Linkovi

Tramp: Komi je "lažljivi ljigavac"


Američki predsednik Tramp osuo je paljbu na bivšeg direktora FBI-ja, Džejmsa Komija, nazvavši ga "lažljivim ljigavcem". Predsednik je dodao da mu je "velika čast" što ga je otpustio.

Trampova serija uvreda usledila je pošto je Komi započeo javnu promociju svoje knjige "Viša lojalnost, istina, laži i liderstvo", koja će biti objavljena sledeće nedelje. Očekuje se da će Komijevi memoari pružiti dublji uvid u njegov burni odnos sa američkim predsednikom koji ga je otpustio a kojeg je Komi optužio da se meša u nezavisnost Federalnog istražnog biroa.

"Džejms Komi je dokazani LAŽLJIVAC & CINKAROŠ. Bukvalno svako u Vašingtonu je mislio da treba da bude otpušten zbog svog očajnog rada - sve dok nije zaista otpušten", tvitovao je Tramp. "Odavao je poverljive informacije zbog čega treba da se krivično goni. Lagao je Kongresu POD ZAKLETVOM."

"On je slabi i lažljivi ljigavac koji je, kako je vreme pokazalo, bio očajan direktor FBI-ja. Način na koji je vodio slučaj Korumpirane Hilari Klinton će ući u istoriju kao jedan od najvećih promašaja biroa. Bila mi je velika čast da otpustim Džejmsa Komija", nastavio je Tramp.

Trampovi komentari su u skladu sa kampanjom koja se vodi na internetu u cilju diskreditovanja Komija, koju su organizovale Trampove pristalice.

Republikanski nacionalni komitet u četvrtak je pokrenuo novi vebsajt nazvan "Lažljivi Komi" - Lyin’Comey.com, gde se mogu pročitati citati ulgednih demokrata koje su u prošlosti kritikovale bivšeg direktora FBI-ja. Republikanska partija namerava da proveri činjenice u Komijevoj knjizi i iskoristi taj vebsajt za "hitri odgovor" na sve pogrešne izjave ili kontradikcije, preneo je Foks Njuz.

Komijeva knjiga kritikuje Trampa kao nemoralnog političara koji ne smatra da istina obavezuje i ocenjuje da se u vođenju zemljom predsednik rukovodi egom i zasniva liderstvo na ličnim lojalnostima svojih saradnika. Knjiga takođe sadrži nekoliko ličnih uvreda na račun Trampa - uključujući i komentar o "belim polumesecima" ispod očiju koji su, kako pretpostavlja, rezultat Trampovog korišćenja naočara u solarijumu.

Prema prvim recenzijama knjige uoči njenog objavljivanja, Komi u svojoj biografiji takođe opisuje Trampa kao osobu nalik na mafijaškog šefa, koji nastoji da zamagli linije između sporovođenja zakona i politike, i koji je pokušao da izvrši pritisak na njega u vezi sa istragom ruskog mešanja u izbore.

Tramp je otpustio Komija u maju 2017, što je podiglo veliku buru. Demokrate su tvrdile da je predsednik pokušao da poremeti istragu o mogućem dosluhu svog izbornog štaba sa Rusima. Otpuštanje Komija dovelo je do imenovanja Roberta Malera kao specijalnog tužioca koji nadzire istragu Rusije. Malerova istraga je proširena i da bi se utvrdilo da li je Tramp ometao pravdu otpuštanjem Komija, što predsednik demantuje. Tramp je Komija opisao kao "hvalisavca" i "lažova."

Komijeva knjiga stiže na tržište u posebno osetljivom trenutku za Trampa i Belu kuću. Zvaničnici navode da je Tramp razjaren zbog nedavne racije FBI-ja na kancelariju i stan njegovog privatnog advokata, posle čega je otvorena mogućnost da će Tramp otpustiti zamenika sekretara za pravosuđe, Roda Rozenstajna, koji je imenovao Malera, ili pokušati da sam zaustavi tu istragu.

XS
SM
MD
LG