Linkovi

Porodice u opštini Gračanica četiri meseca posle poplava još čekaju pomoć


ARHIVA - Poplave na Kosovu (Foto: VOA)
ARHIVA - Poplave na Kosovu (Foto: VOA)

Obilne padavine koje su početkom godine pogodile Kosovo poplavile su i uništile više stotina domaćinstava načinivši ogromnu materijalnu štetu. Danas, četiri meseca nakon poplava pojedina domaćinstva u opštini Gračanica niko nije obišao, niti pomogao. U nadležnim institucijama s druge strane tvrde da su obišli sva poplavljena domaćinstva, ali da za pomoć nemaju dovoljno sredstava.

Usled obilnih kiša koje su početkom januara ove godine pogodile sela opštine Gračanica izlile su se mnoge reke, potoci i kanalizacione mreže. Zbog toga su poplavljena i brojna domaćinstva, koja su pretrpela pre svega materijalnu štetu.

Prema podacima Odeljenja javnih službi Opštine Gračanica na teritoriji ove lokalne samouprave poplavljeno je 185 kuća, a 215 dvorišta je bilo pod vodom. Jedno od sela u Opštini Gračanica koje je bilo najpogođenije poplavama je Donja Gušterica.

Braći Ristić je pod vodom bilo čitavo dvorište, a voda je prodrla i u pomoćne objekte i podrume kuća.

„To je bilo strašno. Voda je oko dva sati posle ponoći počela da dolazi, mostovi su bili zatvoreni i znali smo da će da dođe. Došla je sa leve strane i poplavila sve, počela je u dvorište da ulazi. Mislili smo da će to da bude malo, međutim za mog života nije bila tolika poplava. Kada je već stigla počeo je podrum da puni. Imam kotao, grejanje, ušla je u podrum, kotao je oštećen, nema ništa od njega, pelet je uništen....“, kaže za Glas Amerike Dejan Ristić.

„Ja živim sa sedmočlanom porodiom, samo ja radim, supruga ne radi troje maloletne dece, otac, majka. Temelj kuće je propao u podrmu i frižider, šporet jedan, šporet drugi, ogromna šteta, zimnica... ali šta da vam kažem?“, kaže za Glas Amerike Zoran Ristić.

Dok je bujala voda, Ristići kažu nizala su se i obećanja predstavnika institucija koji su obećavali pomoć i brzu sanaciju štete, ali kad se voda povukla nestali su i predstavnici i obećanja, pomoć je, poručuju, preko potrebna.

„Meni je žao što moram da kažem od 10. januara četvrti mesec kako nas niko nije posetio, da dođe da pita kako je i šta. Šteta je ogromna od bele tehnike do ne znam šta da vam kažem. Tog dana 11. januara bile su televizije snimali su. Čekali smo opštinu Lipljan, čekali smo opštinu Gračanica kažu pomoć stiže od crkve. Nama nikakva pomoć nije stigla nijedan paket, nijedan paket vode“, rekao je Zoran Ristić.

S druge strane u opštini Gračanica tvrde da je komisija za procenu štete obišla sva poplavljena domaćinstva. U pisanoj izjavi za Glas Amerike direktor javnih službi u opštini Gračanica Vladica Trajković, navodi da je ova lokalna samouprava time završila svoj posao.

Opština nema budžet za nadonkadu štete nastale tokom poplava, a predati su zahtevi nadležnom ministarstvu i Agenciji za vanredne situacije da nam dodele sredstva za tu namenu”, naveo je Trajković.

Pred kameru nisu hteli ni u opštini Lipljan koja na Kosovu funkcioniše u srpskom sistemu. Predsednik Privremenog organa ove opštine Zlatko Lazić naveo je u pisanoj izjavi za Glas Amerike da je Komisija (za procenu štete) sačinila izvestaj i prosledila celokupnu dokumentaciju Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

“Znamo kroz kakve su sve nedaće naši ljudi prošli, neki od njih i dalje prolaze, ali nažalost Opština Lipljan nema sopstvena sredstva putem kojih bi izašla u susret svojim meštanima i nadoknadila materijalnu štetu, već ista potražuje od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, što je opste poznato”, navodi Zlatko Lazić.

To što nisu dobili pomoć nije jedini problem Ristića. Pored njihovog dvorišta prolazi i reka Janjevka, koja se tokom poplava izlila iz svog rečnog korita. Međutim voda se povukla, ali ne i smeće.

Mi smo godinama tražili očisti rečno korito, tu niko nije dolazio, dolazio je jednom taj Trajković ja mislim i rekao biće sređeno. Evo i sad posle polava možete da vidite, da snimite ništa niko nije očistio, pipnuo nije. Kažu da će biti, kad ne znam, možda dogodine ponovo januara kad budu sledeće poplave”, kaže Zoran Ristić.

Na ove tvrdnje Vladica Trajković iz opštine Gračanica, odgovara:

„Javne službe već rade na čišćenju rečnog korita što je i uradjeno u delu Donje Gušterice gde je mogao bager da pridje i radi nesmetano. U tom delu gde nije još očišćeno očekujemo drugu vrstu bagera guseničara, koji će ući u reku i izavršiti čišćenje“, kazao je direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica.

Prema podacima Odeljenja javnih službi opštine Gračanica šteta koju su prouzrokovale poplave u domaćinstvima iznosi oko 450 hiljada evra, dok su privrednici na teritoriji ove opštine pretrpeli štetu od oko 2,5 miliona evra.

XS
SM
MD
LG