Linkovi

Iako vlada ostaje otvorena, intenziviraju se politički sukobi u SAD


ARHIVA - Zgrada Kongresa SAD, 13. jula 2023, na Kapitol hilu
ARHIVA - Zgrada Kongresa SAD, 13. jula 2023, na Kapitol hilu

Američka vlada je u nedelju ostala otvorena, uz obezbeđenje finansiranja do sredine novembra, ali su se politički sukobi među republikanskim zakonodavcima u vezi sa glasanjema za održavanje rada samo pojačali.

Konzervativni republikanski kongresmen Met Gejc sa Floride rekao je za tok šou emisije da će ove nedelje pokušati da svrgne predsedavajućeg Predstavničkog doma Kevina Makartija, lidera tesne republikanske većine u Predstavničkom domu. To se događa pošto je Makarti, u oštrom preokretu u subotu, pozdravio skoro jednoglasan blok opozicionih demokratskih poslanika koji su glasali za sprečavanje delimičnog zatvaranja vlade.

Arhiva - Kongresmen Met Gejc, 22. septembra 2023.
Arhiva - Kongresmen Met Gejc, 22. septembra 2023.

"Mislim da moramo da napravimo taj bolni rez. Mislim da moramo da nastavimo sa novim rukovodstvom koje može da bude pouzdano", rekao je Gejc u emisiji CNN-a.

Gejc je optužio Mekartija da je pogazio obećanja data zakonodavcima sa tvrde desnice kada je postao predsedavajući u januaru da će smanjiti vladinu potrošnju na nivoe pre pandemije koronavirusa 2020. i da neće usvajati ključne zakone uz pomoć glasova demokrata.

Međutim, izgledalo je da Makarti nije zabrinut zbog Gejcovog poteza protiv njegovog predsedavanja, pošto je za CBS izjavio:

"Preživeću. Više ga zanima da obezbedi TV intervjue nego da nešto radi. Hteo je da nas gurne u zatvaranje", rekao je Mekarti, rekavši da bi prekid rada odložio isplatu plata vojnom osoblju koje živi u Gejcovom kongresnom okrugu.

"Izađi sa tim", rekao je Makarti o potezu da ga zbaci. "Hajde da završimo to".

Video Veronike Balderas Iglesijas:
After Shutdown Averted, Capitol Hill Showdown on the Horizon
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

U Beloj kući, demokratski predsednik Džo Bajden osudio je previranja među republikanskim zakonodavcima. Rekao je da bi trebalo da ispoštuju dogovor koji je sklopio pre nekoliko meseci sa Makartijem o ukupnom maksimumu potrošnje za fiskalnu godinu koja je počela u nedelju, čemu su se konzervativni republikanci protivili i od tada su pokušali da dodatno smanje.

"Muka mi je i umoran sam od dovođenja (situacije) do krajnjih granica", rekao je Bajden. "Nikada nisam video republikanski Kongres - ili bilo koji Kongres - da se ovako ponaša… Što je mnogo - mnogo je. Snažno pozivam svoje republikanske prijatelje u Kongresu da ne čekaju. Zaustavite igre. Na posao da biste odobrili pakete potrošnje za narednih 12 meseci".

Gejc, zakonodavac u Predstavničkom domu u četiri mandata, rekao je o Makartiju u emisiji ABC Njuza:

"Gotovo da nema obećanja koje nije prekršio".

Mekarti je poslednjih dana unapredio mere čiji su pokrovitelji bili republikanci uz oštro smanjenje potrošnje, ali je sve izgubio na glasanju u Predstavničkom domu, često pošto su najtvrđi desničarski poslanici u republikanskom klubu zahtevali još veća smanjenja.

Ali sa delimičnim zatvaranjem vlade koje se naziralo u subotu u ponoć, Mekarti je progurao zakone prihvatljive za većinu republikanskih zakonovaca, iako ne za najkonzervativniji blok.

"Neko mora da bude odrasla osoba", rekao je Makarti posle glasanja u Predstavničkom domu.

"Ja ću se rukovoditi onim što je najbolje za ovu zemlju. Biću konzervativac koji radi stvar za američku javnost. Šta god da bude, neka bude, jer verujem u neodustajanje od Amerike. Neću biti dužan nekome ko predstavlja i radi nešto drugačije".

Većina od 221 republikanca u Preedstavničkom domu od 435 članova i dalje podržava Makartija kao predsedavajućeg, ostavljajući Gejca daleko od većine od 218 - neophodne bi izabrao drugog lidera kongresnog doma.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti razgovara sa novinarima u trenutku primicanja zatvaranja vlade, na Kapitol hilu, u Vašingtonu, 28. septembra 2023.
Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti razgovara sa novinarima u trenutku primicanja zatvaranja vlade, na Kapitol hilu, u Vašingtonu, 28. septembra 2023.

Kongresmen Majkl Loler, njujorški republikanac, rekao je za ABC da su Gejcove pritužbe protiv Makartija "klevetnički govor obmanjujućeg razmišljanja".

Ali moglo bi biti dvadesetak ili više republikanaca spremnih da stanu na stranu Gejca kako bi pokušali da svrgnu Makartija, što je broj do kog se dolazi na osnovu broja onih koji su glasali protiv planova potrošnje koje je preferirao predsedavajući poslednjih dana. Šest republikanaca je reklo da neće glasati ni za jednu kratkoročnu meru finansiranja, poput one koja je na kraju dobila podršku u Kongresu i koju je potpisao predsednik Džo Bajden.

To da li će manjinski demokratski blok od 212 zakonodavaca glasati sa Gejcom za smenjivanje Makartija ili će podržati nastavak njegovog predsedavanja, verovatno će ove nedelje predstavljati osnov za široko rasprostranjene intrige i sklapanje dogovora.

Gejc je rekao za CNN: "Ako u ovo vreme sledeće nedelje, Kevin Makarti i dalje bude predsedavajući Predstavničkog doma, to će biti zato što su ga demokrate izvukle i on može da bude njihov predsedavajući, a ne moj".

Gejc nije pomenuo imena nekih drugih republikanskih zakonodavaca koje bi on više voleo.

Jedna demokratska članica Kongresa - Aleksandrija Okasio-Kortez iz Njujorka rekla je za CNN da "nije na demokratama da spasu Kevina Makartija" i da će "apsolutno" glasati za njegovo smenjivanje.

Ona je rekla da ako demokrate na kraju glasaju da podrže Makartijev nastavak predsedavanja, "ne odustajemo ni od čega besplatno. To ima svoju cenu".

Ona je rekla da republikanski blok u Predstavničkom domu "nije umerena stranka. Postoje samo različiti stepeni odanosti [bivšem predsedniku] Donaldu Trampu", koji je ohrabrivao republikanske zakonodavce da dozvole zatvaranje vlade.

Šta bi demokrate mogle da zahtevaju u zamenu da podrže Makartija nije jasno, ali neki oblik podele vlasti u odborima u usko podeljenom Predstavničkom domu mogao bi da bude jedan od ciljeva. Sa svojom tesnom većinom u domu, republikanci sada kontrolišu dnevni red na panelima Predstavničkog doma.

XS
SM
MD
LG