Linkovi

Sjedinjene Države zbog Delta soja Kovida 19 neće ukidati putna ograničenja


ILUSTRACIJA - "Imajući u vidu aktuelnu situaciju sa Delta sojem Kovida 19 u ovom trenutku zadržaćemo primenu aktuelnih putnih ograničenja", izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki. (Foto: REUTERS/Hannah McKay)
ILUSTRACIJA - "Imajući u vidu aktuelnu situaciju sa Delta sojem Kovida 19 u ovom trenutku zadržaćemo primenu aktuelnih putnih ograničenja", izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki. (Foto: REUTERS/Hannah McKay)

Sjedinjene Države neće ukinuti nijedno od postojećih putnih ograničenja usled zabrinutosti zbog brzo prenosivog Delta soja koronavirusa i povećanja slučajeva novoobolelih, potvrdila je Bela kuća.

"Imajući u vidu aktuelnu situaciju sa Delta sojem Kovida 19 u ovom trenutku zadržaćemo primenu aktuelnih putnih ograničenja", izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

"Širenjem delta varijante povećava se broj novoobolelih - posebno kod nevakcinisanih građana i deluje da će se taj trend nastaviti i u narednim nedeljama", poručila je Psaki.

Sjedinjene Države trenutno onemogućavaju dolaske stranih državljana koji su poslednjih četrnaest dana boravili u Ujedinjenom Kraljevstvu, dvadeset šest zemalja Šengenskog prostora u Evropi ili pak Irskoj, Kini, Indiji, Južnoj Africi, Iranu i Brazilu.

Delta soj koornavirusa kao najveći rizik za svet

Delta varijanta koronavirusa najotpornija je i najbrže šireća vrsta Kovida 19 sa kojom se svet do sada susreo. I dalje ga prati mnoštvo pretpostavki u trenucima kada brojne zemlje popuštaju restriktivne mere i ukidaju ograničenja koja su bila primenjena u poslovanju.

Najveći rizik za svet u ovom trenutku je Delta varijanta“, izjavila je Šeron Pikok mikrobiološkinja u Britaniji zadužena za proučavanja genoma koronavirusa – koja je označava najsposobnijim i najbržim sojem Kovida 19 otkrivenim do sada.

Vakcinacija je najbolja i najsnažnija zaštita protiv teških slučajeva i hospitalizacija izazvanih bilo kojim sojem koroanvirusa. Osobe koje nisu imunizovane u najvećem su riziku od Kovida 19, ukazuju stručnjaci sa kojima je razgovarala agencija Rojters.

Međutim, sve je više potvrda da je Delta soj, prvi put uočen u Indiji, u mogućnosti da zarazi kompletno imunizovane građane brže od prethodno registrovanih sojeva. Stručnjaci upozoravaju da bi zaražene osobe čak mogle širiti virus.

Kao posledica - obavezno nošenje maski, fizičko distanciranje i druge mere mogle bi biti ponovo uvedene u državama sa znatnim procentom vakcinisanih građana, ukazali su medicinski stručnjaci.

Američki zvaničnici razmatraju revidiranje odluke o nošenju maski za vakcinisane građane. Područje Los Anđelesa, najvećeg grada u Sjedinjenim Državama, uveo je obavezno nošenje maski za vakcinisane građane koji borave u zatvorenom prostoru.

Inače, virusi se mutiranjem neprestano razvijaju – ponekad su sojevi opasniji od vrste od koje su nastali.

Jedan od glavnih problema Delta varijante virusa nije to što pacijenti imaju jače simptome i budu teže bolesni – već što se virus brže širi, povećava broj obolelih i osoba prebačenih na bolničko lečenje.

Monika Gandi, specijalizovana za proučavanje zaraznih bolesti sa Univerziteta u San Francisku, izjavila je da su brojni vakcinisani građani bili razočarani zbog toga što nisu sto odsto zaštićeni od blagih infekcija.

Međutim, činjenica da su skoro svi građani koji se u bolnici leče od Kovida 19 bili nevakcinisani – prilično je zapanjujuća efikasnost”, ustvrdila je ona.

Sjedinjene Države prednjače u svetu po broju obolelih od koronavirusa i smrtnih slučajeva od posledica te bolesti.

Uzrok 83 odsto novih infencija je Delta soj Kovida 19, a nevakcinisani građani spadaju u 97 procenata teških slučajeva oboljevanja.

XS
SM
MD
LG