Linkovi

SB UN: Podrška dijalogu Beograda i Prištine


SB UN: Podrška dijalogu Beograda i Prištine
SB UN: Podrška dijalogu Beograda i Prištine

Predstavnici članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija podržali su pregovarački proces Beograda i Prištine na današnjoj sednici, ukazujući istovremeno na važnost izbora na Kosovu 12. decembra.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, predstavio je redovan tromesečni izveštaj o situaciji na Kosovu ukazavši na značaj ubrzavanja procesa uspostavljanja dijaloga izmedju Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, ukupna situacija na severu Kosova je stabilna, ali je u protekla tri meseca došlo do pogoršanja međuetničkih odnosa i manjih incidenata. Zanijer je takođe izjavio da su kosovske vlasti na lokalnom nivou sve manje sklone na saradnju sa UNMIK-om.

"Tenzije i pokušaji da UNMIK posluži kao “žrtveni jarac” zbog nedovoljnog napretka su podsetnik na hitnu potrebu dijaloga dve strane, na koji poziva Generalna skupština", istakao je Zanijer.

On je takođe izrazio uverenje da bi dijalog Beograda I Prištine doveo do napretka u dva ključna polja - obezbeđivanju povratka raseljenih osoba, i rešavanju sudbine nestalih lica. Zanijer je istakao da je ohrabren što unutrašnjepolitička dešavanja u Prištini ne predstavljaju prepreku dijalogu, te što je u Briselu u toku pripremna faza za njegovo omogućavanje.

Šef UNMIK-a je takođe pozvao kosovske vlasti da učestvuju u svim inicijativama za regionalnu saradnju, ističući da su prosperitet i stabilnost Kosova “neraskidivo povezani” sa sudbinom njegovih suseda.

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić založio se za što skoriji početak dijaloga Prištine i Beograda i istakao da bi bilo štetno kada bi se realnosti na terenu menjale dok pregovori traju. Jeremić je rekao da Srbija ne može da pozove "svoje građane" na učešće na decembarskim izborima na Kosovu, jer oni nisu zakazani u skladu sa Rezolucijom 1244. U obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Jeremić je ponovio spremnost Srbije da radi na postizanju legitimnog kompromisa na Kosovu, naglasivši da Srbija neće štedeti napore, niti će se zamoriti ili izgubiti strpljenje u nastojanju da se dođe do rešenja.

"Niko ne treba da sumnja u spremnost Srbije da bude istinski partner u nastojanju da se postigne legitiman kompromis na Kosovu", rekao je Jeremić i dodao da Srbija to ne može da uradi sama.

Jeremić je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova ni eksplicitno ni implicitno i da veruje da održivo rešenje tako značajnog pitanja ne može da se nadje bez slaganja svih činilaca. Jeremić je naglasio da je prisustvo Ujedinjenih nacija na Kosovu i dalje neophodno i da je bitno da svi činioci na terenu, zajedno sa Savetom bezbednosti, ponovo potvrde podršku UNMIK-u kao jakom stubu mira i stabilnosti. On je izneo "duboku zabrinutost" zbog toga što se vlasti na Kosovu, kako je rekao, "aktivno opiru takvoj ulozi UN u poslednje vreme", dodavši da se nada da će Priština prihvatiti konstruktivniji pristup koji nudi UNMIK i koji podržava Savet bezbednosti.

Vljora Čitaku
Vljora Čitaku

U ime kosovskih vlasti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija obratila se Vljora Čitaku, zamenica ministra spoljnih poslova, koja je pozvala međunarodnu zajednicu da potvrdi svoju posvećenost stabilnosti Kosova tako što će apelovati na kosovske Srbe da učestvuju na predstojećim izborima, a Vladi Srbije poručiti da ne opstruira njihovo učešće.

Ona je saopštila da su kosovski Srbi i druge manjine do sada predali više od 20 izbornih lista za vanredne parlamentarne izbore. Čitaku je dodala da kosovske vlasti očekuju da se do kraja godine na Kosovo vrati 1.300 raseljenih lica, i naglasila da su kosovske vlasti u saradnji sa agencijom Ujedinjenih nacija potpuno posvećene okončanjuu tog procesa, za šta im je neophodna podrška - kako se izrazila - partnera iz Beograda.

Zamenica ministra spoljnih poslova u vladi Kosova potvrdila je spremnost zvanične Prištine da sa Beogradom otpočne tehnički dijalog o pitanjima, kao što su nestali, saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala, međusobno priznavanje dokumenata, telefonskih linija, železnice i vazdušnog prostora, kao i svakog drugog pitanja od zajedničkog interesa i za dobrobit građana. Čitaku je međutim naglasila da Kosovo nikada više neće pregovarati o svom pravu da postoji kao nezavisna država i izrazila nadu da su dve strane - posle Ahtisarijevog plana, mišljenje Međunarodnog suda pravde i nedavno usvojene rezolucije u Ujedinjenim nacijama - konačno spremne da krenu napred.

Predstavnica SAD u Ujedinjenim nacijama, Rozmari Dikarlo pozdravila je dijalog između Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

"Taj dijalog ce pomoći obema zemljama da poboljšaju kvalitet života svojih građana, i povećaju stabilnost i bezbednost u regionu. Međutim, treba jasno reći da tema dijaloga nije status, niti teritorijalni integritet Kosova, jer je u pitanju suverena zemlja koju je do sada priznalo 79 zemalja", istakla je Dikarlo i ponovila poziv Vasingtona zemljama koje to nisu učinile da formalno priznaju Kosovo. Ona je, ujedno, izrazila žaljenje zbog odluke vlasti Srbije da pozovu kosovske Srbe da ne učestvuju na predstojećim izborima,

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin izrazio je nezadovoljstvo situacijom na severu Kosova, a smanjenje broja pripadnika Kfora je ocenio preuranjenim.

Predstavnik Velike Britanije pozvao je Beograd i Prištinu da stave međusobne razlike u stranu, i da sarađuju radi budućnosti.

Predstavnik Francuske izrazio je žaljenje zbog bojkotaizbora na Kosovu i pozvao sve strane da podrže demokratski proces na Kosovu, ukazujući da je veoma važno da Kosovo nastavi s naporima za uspostavljanje pravne države.

XS
SM
MD
LG