Linkovi

Republikanci insistiraju na smanjenju troškova dok raste rizik od zatvaranja vlade


Zgrada Kapitola u Vašingtonu, 20. septembra 2021. Federalnoj vladi preti zatvaranje koje bi poremetilo rad brojnih službi. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Zgrada Kapitola u Vašingtonu, 20. septembra 2021. Federalnoj vladi preti zatvaranje koje bi poremetilo rad brojnih službi. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Predstavnički dom koji kontrolišu Republikanci ove nedelje će pokušati da izdejstvuje oštre rezove vladine potrošnje - što je inicijativa koja nema nikakve šanse da bude izglasana na nivou celog Kongresa, ali bi mogla da dovede do delimičnog zatvaranja američke vlade 30. septembra.

Predsedavajući Kevin Mekarti pokušao je da izbegne taj scenario kada je, tokom proleća, postigao načelni dogovor sa demokratskim predsednikom Džozefom Bajdenom o budžetu. Međutim, neki članovi njegove stranke prete da će ga smeniti ako ne podrži oštrije budžetske rezove, koji će sigurno biti odbačeni u Senatu gde demokrate imaju većinu glasova.

Stotine hiljada federalnih radnika biće na prinudnom odmoru, a niz usluga, od finansijskog nadzora do medicinskih istraživanja, biće suspendovano ukoliko Kongres ne odobri finansije za novu fiskalnu godinu, koja počinje 1. oktobra.

Kongres obično propusti taj rok, i usvaja privremene rezolucije o potrošnji kako bi izbegao poremećaje u radu vlade dok traju pregovori o buždetu.

Međutim, Mekarti do sada nije uspeo da prikupi podršku za privremeno produženje finansiranja rada vlade pošto je grupa predstavnika tvrde republikanske struje odbila da sarađuje sa njim. Republikanci kontrolišu Predstavnički dom tesnom većinom od 221 prema 212 glasova.

Mekarti je, za sada, stavio na stranu privremenu meru, i umesto toga će staviti na glasanje predloge zakona koji odražavaju prioritete konzervativaca.

Kada se Predstavnički dom sastane u utorak, članovi će razmatrati čeitir zakona o potrošnji u novoj fiskalnoj godini, kojima bi se uvele nove restrikcije na pristup abortusu, poništila Bajdenova klimatska inicijativa u vrednosti od 11 milijardi dolara, i nastavila izgradnja zida na američko-meksičkoj granici, što je bio zaštitni znak bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekrati odgovara na pitanja novinara na Kapitolu hilu 19. septembra 2023. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekrati odgovara na pitanja novinara na Kapitolu hilu 19. septembra 2023. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Mekarti kaže da su zakonodavci koji su prošle nedelje blokirali predloge zakona o državnoj potrošnji sada spremniji na saradnju. "Po svemu sudeći, sada su spremni da sarađujemo i to je možda prilika za nas", rekao je novinarima u ponedeljak.

Te zakonske predloge će skoro sigurno odbiti Senat, a Bela kuća je saopštila da bi Bajden uložio veto na dva ta zakona.

Mekarti se nada da će inicijativa dovesti do atmosfere dobre volje što bi mu omogućilo da usvoji privremenu meru kojom bi se izbeglo zatvaranje vlade.

Međutim, kongresmen Met Gec, istaknuti Mekartijev protivnik, u nedelju je rekao da neće podržati predlog o privremenom finansiranju, čak i ako to dovede do zatvaranja vlade.

"Ako sekretarijati za rad i obrazovanje moraju da se zatvore nekoliko dana dok ne dovedemo u red budžetske predloge, to svakako nije optimalno, ali mislim da je bolje nego da nastavimo ovim putem", izjavio je za televiziju Foks njuz.

Još jedna pripadnica tvrde struje u Predstavničkom domu, Mardžori Tejlor Gin, saopštila je da čak neće podržati ni stavljanje predloga o potrošnji na raspravu, zato što uključuju pomoć Ukrajini.

Grin i drugi članovi konzervativnog Kokusa slobode u Predstavničkom domu zalažu se za smanjenje potrošnje vladinih agencija na 1,47 biliona, što je 120 milijardi dolara manje nego što su Bajden i Mekarti dogovorili u svom majskom kompromisu.

To je samo delić ukupnog američkog budžeta koji bi mogao da iznosi 6,4 biliona dolara za ovu fiskalnu godinu. Članovi Kongresa ne razmatraju smanjenje troškova popularnih programa kao što su socijalno osiguranje i Mediker (program federalnog zdravstvenog osiguranja za starije od 65 godina), za koje se veruje da će dramatično rasti kako američka populacija stari.

Za to vreme, Senat je za utorak zakazao glasanje o privremenoj meri za finansiranje vlade. Ukoliko bude usvojena, to bi moglo da prinudi Kevina Mekartija da se osloni na glasove demokrata za njeno usvajanje u Predstavničkom domu čime bi se izbeglo zatvaranje vlade, ali i izazvao gnev desnog krila Republikanske stranke, što bi mu potencijalnog ugrozilo poziciju predsedavajućeg.

Tramp je pozvao republikance da dovedu do zatvaranja vlade kako bi se poremetila dva federalna krivična procesa koji se vode protiv njega. Sekretarijat za pravosuđe je saopštio da će se krivični postupci nastaviti i u slučaju da vlada bude zatvorena.

XS
SM
MD
LG