Linkovi

Ponovo blizu 8.000 novozaraženih u Srbiji, 57 osoba umrlo


Kovid odeljenje u KBC Zemun
Kovid odeljenje u KBC Zemun

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 7.818 obolelih od koronavirusa na 20.514 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci.

Umrlo je još 57 pacijenata, a ukupno je od početka pandemije od posledica izazvanih koronavirusom preminulo 2.062 ljudi.

Broj pacijenata u bolnicama je sve veći - 8.317, dok je na respiratorima 289 osoba.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da će se "ponašanjem kao da se ništa ne dešava, desiti eksplozija posle Nove godine", prenosi N1.

"Dolaze novogodišnji praznici, čak i ako uspemo merama da malo to smirimo, ponašanjem kao da se ništa ne dešava imaćemo eksploziju posle Nove godine".

On je rekao da je odlučeno da ne bude potpunog zatvaranja, jer bi u tom slučaju stao život, ali priznaje da bi tada brojevi bili manji.

"Vakcina potrebna, okanimo se teorija zavere"

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se sistem priprema za imunizaciju građana i da se očekuje odluka Agencije za lekove o vakcinama.

Kompanije Fajzer/Bajontek su podnele zahtev za registraciju vakcine u Srbiji, dok je u zemlju stiglo i nekoliko primeraka ruske vakcine Sputnjik V, na dalja ispitivanja.

Đerlek je za TV Prva rekao da "nema dileme da li se treba vakcinisati" i pozvao sve da se "okanu teorija zavere".

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kazao je da pri izboru vakcine neće biti merodavno iz koje zemlje potiče, već da li je Agencija za lekove utvrdila da li je vakcina bezbedna i delotvorna.

"Ovo ipak nije pesma Evrovizije da dajemo 12 poena pesmi i zemlji koja nam se sviđa", rekao je Janković za TV Pink.

Član Kriznog štaba je priznao da očekuje otpor prema vakcinaciji, iako, kako kaže, vakcina neće biti obavezna osim za neke izložene profesije.

Janković smatra da se vodi polemika oko obaveznosti vakcine jer se na taj način stvara negativna slika o vakcini, a da je njena suština da može da zaštiti ljude od zarazne bolesti.

XS
SM
MD
LG