivnoj klinici Univezitetskog kliničkog centra Kosova u Prištini, hospitalizovano je ukupno 33 pacijenata koji su pozitivni na Kovid 19, dok je jedan u teškom stanju, saopšteno je iz ove klinike.

XS
SM
MD
LG