Linkovi

Blokada u izboru predsedavajućeg Predstavničkog doma - Mekarti i dalje bez dovoljno glasova


Kevin Mekarti, lider republikanaca u Predstavničkom domu, na Kapitol hilu, 4. januar 2023.
Kevin Mekarti, lider republikanaca u Predstavničkom domu, na Kapitol hilu, 4. januar 2023.

Republikanci u Predstavničkom domu drugi dan zaredom nisu uspeli da izaberu predsedavajućeg, pošto je grupa ultra-konzervativnih članova odbila da podrži republikanskog lidera Kevina Mekartija, navodeći da nije dovoljno posvećen njihovim ciljevima.

Nakon tri neuspešna glasanja, i runde razgovora iza zatvorenih vrata u sredu, ne čini se da je Mekarti išta bliži izboru za predsedavajućeg Predstavničkog doma, što je moćan položaj drugi po redu iza predsednika.

Republikanci imaju tesnu većinu od 222 prema 212 mesta u Predstavničkom domu, sa jednim trenutno upražnjenim mestom, što znači da je Mekartiju potrebno najmanje 218 glasova da bude izabran za predsedavajućeg.

Članovi Kongresa glasali su u sredu uveče da se raziđu, i ponovo pokušaju da izaberu predsedavajućeg u četvrtak u podne po lokalnom vremenu. Blokada je otvorila pitanja o sposobnosti republikanaca da vladaju u naredne dve godine, pošto su problemi nastali već kod obično rutinskog glasanja na početku rada novog saziva.

Članovi Predstavničkog doma moraju da prvo izaberu lidera pre nego što pojedinačni članovi polože zakletvu i mogu da počnu da rade na usvajanju zakona.

"Još nemamo dogovor", rekao je Mekarti kada je izašao sa dugog sastanka iza zatovrenih vrata sa svojim saveznicima ali i najistaknutijim protivnicima. "Ali napravljen je značajan napredak."

Izostanak napretka bio je očigledan tokom celog dana, i tri uzastopna glasanja na kojima su republikanci pokušali da izaberu Mekartija za predsedavajućeg. Ali glasanje je stalno davalo skoro isti rezultat: 20 konzervativnih članova uporno je odbijalo da ga podrži, što znači da je bio daleko od potrebnih 218 glasova. Ista situacija se dogodila dan ranije.

Glasanje u utorak bilo je prvi slučaj u proteklih sto godina da predsedavajući Predstavničkog doma nije izabran u prvom krugu glasanja.

Republikanski lider Kevin Mekarti razgovara sa kongresmenom Džimom Džordanomdrugog dana zasedanja 118. Kongresa u Vašingtonu, 4. januara 2023.
Republikanski lider Kevin Mekarti razgovara sa kongresmenom Džimom Džordanomdrugog dana zasedanja 118. Kongresa u Vašingtonu, 4. januara 2023.

Sednica u sredu je počela u podne, a jedan od Mekartijevih saveznika ga je brzo ponovo nominovao.

"Naravno, sve ovo deluje haotično", izjavio je kongresmen Majk Galager iz Viskonsina, ali je dodao da je to priroda demokratije.

Mekartijevi protivnici su u naredna tri kruga glasanja predložili kongresmena sa Floride Bajrona Donaldsa za predsedavajućeg.

“Neka hladnije, racionalnije glave prevagnu", poručio je konzervativni kongresmen Voren Dejvidson iz Ohaja, koji je saveznik desničarskog Kokusa slobode u Kongresu, ali je ipak nominovao Mekartija.

Demokrate su u svakoj rundi glasanja za predsedavajućeg predložile svog lidera u Predstavničkom domu Hakima Džefrisa i jednoglasno glasale za njega - svaki put kongresmen iz Njujorka dobio je 212 glasova.

Šta je alternativa za republikance?

Kevin Mekarti je već načinio velike ustupke predstavnicima "tvrde konzervativne struje" - uključujući smanjenje praga za glasanje o smeni predsedavajućeg - što je proceduralni mehanizam koji omogućava bilo kom članu Predstavničkog doma da u bilo kom trenutku pokrene glasanje o nepoverenju. Međutim, nije jasno da li Mekarti može da učini bilo šta da uveri protivnike da je posvećen njihovim ciljevima u zakonodavstvu.

Moguća alternativa je Stiv Skalis, drugi po rangu republikanac u Predstavničkom domu i pristalica Mekartija, za koga bi umereni republikanci mogli da glasaju u slučaju da se Mekarti povuče. Međutim, neki republikanci su izjavili u utorak da nema smisla da se odustane od izbora Mekartija, a onda izabere neko ko mu je ideološki i politički sličan.

Kongresmen Džim Džordan, okoreli konzervativac, dobio je podršku svih 20 Mekartijevih protivnika u utorak, ali je malo verovatno da bi umereni republikanci glasali za njega. Sam Džordan je nominovao Mekartija i glasao za njega. 20 konzervativnih republikanca u sredu je glasalo za Bajrona Donaldsa, jednog od retkih Afroamerikanaca članova republikanskog kokusa, koji je deo desnog bloka.

Demokrate, za to vreme, ostaju ujedinjene iza svog lidera Hakima Džefrisa, koji je jednoglasno izabran za vođu demokratske manjine u novembru.

Tramp podržao Mekartija

Bivši predsednik Donald Tramp, koji je telefonom nazvao neke od disidenata da izrazi podršku, kako je rekao "svom Kevinu", objavio je u sredu ujutru, nekoliko sati uoči novog glasanja, javno saopštenje u znak podrške kongresmenu iz Kalifornije.

"Sada je vreme da naši republikanski članovi Predstavničkog doma glasaju za Kevina, i zapečate svoju pobedu", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Istina".

Takođe je uputio upozorenje tankoj republikanskoj većini tokom 118. zasedanja Kongresa:

"Republikanci, ne pretvarajte veliki trijumf u ogromni poraz koji će nas obrukati. Vreme je da slavite, zaslužili ste to. Kevin Mekarti će da uradi dobar posao, možda čak i sjajan posao - samo ga gledajte!"

Bivši predsednik, koji je već objavio da se kandiduje za predsednika na izborima 2024, nedeljama izražava podršku Mekartiju, koji je u Predstavničkom domu proveo proteklih 16 godina i bio lider republikanske manjine u prethodnom sastavu Kongresa.

Bajden: Svet nas posmatra

Američki predsednik Džo Bajden i sam se oglasio o blokadi u Kongresu, razgovarajući se novinarima u Beloj kući.

"Što se tiče bitke oko predsedavajućeg, to nije moj problem. Mislim da je malo neprijatno što to traje tako dugo, a ostatak sveta nas posmatra", izjavio je Bajden. "Ovo ne izgleda dobro za zemlju".

“Ja se fokusiram na to da se stvari obave", dodao je predsednik, koji je otputovao za južnu državu Kentaki, gde se sastao sa liderom senatske manjine Mičom Mekonelom, kako bi ukazao na njihovu političku saradnju u usvajanju zakona o infrastrukturi prošle godine, uključujući i izdvajanje novca za popravku mosta koji Kentaki spaja sa susednim Ohajom.

Glasanje o predsedavajućem Predstavničkog doma prvog dana rada 118. Kongresa, 3. januara 2022.
Glasanje o predsedavajućem Predstavničkog doma prvog dana rada 118. Kongresa, 3. januara 2022.

57-godišnji Mekarti, koji je i sam izrazito konzervativan političar, godinama je želeo da postane lider Predstavničkog doma. Tokom proteklih nekoliko nedelja, u više navrata se sastao sa svojim republikanskim protivnicima kako bi osigurao njihovu podršku.

Ponudio je da promeni nekoliko pravila rada Predstavničkog doma, uključujući i mogućnost da se brzo organizuje glasanje o smeni predsedavajućeg i izboru novog, ukoliko ne budu zadovoljni njegovim političkim stavovima ili načinom na koji kokus stranke sprovodi obećane istrage o predsedniku Bajdenu i njegovoj administraciji.

Bez obzira da li će republikanci na kraju izabrati Mekartija ili nekog drugog, novi predsedavajući zameniće dosadašnju predsedavajuću Predstavničkog doma, demokratu Nensi Pelosi, koja i dalje služi u Predstavničkom domu i glasala je za demokratskog kongresmena Hakima Džefrisa.

XS
SM
MD
LG