Linkovi

Pelosi optužuje Belu kuću da pokušava da "obmane" javnost


Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi na konferenciji za novinare na Kapitol hilu 2. jula 2020.
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi na konferenciji za novinare na Kapitol hilu 2. jula 2020.

Vodeći demokratski članovi Kongresa oštro kritikuju Belu kuću a predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi optužuje predsednika i njegove saradnike da su pokušali da obmanu američku javnost i navedu je da poveruje da obaveštajni podaci o navodnoj ruskoj zaveri da plati napade na američke i savezničke vojnike u Avganistanu - nisu ozbiljni.

Pelosi je iznela te kritike posle poverljivog brifinga sa direktorima CIA-e i Nacionalne bezbednosne agencije i nedavno potvrđenim direktorom Nacionalnih obaveštajnih službi.

Direktorka CIA-e Đina Haspel dolazi na brifing sa kongresnim liderima na Kapitol hilu, 2. juna 2020.
Direktorka CIA-e Đina Haspel dolazi na brifing sa kongresnim liderima na Kapitol hilu, 2. juna 2020.

Iako je odbila da komentariše same obaveštajne podatke, Pelosi je izjavila da pokušaji predsednika Trampa i njegovih saradnika da se minimalizuje ozbiljnost informacija nisu učinili uslugu američkim vojnicima u regionu.

Dobili ste obmanu. Bela kuća je iznela obmanu da ako ne postoji stoprocentni konsenzus o obaveštajnim podacima, pitanje se ne podiže na određeni nivo", rekla je Pelosi novinarima.

“Ne nasedajte na to, kao što nije ni obaveštajna zajednica", dodala je predsedavajuća Predstavničkog doma. "Imaju dovoljno obaveštajnih podataka da znaju šta je sledeće mesto gde treba da odemo sa njima."

Visoki zvaničnici Bele kuće, među kojima je savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen, u više navrata su branili odluku da se predsednik Tramp ne obavesti o obaveštajnim podacima da su ruski obaveštajci isplaćivali novčane nagrade ekstremistima povezanim sa Talibanom da vrše napade na američke i koalicione vojnike u Avganistanu.

O’Brajen je u sredu izjavio da je za tu odluku bila odgovorna zvaničnica CIA-e, koja ju je donela "jer nije imala poverenje u obaveštajne podatke."

Tramp je u sredu na Tviteru odbacio navode kao "prevaru", smišljenu da mu se nanese politička šteta, a to je ponovio i u intervjuu za kanal "Foks Biznis".

"Nikada nismo čuli za to jer obaveštajci nisu smatrali da su informacije na tom nivou", rekao je predsednik.

"Mnogi od obaveštajaca ne veruju da se to uopšte dogodilo. Mislim da je to prevara, medija i demokrata."

Međutim, Pelosi je izjavila da je njoj ne samo jasno da je predsednik trebalo da bude obavešten, već da su obaveštajni zvaničnici načinili propust što nisu obavestili i Kongres o celoj stvari.

Pelosi i njen kolega, demokrata Čak Šumer, lider manjine u Senatu, takođe su pozvali Trampa da zauzme čvršći stav prema Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Džon Retklif izlazi sa brifinga sa senatorima na Kapitol hilu, 1. jula 2020.
Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Džon Retklif izlazi sa brifinga sa senatorima na Kapitol hilu, 1. jula 2020.

"Verujem da predsednik nije ni blizu dovoljno čvrst prema Vladimiru Putinu", rekao je Šumer novinarima.

Pelosi i Šumer su izrazili zabrinutost zbog Trampovog "mekog" pristupa Rusiji uprkos dokazima o pretnjama američkim vojnicima, njegovog zahteva da se ukinu predložene sankcije ruskih obaveštajnim i odbrambenim sektorima i predloga da se Rusija pozove da se ponovo pridruži G-7, grupi vodećih industrijalizovanih zemalja sveta.

Uprkos tvrdnjama Trampove administracije i Pentagona da obaveštajni podaci o navodnoj ruskoj zaveri nisu potvrđeni, zvaničnici kažu da pretnja nije olako shvaćena.

Zvaničnici Bele kuće i CIA-e kažu da su informacije podeljene sa američkim obaveštajnim agencijama, vojskom i američkim saveznicima u Avganistanu, i da su preduzete mere predostrožnosti.

Bela kuća takođe navodi da nema dokaza da je nauđeno bilo kom američkom vojniku.

"Uvek sve radimo u najboljem interesu svojih vojnika", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Kejli Mekeneni novinarima u sredu uveče.

“Sekretarijat za odbranu kaže da ne znaju da je bilo koji Amerikanac ubijen u vezi sa ovim nepotvrđenim obaveštajnim podacima koji se trenutno razmatraju", dodala je.

Američki odbrambeni i obaveštajni zvaničnici odavno su zabrinuti zbog ruskog mešanja u Avganistanu, i žale se da Moskva naoružava i obučava Talibane.

U novom izveštaju Pentagona, koji je objavljen u sredu, ne pominju se navodne novčane nagrade ali se upozorava da ruski uticaj raste.

“Rusija politički podržava Talibane da bi negovala uticaj unutar grupe, organičila zapadno vojno prisustvo i podsticala operacije protiv Islamske države, iako Rusija javno poriče da je umešana", navodi se u izveštaju.

Državni sekretar Majk Pompeo na konferenciji za novinare u Stejt departmentu, 24. juna 2020.
Državni sekretar Majk Pompeo na konferenciji za novinare u Stejt departmentu, 24. juna 2020.

Državni sekretar Majk Pompeo u sredu je pokušao da ublaži zabrinutost. "Činjenica da su Rusi angažovani u Avganistanu na način suprotstavljen Sjedinjenim Državama nije ništa novo", rekao je. "Rusi prodaju oružje kojim su ugroženi životi Amerikanaca u tom regionu već 10 godina i mi smo ulagali žalbe i primedbe na to."

Kada vidimo kredibilne informacije da Rusi ugrožavaju američke živote, odgovorićemo na ozbiljan način", dodao je.

XS
SM
MD
LG