Linkovi

Predstavnički dom prvi put u istoriji smijenio predsjedavajućeg


Republikanski kongresmen Kevin Mekarti obraća se novinarima nakon što je smijenjen s položaja predsjedavajućeg Predstavničkog doma (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Republikanski kongresmen Kevin Mekarti obraća se novinarima nakon što je smijenjen s položaja predsjedavajućeg Predstavničkog doma (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa u utorak su izglasali smjenu predsjedavajućeg, prvi put u američkoj istoriji. Time je sukob u Republikanskoj stranci doveo do novog haosa u Kongresu, samo nekoliko dana nakon što je izbjegnuto djelimično zatvaranje vlade.

Za smjenu republikanca Kevina Mekartija glasalo je 216 članova donjeg doma Kongresa, od kojih 208 demokrata i 8 republikanaca, dok je 210 bilo protiv. Za odluku o Mekartijevoj smjeni bila je potrebna prosta većina od 435 članova Predstavničkog doma koji kontrolišu republikanci, 221 naprema 212 demokrata.

Pripadnik desničarskog krila Republikanske stranke u donjem domu američkog Kongresa Met Gejc u ponedeljak je podnio zahtjev za glasanje o Mekartijevoj smjeni, pošto predsjedavajući nije uspio da prošle nedelje usvoji zakonski prijedlog o finansiranju vlade koji bi sadržavao konzervativne prioritete.

Mekarti je na konferenciji za novinare, posle glasanja o smjeni, rekao da ne planira ponovo da se kandiduje za predsjedavajućeg. Poručio je da ne žali zbog odluka koje su dovele do njegove smjene.

"To je moja odgovornost, moj posao. Ne kajem se što sam pregovarao. Cilj naše vlade je pronalaženje kompromisa. Ne kajem se zbog napora da pravim koalicije i pronalazim rešenja. Učen sam da rešavam probleme, a ne da ih stvaram...Borio sam se za ono u šta vjerujem. Vjerujem da mogu da nastavim da se borim, ali možda na drugačiji način", naglasio je Mekarti.

Još nije poznato ko bi mogao da zamijeni Mekartija, a kao kandidati se pominju ostali republikanski lideri kao što su Stiv Skalis i Tom Emer. Za vršioca dužnosti predsjedavajućeg izabran je republikanac iz Sjeverne Karoline Patrik Mekhenri.

Predstavnički dom će biti bez predsjedavajućeg najmanje nedelju. Više republikanaca navelo je da planiraju da o mogućem Mekartijevom nasljedniku razgovaraju 10. oktobra, dok je glasanje planirano za dan kasnije.

Mekartijevi republikanski saveznici u utorak su pokušali da da blokiraju glasanje o smjeni predsjedavajućeg, ali njihov prijedlog nije imao dovoljnu podršku.

"Ako bih računao koliko puta je neko želio da me obori, davno me ne bi bilo", rekao je Mekarti novinarima u utorak ujutro.

Tokom debate, Gejc i njemu bliski kongresmeni kritikovali su Mekartija zato što se oslonio na glasove demokrata da usvoji mjeru za privremeno finansiranje vlade kojom je prošle nedelje spriječeno njeno djelimično zatvaranje.

Pristalice Mekartija, među kojima su bili i neki najkonzervativniji kongresmeni, poručili su da je sada već bivši predsjedavajući uspješno ograničio potrošnju i pomogao da se proguraju drugi konzervativni prioriteti, iako demokrate kontrolišu Bijelu kuću i Senat.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris predložio je svojim kolegama da glasaju o Mekartijevoj smjeni.

"Imajući u vidu njihovu nespremnost da raskinu sa MAGA ekstremizmom na istinski i sveobuhvatan način, demokratski lideri glasaće ZA", naveo je Džefris u pismu demokratama uoči glasanja.

Kongresmen Met Gec obrača se novinarma na Kapitolu (Foto: AP/Mark Schiefelbein)
Kongresmen Met Gec obrača se novinarma na Kapitolu (Foto: AP/Mark Schiefelbein)

Mekarti je u ponedeljak veče razgovarao sa Džefrisom kojem je, kako je naveo, rekao:

"Vi radite što god mislite da treba. Razumijem politiku. Razumijem stavove ljudi. Istinski vjerujem u instituciju Predstavničkog doma - ako izglasate smjenu predsjedavajućeg koji ima podršku 99 odsto svojih kolega, koji je držao vladu otvorenom i platio trupe, onda mislim da smo u veoma lošoj poziciji kada je riječ o načinu na koji vodimo Kongres".

Gejc je zatražio Mekartijevu ostavku nekoliko dana nakon što je predsjedavajući, zahvaljujući glasovima demokrata, uspio da usvoji prijedlog za privremeno finansiranje vlade i izbjegne njeno djelimično zatvaranje.

Njegova smjena u suštini će zaustaviti usvajanje zakona u Predstavničkom domu, u trenutku kada vladi ponovo prijeti zatvaranje 17. novembra ako Kongres ne usvoji budžet.

Iz Bijele kuće je saopšteno da se nada da će Predstavnički dom brzo izabrati predsjedavajućeg, koji je drugi u redu da zamijeni predsjednika poslije potpredsjednice SAD.

Mekarti, republikanac iz Kalifornije, za predsjedavajućeg je izabran u januaru nakon više rundi glasanja tokom kojih je bio suočen sa protivljenjem Gejca i drugih konzervatvnih republikanca. Na kraju je izabran zato što je pristao na ustupak da jedan član Predstavničkog doma može da zatraži glasanje o smjeni predsjedavajućeg.

XS
SM
MD
LG