Linkovi

Kandidat za direktora obaveštajnih službi: Neću biti pod političkim uticajem


Kandidat za direktora obaveštajnih službi, republikanski kongresmen Džon Retklif na pretresu o potvrdi njegove nominacije u Senatu (Foto: AP/Andrew Harni)

Kandidat predsednika Donalda Trampa za direktora nacionalnih obaveštajnih službi, republikanski kongresmen iz Teksasa Džon Retklif rekao je na pretresu o potvrdi svoje nominacije u Senatu da će obezbediti obaveštajne podatke bez pristrasnosti, predrasuda ili političkog uticaja i da veruje da se Rusija mešala u prethodne predsedničke izbore i da bi to mogla ponovo da pokuša da uradi.

Retklif, koji je Trampov politički pristalica, pokušao je umanji zabrinutost demokrata da bi mogao da popusti pod političkim pritiskom predsednika koji često odbacuje zaključke obaveštajne zajednice s kojima nije saglasan, prenosi agencija Asošijeted pres.

“Želim jasno da poručim: bez obzira na to šta neko želi da naši obaveštajni podaci odražavaju, ja ću, ako moja nominacija bude potvrđena, obezbediti podatke koji nisu izmenjeni niti je na njih uticao spoljni priisak", rekao je Retklif pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja

Najavio je i da će biti usredsređem na istragu porekla pandemije koronavirusa, što je od ključne važnosti za Trampa i druge zvaničnike administracije koji su u javnosti izneli teoriju da je Kovid 19 možda potekao iz kineske laboratorije. Obaveštajne agencije saopštile su da istražuju tu mogućnost.

Vodeći demokrata u odboru, senator iz Virdžinije Mark Vorner izrazio je na početku pretresa skepticizam u pogledu Retklifove nominacije.

“Spreman sam da vam pružim šansu na ovom pretresu, ali ne vidim šta se promenilo od prošlog leta kada je predsednik odlučio da povuče vašu nominaciju", rekao je Vorner.

Pretres o potvrdi nominacije republikanskog kongresmena održan je devet meseci nakon što ga je Tramp prvi put kandidovao za položaj direktora obaveštajnih službi, a zatim iznenada odlučio da povuče tu kandidaturu. Odluku je doneo posle kritika senatora iz obe stranke da Retklif, koji je žestoko branio Trampa tokom istrage o Rusiji, nije kvalifikovan da nadgleda 17 američkih obaveštajnih službi.

Predsednik je neočekivano imenovao Retklifa za isti položaj u februaru, a šanse za potvrdu njegove nominacije su po svemu sudeći trenutno bolje, mada to nije garantovano.

Pretres u Senatu je prvi od promena u obaveštajnoj zajednici i pod novim drastičnim pravilima o socijanom distanciranju uvedenim da bi se članovi Kongresa zaštitili od koronavirusa.

U sali nije bilo mnogo učesnika, a članovima odbora je savetovano da pretres prate iz svojih kancelarija što je više moguće.

Pretres će takođe biti test kapaciteta Senata, koji se u ponedeljak vratio sa pauze, da bezbedno radi u periodu kada broj zaraženih u području Vašingtona i dalje raste. Predstavnički dom je još na pauzi, a predsedavajuća Nensi Pelosi rekla je da joj je glavni lekar na Kapitol hilu rekao da još nije bezbedno za članove donjeg doma Kongresa da se vrate na posao.

Pretres senatskog Odbora za obaveštajna pitanje održan je u jednoj od najvećih sala za sastanka, dok su senatori držali distancu kada su postavljali pitanja. Javnost i dalje neme pristup Kapitol hilu.

Zbog pretresa o Retklifovoj nominaciji, obaveštajna zajednica se ponovo našla u centru pažnje javnosti, dok više puta upozorava da će Rusija ponovo pokušati da se meša u američke izbore.

Demokrate optužuju Trampa za politizaciju obaveštajnih službi i tendenciju da imenuje zvaničnike koji su mu lojalni, bez obzira na kvalifikacije.

Senator Vorner je govorio o odlasku najmanje šestoro obaveštajnih zvaničnika koji su otpušteni ili su napustili položaj nakon što je Den Kouts otišao s položaja direktora nacionalnih obaveštajnih službi.

Među njima je i generalni inspektor obaveštajne zajednice Majkl Etkinson, koji je prvi informisao Kongres o prijavi uzbunjivača koja je dovela do odluke o Trampovom opozivu.

Zbog tih otkaza i prinudnih odlazaka u vrhu obaveštajne zajednice, Kancelarija direktora obaveštajnih službi je ostala bez lidera potvrđenih u Senatu", rekao je Vorner.

Tramp je od tada postavio svog pristalicu Ričarda Grenela, ambasadora u Nemačkoj, za vršioca dužnosti direktora i nastavio sa promenama u obaveštajnoj zajednici.

Retklif je pre nego što je izabran za kongresmena bio gradonačelnik Hita u Teksasu i tužilac u jednom od okruga u toj saveznoj državi. Prošle jeseni je bio član Tramovog tima za proces opoziva, a bio je poznat i po žestokom ispitivanju svedoka tokom pretresa u Predstavničkom domu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG