Linkovi

Predstavnički dom preporučio podizanje optužnice protiv Trampovog šefa kabineta


Mark Medouz je bio šef kabineta Donalda Trampa u vreme upada na Kapitol hil 6. januara
Mark Medouz je bio šef kabineta Donalda Trampa u vreme upada na Kapitol hil 6. januara

Mark Medouz, bivši šef kabineta Donalda Trampa, mogao bi da bude krivično gonjen jer je odbio da sarađuje u kongresnoj istrazi o upadu Trampovih pristalica na Kapitol hil 6. januara. Predstavnički dom glasao je da preporuči Sekretarijatu za pravosuđe podizanje optužnice protiv Medouza, o čemu će sekretarijat samostalno odlučiti. Ako bude proglašen krivim, Medouzu preti kazna od godinu dana zatvora.

Odbor u Predstavničkom domu istražuje upad Trampovih pristalica u Kongres, a od Medouza su tražili da svedoči o transkriptima SMS poruka i drugih komunikacija sa Trampom, koji su već dostavljeni tom odboru.

Uoči izjašnjavanja odbora, republikanska članica Liz Čejni iznela je detalje SMS poruka koje su poslate Medouzu za vreme nemira.

Predstavnici u Kongresu, voditelji Foks njuza, pa čak i Trampov sin Donald mlađi, tražili su od Medouza u porukama da ubedi Trampa da se obrati pristalicama i zaustavi upad na Kapitol hil.

"Mora da osudi ovo s...e što pre. Mora da se obrati iz Ovalne sobe", pisao je Donald Tramp mlađi Medouzu.

Bivši predsednik je na skupu održanom uoči upada, pozvao pristalice da se spreče potvrđivanje rezultata predsedničkih izbora u Kongresu, na kojima je pobedio Džo Bajden. Više od 600 učesnika nereda, koji su lomili prozore, upadali u kancelarije članova Kongresa i napadali policiju, optuženo je za krivična dela.

Dok je trajalo nasilje u Kongresu, pojedini voditelji na televiziji Foks njuz javno su umanjivali opasnost od nasilja, sugerisali da su ga izazvali Trampovi protivnici, ili tvrdili da je većina ljudi koja je upala u Kongres bila mirna.

Međutim, jedna od voditeljki Lora Ingram, prethodno je poslala poruku Medouzu "da predsednik mora da kaže ljudima koji su na Kapitolu da idu kući".

"Ovo nanosi štetu svima nama. On uništava svoje nasaleđe", napisala je Ingram.

Dvojica novinara Foksa, Brajan Kilmid i Šon Heniti, takođe su apelovali na Medouza da od Trampa traži da pozove svoje pristalice da napuste Kapitol.

Čejni je ocenila da poruke pokazuju "krajnje zanemarivanje dužnosti" od strane Trampa i da pokreću pitanja da je li je bivši predsednik, odlukom da ne reaguje, pokušavao da poremeti proces potvrde rezultata predsedničkih izbora na kojima je izgubio.

"Ove poruke nesumnjivo pokazuju da je Bela kuća tačno znala šta se događa na Kapitolu", navela je Čejni.

Više sati posle nasilja, Tramp je pozvao pristalice da "idu kući", dok je i dalje iznosio lažne tvrdnje da su izbori pokradeni. U kasnijim tvitovima je, po svemu sudeći, pokušavao da opravda poteze učesnika nereda.

Medouz je odboru od devet članova, sedam demokrata i dvoje republikanaca, predao više od 6.600 stranica prepiske sa ličnog imejl naloga, kao i oko 2.000 SMS poruka.

Prvobitno je pristao da svedoči o svojoj ulozi u događajima pre i na dan nereda 6. januara. Zatim je promenio mišljenje, pozivajući se na izvršnu privilegiju - pravo predsednika da ne objavljuju neka dokumenta.

Uoči glasanja u Predstavničkom domu rekao je za Foks njuz da je odluka politička i da ima veze sa "proganjanjem Donalda Trampa".

Još jedan Trampov bliski saradnik, Stiv Benon, optužen je za nepoštovanje Kongresa. Ako bude proglašen krivim, mogao bi da bude osuđen na zatvorsku kaznu do godinu dana.

XS
SM
MD
LG