Linkovi

Senator Menendez kaže da će ostati u Kongresu, uprkos optužbama za korupciju


Senator Bob Menendez na konferenciji za novinare u Junion Sitiju, Nju Džersi, 25. septembar, 2023. (Foto: AP/Andres Kudacki)
Senator Bob Menendez na konferenciji za novinare u Junion Sitiju, Nju Džersi, 25. septembar, 2023. (Foto: AP/Andres Kudacki)

Američki senator Bob Menendez, optužen za uzimanje mita od tri biznismena iz Nju Džersija, porekao je bilo kakvu krivicu i jasno dao do znanja da namerava da se bori protiv optužbi i ostane u Kongresu.

Menendez je jedan od dvojice senatora iz Nju Džersija i bio je važan saveznik kolegi demokrati, predsedniku Džo Bajdenu, uključujući rad sa njim na prikupljanju podrške za slanje pomoći Ukrajini.

Senator je optužen da je uzeo stotine hiljada dolara u kešu i zlatnim polugama u korist egipatske vlade i da se umešao u istragu trojice biznismena.

Mnogi su pozvali Menendeza da podnese ostavku u Senatu, uključujući članove njegove stranke, posebno guvernera Nju Džersija Fila Marfija, koji će imenovati privremenu zamenu ako Menendez podnese ostavku.

Menendez se privremeno povukao sa svoje funkcije predsednika Senatskog odbora za spoljne odnose, rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer, koji je dodao da senator iz Nju Džersija ima pravo da se brani u odgovarajućem procesu.

Menendez je govorio na konferenciji za novinare u ponedeljak u Junion Sitiju, u Nju Džersiju, gde je ponovio da nema nameru da se odrekne svoje uloge senatora i da nije kriv u pogledu optužbi protiv njega.

"Čvrsto verujem da kada se sve činjenice iznesu, ne samo da ću biti oslobođen, nego ću i dalje biti senator Nju Džersija“, rekao je Menendez.

On je rekao da je novac koji su vlasti našle u njegovoj kući podignut sa njegovog privatnog računa i da nije bio mito. Menendez se takođe osvrnuo na odnose sa predstavnicima Egipata, rekavši da je smatrao da je vlada te zemlje odgovorna za navodna kršenja ljudskih prava.

Menendez je tražio da svi sačekaju da se istraga završi pre nego što donesu presudu i optužio one koji su bili spremni da ga osude zbog sopstvene političke koristi.

"Umesto da čekaju da budu predstavljene sve činjenice, drugi su požurili da sude zato što vide političku priliku za sebe ili one oko njih“, rekao je Menendez.

XS
SM
MD
LG