Linkovi

"Stabilnija epidemiološka situacija u Srbiji, ali neophodno poštovati mere"


Red za testiranje ispred Instituta Torlak
Red za testiranje ispred Instituta Torlak

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 96 novih slučajeva koronavirusa na 10.833 testiranih. Preminule su tri osobe, ukupno od početka pandemije 721.

Na respiratorima je 39 osoba, a na bolničkom lečenju 522 pacijenta.

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da se uočava silazni trend pozitivnih slučajeva.

"Evidentno je da imamo sve stabilniju epidemiološku situaciju. Ali, i dalje se radi o velikom broju osoba koje su rezervoari infekcije, ako tome dodamo i one koji nemaju simptme, onda nam je jasno da svi moramo da se ponašamo kao nosioci virusa. Zato apelujemo da se svi pridržavamo mera koje su efikasne i osnova su borbe sa virusom".

Kisić Tepavčević je rekla da manji broj slučajeva ne znači da je virus oslabio, već da su građani disciplinovaniji.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da se i u Beogradu situacija smiruje, da se dnevno otkrije između sedam i dvadeset pozitivnih, ali da je virus i dalje tu.

"Apeli da se poštuju mere nisu bez razloga i treba da budu snažniji jer su i deca krenula u školu. Jer se mora paziti i šta se dešava izvan škola...Mora se shvatiti da je dovoljan jedan događaj gde će se masovnije prenositi virus, i da to može da se raširi".

Upitan o početku škole, Kon je ocenio da su utisci "solidni".

Darija Kisić Tepavčević je objasnila da će u školama biti primenjivani različiti protokoli ako se utvrdi da su deca zaražena koronavirusom.

Precizirala je da će, u slučaju zaražavanja jednog deteta, ako se utvrdi da je imalo nezaštićeni kontakt sa drugom decom, to odeljenje biti pod pojačanim merama, ali da neće biti u izolaciji. Ali, kazala je da će u slučaju da je u odeljenju zaraženo dvoje dece i ako se utvrdi povezanost, celo odeljenje ići na onlajn nastavu.

Apel funkcionerima da nose maske

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon uputio je "javni poziv" preko Fejsbuka svim državnim funkcionerima da u svim prilikama nose maske.

"Javni poziv: Molim sve državne funkcionere da u svim prilikama kada je to obavezno nose maske. I radi sebe, i kao primer drugima", napisao je Kon na svom profilu.

Na konferenciji za novinare je pojasnio da je poruku na Fejsbuku napisao jer "tako misli" i da je to objavio sada jer "smatra da je sada pravi trenutak" jer dolazi jesen, kada aktivnost virusa može biti veća.


XS
SM
MD
LG