Linkovi

Predsednik Odbora za Kosovo: Prikupljeni novi dokazi protiv Haradinaja


Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, Foto: VOA

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da je radna grupa prikupila nove dokaze koji Ramuša Haradinaja mogu da odvedu na optuženičku klupu,kao i da je identifikovano skoro 160 ilegalnih zatvora Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS), Drecun je rekao da ta radna grupa čini sve kako bi prikupila što je moguće više dokaza da bi obezbedila dokumentaciju i eventualno svedoke koji bi potvrdili zločine koje je počinio Haradinaj.

"U tom smislu mislim da smo na dobrom putu, da ima dovoljno dokaza, ali na Specijalizovanom tužilaštvu je da odluči kakav je kvalitet tih dokaza i da onda odluči da li će podići optužnicu", naveo je Drecun i precizirao da materijali koje eventualno mogu da se koriste u krivičnom postupku, uključujući Haradinaja, mogu da se podele u tri kategorije.

"To su izjave po ZKP žrtava i svedoka počinjenih zločina OVK, naredbe pravilnici i uputstva, ratni dnevnici, šifrarnici koje su potpisivali komandanti zona i lokalnih štabova, priznanice, recversi, mape, fotografije, audio-zapisi i aktivnosti OVK. Zločini su razvrstani prema operativnim zonama, teritiorijama, opštinama i krivičnim delima", istakao je Drecun.

On kaže da je dokumentacija na sigurnom i da postoji saradnja sa Specijalizovanim tužilaštvom i da žele da vide koje će predmete oni procesuirati, pa da im onda daju dokumentaciju. Prema Drecunovim rečima napravljene su tabele za sve počinjene zločine, identifikovani zločini, izvršioci, potencijalni svedoci.

Prema njegovim rečima, timovi Haškog tribunala između 1999. i 2000. godine ekshumirali su ukupno 4.019 posmrtnmih ostataka, od kojih je samo 50 odsto identifikovano, a od identifikovanih je samo jedna osoba je srpske nacionalnosti.

"Neidentifikovana tela su ponovo zakopavana na lokacijama koje su do danas delimično nepoznate. Nakon završenih aktivnosti Haškog tribunala utvrđeno je da postoji najmanje 1.150 tela sa 80 lokacija kojima se gubi svaki trag. Zašto im se gubi svaki trag? Da nisu možda srpske žrtve u pitanju", upitao je Drecun.

Kaže da ono za šta Haradinaj mora da snosi odgovornost su ilegalni zatvori OVK, od kojih je Haradinaj odgovoran za 33, dok su druge vođe OVK, uključujući Hašima Tačija, odgovorni za preostale logore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG