Linkovi

Komi odbacio republikanski izveštaj o Rusiji kao "politički dokument"


Bivši direktor FBI-ja Džejms Komi dolazi na promociju svoje knjige "A Higher Loyalty" u Njujorku, 18. aprila 2018.
Bivši direktor FBI-ja Džejms Komi dolazi na promociju svoje knjige "A Higher Loyalty" u Njujorku, 18. aprila 2018.

Bivši direktor FBI-ja Džejms Komi odbacio je kao "politički dokument" izveštaj odbora Predstavničkog doma, koji predvode republikanci, a u kojem se Trampov izborni štab oslobađa sumnje da je bio u dosluhu sa Rusima.

"Ja nisam na taj način doživeo činjenice koje su mi bile na raspolaganju pre nego što sam napustio FBI i mislim da najvažniji posao danas obavlja specijalni tužilac sprovodeći svoju istragu", izjavio je Komi gostujući u programu TV mreže NBC "Meet the Press".

Komi je istragu koju je vodio Odbor za obaveštajne poslove Predstavničkog doma nazvao "promašajem" koji je naneo štetu odnosima sa obaveštajnom zajednicom i Sudom za nadzor stranih obaveštajnih službi, koji razmatra zahteve za izdavanjem naloga za prismotru osumnjičenih stranih špijuna unutar Sjedinjenih Država.

Dok se u izveštaju odbora priznaje da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016. godine, navodi se da istražitelji nisu pronašli nikakve dokaze da je Trampov izborni štab radio u saradnji sa Rusima.

Demokrate u odboru ističu da njihove republikanske kolege nisu razgovarale sa dovoljno očevidaca niti pronašle dovoljno dokaza kojim bi potkrepili nalaze iz izveštaja. Najviše rangirani demokrata u odboru, Adam Šif, je zaključke izveštaja nazvao "površnim".

Predsednik Tramp stalno poriče da je njegov izborni štab radio u dosluhu sa Rusima. Samog sebe naziva žrtvom "lova na veštice" dok istragu specijalnog tužioca Roberta Malera naziva "obmanom."

Komi je izjavio za Meet the Press ono što je napisao i u svom upravo objavljenom bestseleru o svojoj karijeri - da ima ozbiljne sumnje u Trampov kredibilitet čak i ako bi dao iskaz Maleru pod zakletvom.

"Ponekad ljudi koji imaju ozbiljan problem sa kredibilitetom mogu da kažu istinu kada shvataju da posledice iznošenja neistine u svedočenju ili pred velikom porotom mogu da budu veoma ozbiljne. Ali morali biste da uđete u taj razgovor sa vrlo jakom svešću da bi bio u stanju da vas slaže."

Komi kaže da kao i svi dobri tužioci, Maler namerava da završi svoju istragu što brže može.

XS
SM
MD
LG