Linkovi

Počela predizborna kampanja na Kosovu, šta kažu srpski predstavnici?


ARHIVA - Glasanje na izborima na Kosovu, 6. oktobra 2019. (Foto: VOA)

Na Kosovu je u sredu zvanično počela predizborna kampanja za predstojeće vanredne parlamentarne izbore koji će se održati 14. februara. Na izborima će učestvovati 28 političkih subjekata, među kojima su tri iz srpske zajednice.

Za poslanička mesta u parlamentu Kosova boriće se ukupno 1.079 kandidata iz 28 političkih subjekata.

Ispred srpske zajednice na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima učestvovaće jedna politička partija - Srpska lista i dve građanske inicijative: "Za slobodu, pravdu i opstanak" i “Srpski demokratski savez”.

Srpska lista je kampanju zvanično započela u Prilužju, jednom od najvećih srpskih sela na centralnom Kosovu. Međutim, potpredsednik ove partije Dalibor Jevtić kaže da je Srpska lista svakodnevno u kampanji.​

Počela predizborna kampanja na Kosovu, šta kažu srpski predstavnici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

„Mi ne sumnjamo u našu pobedu 14. februara i Srpska lista će potvrditi nedvosmisleno to jedinstvo koje imamo u narodu. Ono što i danas i juče, ali i ono što ćemo sutra raditi jeste da na vrlo konkretan način pošaljemo poruku da ćemo biti svuda tamo gde makar jedan Srbin živi. Mislim da je to suštinski, ono što jeste naša obaveza, jeste naš posao, da pomognemo onoliko koliko možemo“, rekao je Jevtić.

Nosilac liste Srpskog demokratskog saveza Slaviša Petković za Glas Amerike kaže da će ova građanska inicijativa narednih dana voditi takozvanu nevidljivu kampanju.​ARHIVA - Slaviša Petković

ARHIVA - Slaviša Petković (Foto: VOA)
ARHIVA - Slaviša Petković (Foto: VOA)

„Pa nažalost naša kampanja izgleda kao što su Jevreji radili pod nacističkom Nemačkom. Ne možete da radite javne kampanje zato što Srpska lista sve što vidi što nije prema njoj isteruje s posla i dalje preti ljudima. To su brutalne pretnje znači i bukvalno se osećamo kao Jevreji u nacističkoj Nemačkoj i na taj način ćemo voditi kampanju. Moramo sa ljudima po kućama, kad nas niko ne vidi da se sastajemo“, kazao je Petković.

Građanska inicijativa „Za slobodu, pravdu i opstanak“, će prema rečima Milana Dabića, nosioca liste, kampanju voditi u razgovoru sa građanima - od vrata do vrata. On očekuje da će građani na predstojećim izborima glasati za, kako je kazao, vrednosti iz naziva ove građanske inicijative.

Milan Dabić, nosilac liste Građanska inicijativa "Sloboda, pravda, opstanak" (Foto: VOA)
Milan Dabić, nosilac liste Građanska inicijativa "Sloboda, pravda, opstanak" (Foto: VOA)


„Naša Građaska inicijativa kao što se zove 'Sloboda, pravda i opstanak', mi nemamo slobodu, jer sloboda ne postoji, pravda je već postala tabu tema, a ako se nastavi ovim tempom onda će i opstanak postati diskutabilan i vi za koju godinu nećete imati ni kome da date intervju“, kazao je Dabić za Glas Amerike

Pravo glasa na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima ima 1.794.862 glasača. Centralna izborna komisija sopštila je da će glasanje biti obavljeno na 2.382 biračka mesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG