Linkovi

Finansiranje humanitarne i vojne pomoći blokirano zbog previranja u Predstavničkom domu


Članovi osoblja unose američke zastave u kancelariju predsedavajućeg Predstavničkog doma Kevina Mekartija, 3. oktobra 2023.
Članovi osoblja unose američke zastave u kancelariju predsedavajućeg Predstavničkog doma Kevina Mekartija, 3. oktobra 2023.

Američki Kongres je u stanju blokade u sredu, pošto je donji dom paralisan zbog smene predsedavajućeg Kevina Mekartija, a zakonodavci imaju rok od šest nedelja da usvoje predloge zakona o budžetu i izbegnu delimično zatvaranje vlade.

Zbog nefunkcionalnog Predstavničkog doma, i mogućnosti da će biti izgubljeno još nekoliko dana dok se ne pronađe i izabere kandidat za predsedavajućeg koji bi mogao da prikupi dovoljno podrške, usvajanje nekoliko važnih zakona o potrošnji je sada zamrznuto - uključujući pomoć stranim vojskama i međunarodnu humanitarnu pomoć, kao i inicijative za suprotstavljanje kineskom uticaju.

Ne očekuje se da će članovi Predstavničkog doma, u kome republikanci imaju tesnu većinu, održati nova glasanja do kraja nedelje. Umesto toga, razmatraće ko bi mogao da bude lider tokom perioda koji će zahtevati ne samo da se republikanci dogovore međusobno, već i sa Senatom, u kome demokrate imaju vćeinu, pre nego što se usvoje budžetski zakoni koji će biti prosleđeni demokratskom predsedniku Džou Bajdenu na potpis.

Bajden je u sredu pozvao političke lidere da promene "otrovnu atmosferu" u Vašingtonu i rade na novom planu za finansiranje vlade, pre isteka privremenog budžeta u novembru.

“Ne možemo i ne bi trebalo ponovo da se suočimo sa donešenjem odluke u poslednjem trenutku", poručio je Bajden i apelovao da se što pre izabere novi predsedavajući.

Naglasio je i da dve strane ne bi trebalo da jedna drugu smatraju neprijateljima, te da bi trebalo da razgovaraju i sarađuju. Takođe je rekao da brine da bi sukob u Republikanskoj stranci mogao da utiče na pomoć Ukrajini.

Kongresmen Džim Džordan iz Ohaja, konzervativni političar poznat po vatrenim govorima u kojima često napada opozicione demokrate, najavio je da će se boriti za mesto predsedavajućeg, a u sredu se kandidovao i kongresmen Stiv Skalis, i očekuje se da će se za poziciju kandidovati još nekoliko republikanaca.

Ne postoji pravilo koje zahteva da je predsedavajući Predstavničkog doma već član tog tela, iako se tradicionalno uvek birao među izabranim članovima Kongresa. Međutim, bivši predsednik Donald Tramp, koji se takmiči za novi mandat u Beloj kući 2024, rekao je reporterima: "Mnogo ljudi me poziva da budem predsedavajući. Sve što mogu da kažem je da ćemo uraditi ono što je najbolje za zemlju i Republikansku partiju."

Novija istorija pokazuje da izbor novog predsedavajućeg neće biti brz proces. U januaru je bilo potrebno 15 krugova glasanja da bi bio izabran Kevin Mekarti. Morao je da načini nekoliko ustupaka konzervativnom krilu stranke, uključujući i pravilo da je dovoljno da samo jedan zakonodavac zatraži smenu od predsedavajućeg da taj predlog bude stavljen na glasanje.

Kongresmen Met Gejc izlazi sa sastanaka republikanskih članova Predstavničkog doma, 3. oktobra 2023. (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)
Kongresmen Met Gejc izlazi sa sastanaka republikanskih članova Predstavničkog doma, 3. oktobra 2023. (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Republikanski kongresmen Met Gejc je to glasanje zatražio u ponedeljak, izražavajući nezadovoljstvo Mekartijevim liderstvom nakon što nije uspeo da prošle nedelje usvoji zakon o finansiranju vlade koji će sadržati prioritete konzervativaca, a zatim se u subotu oslonio na glasove demokrata da lobezbedi finansiranje vlade do sredine novembra.

Tesna republikanska većina u Predstavničkom domu značila je da je Gejcu bila potrebna samo šačica republikanaca da glasaju zajedno sa jedinstvenim demokratama za smenu Mekartija, sa 216 prema 210 glasova. Svi republikanci osim njih osmoro glasalo je da Mekarti ostane predsedavajući.

Ovo je prvi put u američkoj istoriji da su članovi Predstavničkog doma glasali za smenu predsedavajućeg.

Iako je mogao da se ponovo kandiduje za predsedavajućeg, Mekarti je objavio u utorak uveče da to neće uraditi.

"Nastaviću da se borim, možda na drugačiji način, i neću se ponovo takmičiti za mesto predsedavajućeg", rekao je reporterima.

Kao i u slučaju nedavnih pregovora o sprečavanju zatvaranja vlade, tesna republikanska većina je značila da demokrate imaju dovoljno glasova da utiču na glasanje o Mekartiju.

U pismu demokratama u utorak ujutru, lider njihovog kokusa Hakim Džefris pozvao ih je da glasaju za smenu Mekartija.

"Demokrate u Predstavničkom domu su i dalje spremne da traže zajedničke tačke. Nažalost, naše ekstremne republikanske kolege nisu pokazale spremnost za to. Sada je na republikanskim članovima odgovornost da okončaju ovaj građanski rat među kongresnim republikancima", napisao je Džefris.

Mekarti je razgovarao sa Džefrisom u ponedeljak uveče. Mekarti kaže da je rekao Džefrisu: "Vi uradite šta god morate da uradite. Razumem politiku, razumem ko gde stoji. Međutim, na kraju iskreno verujem u instituciju Predstavničkog doma. Ako smenite predsedavajućeg koga podržava 99% njegovog kokusa, mislim da ćemo se naći u veoma lošoj situaciji u upravljanju Kongresom."

XS
SM
MD
LG