Linkovi

Novi Kongres počeo sa radom, Pelosi ponovo predsedavajuća Predstavničkog doma


Nensi Pelosi ponovo je izabrana za predsedavajuću Predstavničkog doma na sednici 3. januara 2021.

Nensi Pelosi je, tesnom većinom glasova, po četvrti put izabrana za predsedavajuću Predstavničkog doma u nedelju, kada je novi Kongres stupio na dužnost u vreme političke neizvesnosti i momentu kada se još ne zna koja će stranka imati kontrolu u Senatu, a republikanci najavljuju bitku oko potvrde rezultata predsedničkih izbora.

Članovi Predstavničkog doma glasali su sa 216 prema 209 za Pelosi, nakon što su demokrate izgubile 11 mesta na novembarskim izborima i sada imaju tesnu većinu od 222 prema 212 glasova. Petoro demokrata odlučilo je da ne podrži Pelosi - dvoje je glasalo za članove Kongresa koji se nisu takmičili za mesto predsedavajućeg dok je troje samo glasalo da su "prisutni."

Senat je i dalje većinski republikanski, dok se čeka rezultat dve trke u Džorždiji koje se održavaju u utorak. Neki republikanci nastavljaju da iznose nedokazane tvrdnje predsednika Donalda Trampa da je predsedničke izbore izgubio od demokrate Džoa Bajdena zbog velike krađe glasova.

U brojnim državnim i federalnim proverama izbornih rezultata nisu pronađeni nikakvi dokazi masovno rasprostranjenih prevara o kojima govori Tramp, ali republikanski senatori i kongresmeni planiraju da ospore rezultate izbora u Kongresu u sredu.

Republikansku inicijativu, koju predvodi senator Ted Kruz da se traži hitna provera izbornih rezultata u trajanju od deset dana u spornim državama, kritikovao je u nedelju republikanski senator Lindzi Grejem, Trampov odlučni saveznik.

"Čini se da je to pre politički manevar nego efikasno rešenje", saopštio je Grejem. "Pažljivo ću slušati ali njihov zadatak je veoma težak."

Mala razlika između dve stranke u oba doma Kongresa ove godine bi mogla da ohrabri umerene članove obe stranke da pokažu svoj uticaj i snagu, posebno nakon što Tramp 20. januara napusti položaj a Bajden, koji se i kandidovao kao centrista, stupi na položaj.

Međutim, lideri u Predstavničkom domu i Senatu trudili su se da zvuče optimistično uprkos brojnim izazovima.

"Od političkih podela, preko smrtonosne pandemije do neprijatelja širom sveta, prepreke pred nama su brojne i ozbiljne", izjavio je lider senatske većine Mič Mekonel. "Ali ima i mnogo razloga za nadu", dodao je republikanac iz Kentakija, podsećajući na vakcinaciju protiv koronavirusa. "Rekao bih da 2021. već sada izgleda lepše."

Američki Kongres treba da 6. januara potvrdi glasove Elektroskog koledža. 12 republikanskih senatora i 140 republikanskih kongresmena najavilo je da će se usprotivi potvrdi rezultata.
Američki Kongres treba da 6. januara potvrdi glasove Elektroskog koledža. 12 republikanskih senatora i 140 republikanskih kongresmena najavilo je da će se usprotivi potvrdi rezultata.

Lider većine u Predstavničkom domu Steni Hojer saopštio je da se nada da će novi Kongres "okrenuti novi list u stranačkim podelama i početi novo poglavlje saradnje demokrata i republikanaca."

Zbog smanjene demokratske većine i pandemije koronavirusa koja je i dalje u punom zamahu, reizbor nije bio lak za Pelosi, jedinu ženu koja je ikada zauzimala taj položaj. Manji kokus značio je manje prostora za demokrate koji se ne slažu sa većinom članova svoje stranke da glasaju protiv Pelosi, bez rizika da moguću pobedu odnese njen protivkandidat, vođa republikanaca Kevin Makarti.

"To nije ništa lično, nije stvar zlobe, samo predstavlja raspoloženje iz mog okruga", rekla je demokratska članica Predstavničkog doma Elisa Slotkin iz Mičigena novinarima, koja nije podržala izbor Pelosi nego je glasala da je "prisutna." "Potrebna nam je drugačija grupa lidera koji bolje predstavljaju celu zemlju" kazala je Slotkin.

U Senatu, 32 senatora položilo je zakletvu pred potpredsednikom Majkom Pensom, u parovima, zbog restrikcija uvedenih zbog Kovida-19. Pobeda jednog ili oboje republikanskih senatora u Džordžiji učvrstila bi republikansku većinu koju predvodi Mič Mekonel.

U slučaju da pobedu odnese dvoje demokrata, u Senatu bi nastao odnos 50-50, gde bi novoizabrana demokratska potpredsednica Kamala Haris imala odlučujući glas, nakon što položi zakletvu 20. januara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG