Linkovi

Opuštenija pravila oblačenja u američkom Senatu


Senator Džon Feterman, demokrata iz Pensilvanije, na Kapitol hilu, 17. aprila 2023.
Senator Džon Feterman, demokrata iz Pensilvanije, na Kapitol hilu, 17. aprila 2023.

Kritičari upozoravaju da se pristojnost u američkom Senatu raspada po šavovima, nakon što su lideri iz Demokratske stranke promenili pravila i ukinuli obavezu nošenja sakoa i kravate u instituciji poznatoj po poštovanju tradicije.

Lider većine Čak Šumer, obavestio je senatskog upravnika za pravila i protokol da nepisani kodeks oblačenja više nije neophodno primenjivati.

Relaksirani kodeks odnosi se na sve članove Senata, ali se promena vidi kao poseban ustupak demokratskom senatoru Džonu Fetermanu, čija je ljubav prema šorcevima i duksevima sa kapuljačom dovela do toga da se svaki radni dan pretvori u "ležerni petak", kada je dozvoljeno neformalno oblačenje na poslu.

Fetermanov stil oblačenja, ili možda nedostatak stila, postao je njegov zaštitni znak u kampanji pre nego što je ove godine ušao u Senat. Takođe, stekao je simpatije mnogih nakon što je otišao da se leči od kliničke depresije ubrzo nakon što je preuzeo dužnost.

Međutim, nova pravila o kojima je prvi izvestio Aksios, izazvala su podsmeh na desnoj strani političkog spektra.

Republikanka Suzan Kolins našalila se, gostujući na mreži NBC, rekavši da planira da "obuče bikini".

"Mislim da postoji određeno dostojanstvo koje treba da zadržimo u Senatu, a ukidanje kodeksa oblačenja, po mom mišljenju, unižava tu instituciju", rekla je ona.

Republikanski senator Bil Hagerti, rekao je za Foks biznis da je taj potez "samo još jedan korak u nameri demokrata da transformišu Ameriku i pretvore je u mesto koje je mnogo manje poštovano nego ikada ranije u istoriji".

Zakonodavci koji su ranije ponekad dolazili na glasanje u sportskoj ili drugoj, neobičnoj odeći, ranije su mogli da zaobiđu pravila tako što su jednom nogom stajali u susednoj prostoriji, pored sale.

Poslednjih godina pravila oblačenja olabavili su i Predstavnički dom i Senat, kako bi ženama dozvolili da nose haljine bez rukava. A 2019. godine, donji dom Kongresa je dao zeleno svetlo za nošenje verskih marama i kapa, kako bi omogućio članici kongresa Ilhani Omar da nosi hidžab.

Ipak, lider većine Čak Šumer je rekao da će senatori moći da nose šta god žele, čak i ako će on nastaviti da nosi odelo.

XS
SM
MD
LG