Linkovi

U Srbiji još 75 zaraženih koronavirusom, kafići rade duže


Posetioci beogradskih kafića selektivno nose zaštitne maske
Posetioci beogradskih kafića selektivno nose zaštitne maske

U Srbiji je registrovano još 75 slučajeva zaraze koronavirusom na 6.996 testiranih, objavljeno je na sajtu covid19.rs

Preminula je još jedna osoba, a ukupno je 710 smrtnih slučajeva od početka pandemije.

Broj pacijenata na respiratoru se povećao u odnosu na petak - sa 36 na 41, a broj hospitalizovanih je smanjen na 641 pacijenta.

Krizni štab je u petak doneo odluku da se neke mere popuste, pa je radno vreme kafića koji imaju bašte produženo do 1 sat posle ponoći, a radno vreme prodavnica je produženo do 11 uveče.

Dozvoljeno je i okupljanje od 30 ljudi, umesto dosadašnjih 10. Nošenje maske i dalje je obavezno u zatvorenim prostorijama.

Ranije su otvorena su i pozorišta i bioskopi u kojima je dozvoljeno najviše 500 posetilaca.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da mere "nisu naglo popuštene" i apelovao je na one koji treba da kontrolišu poštovanje mera da to rade strože.

On je za RTS rekao da rad noćnim klubovima nije dozvoljen, već da je samo produženo radno vreme bašti kafića i prodavnica, a da zabrana okupljanja više od 30 ljudi znači da nisu dozvoljene velike proslave.

Kon kaže da to "moraju da shvate i oni koji sprovode inspekciju i kontrolu".

"Apelujem na organe kontrole da rade svoj posao sada više nego ikad".

Podsetio je da je na snazi preporuka da deca koja dolaze sa letovanja iz inostranstva budu u izolaciji 10 dana po povratku u Srbiju i da školu pohađaju onlajn u tom periodu.

Član Kriznog štaba kaže da su zemlje u kojima je uočeno povišeno prisustvo virusa Crna Gora, Hrvatska, BiH.

Kon je zaključio da je sve što se radi usmereno ka tome da se uspori širenje koronavirusa i da se ne optereti zdravstveni sistem.

"Treba da shvatimo da ovo nije šala i ne sme biti opuštanja. Niko nikome neće oprostiti onakvo punjenje bolnica kakvo se desilo".

XS
SM
MD
LG