Linkovi

Glavni haški tužilac za Kosovo imenovan za specijalnog tužioca u istragama o Trampu


ARHIVA - Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Foto: Reuters/Gaelen Morse)
ARHIVA - Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Foto: Reuters/Gaelen Morse)

Američki Sekretarijat za pravosuđe imenovao je u petak specijalnog tužioca koji će se baviti istragama o bivšem predsjedniku Donaldu Trampu.

Sekretar za pravosuđe Merik Garland objavio je na konferenciji za novinare u Vašingtonu da je za specijalnog tužioca imenovan Džek Smit - koji je u poslednje više od četiri godine bio glavni tužilac za ratne zločine u Specijizovanim većima Kosova u Hagu.

"Sekretarijat za pravosuđe odavno je prepoznao da je u određenim vanrednim slučajevima u interesu javnosti imenovati posebnog tužioca koji će nezavisno voditi istragu i krivični postupak", rekao je Garland, dodajući da je to u ovom trenutku ispravna stvar.

Na osnovu nedavnih događaja, uključujući najavu bivšeg predsjednika da će se kandidovati na sljedećim predsjedničkim izborima, kao i iskazanu namjeru sadašnjeg predsjednika da takođe bude kandidat, zaključio sam da je u javnom interesu imenovati posebnog tužioca”, izjavio je Garland.

Smit će nadgledati istragu Trampovog rukovanja povjerljivim vladinim dokumentima, kao i istragu o pokušaju da se miješa u miran prenos vlasti posle predsjedničkih izbora 2020. godine, prenijela je agencija Rojters.

Smit je naveo da će istrage voditi "nezavisno i u najboljoj tradiciji Sekretarijata za pravosuđe".

Prema Garlandovim riječima, Smit će se u SAD vratiti iz Haga i odmah će početi sa radom, uz napomenu da vjeruje da njegovo imenovanje neće usporiti okončanje istraga.

Smit je u prošlosti vodio Odsek za javni integritet Sekratarijata za pravosuđe u Vašingtonu, a potom je bio i vršilac dužnosti glavnog federalnog tužioca u Nešvilu, u saveznoj državi Tenesi, u vreme administracije Baraka Obame.

Kroz karijeru, Džek Smit je izgradio reputaciju nepristrasnog i odlučnog tužioca koji timove vodi sa energijom i fokusom da se slijede činjenice, gdje god one vodile", naveo je Garland. "Kao specijalni tužioc, on će imati nezavisnu tužilačku procjenu o tome da li trebaju biti podignute optužnice."

Smit je treći specijalni tužilac kojeg je Sekretarijat za pravosuđe imenovao od 2017. godine da se bavi politički osjetljivim slučajem. Ti tužioci obično imaju visok stepen nezavisnosti da bi se izbjegao potencijalni konflikt interesa.

Bivši direktor FBI-a Robert Maler imenovan je 2017. godine da nadgleda federalnu istragu Trampove predsjedničke kampanje iz 2016. godine i njene kontakte sa Rusijom, dok je 2019. Džon Duram imenovan da istražuje porijeklo istrage kampanje bivšeg predsjednika, koju je vodio FBI.

XS
SM
MD
LG