Linkovi

Tramp: Komi bi trebalo da bude zatvoren


Predsednik SAD Donald Tramp i bivši direktor FBI-a Džejms Komi

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da bi trebalo zatvoriti bivšeg direktora FBI-a Džejmsa Komija jer je u svojoj knjizi o Trampovom predsedničkom mandatu izneo poverljive informacije i zato što je lagao tokom svedočenja u Kongresu.

Tramp je osuo paljbu po Komiju nekoliko sati pred emitovanje intervjua sa bivšim direktorom FBI-a kojeg je Tramp razrežio dužnosti. Komijeva knjiga “Viša lojalnost” u prodaji će se pojaviti u utorak , a već se popela na vrh liste bestselera zbog broja unapred naručenih kopija.

Komi u knjizi poredi Trampa sa “mafijaškim bosom” i njegov predsednički mandat opisuje kao “šumski požar”.

“Na važna pitanja u Komijevoj loše napisanoj knjizi nije odgovoreno, kao npr. kako to da je izneo poverljive informacije (zatvor) i zašto je lagao Kongres (zatvor)”, napisao je na Tramp na Tviteru, očigledno pogrešno tvrdeći da su Komijevi zapisi o njihovim privatnim sastancima poverljive informacije. Nije najjasnije na šta je Tramp aludirao kada je izneo argument da je Komi lagao tokom svedočenja u Kongresu.

“Nikada nisam tražio od Komija Ličnu Lojalnost”, izneo je Tramp, osporavajući ključnu Komijevu tvrdnju. “Jedva poznajem tog tipa. Još jedna u nizu njegovih laži. Njegove 'beleške' su egocentrične i LAŽNE!”

Tramp je objavio, “Ljigavi Džejms Komi, čovek koji uvek završi loše i oštećeno (on nije pametan!), će ostati upamćen kao najgori direktor FBI-a, bez premca!”.

Komi je u knjizi napisao “ovaj predsednik je nemoralan i nepovezan sa istinom i institucionalnim vrednostima. Njegovo liderstvo je zasnovano na transakcijama, egoizmu i ličnoj lojalnosti.” Komi tvrdi da je Tramp bio posebno zabrinut oko nepotvrđenih optužbi da je 2013. gledao prostitutke kako uriniraju po krevetu u hotelu u Moskvi, i da je od Komija tražio da sprovede istragu kako bi opovrgao te tvrdnje.

U nedelju uveče na TV mreži ABC emitovaće se ekskluzivni intervju sa Komijem čime zvanično počinje njegova promocija knjige.

Tramp je napao Komija jer je bivši direktor FBI-a priznao da je malo pre Trampove izborne pobede 2016. uzeo u obzir činjenicu da je Trampova protivnica, demokrata Hilari Klinton, vodila u anketama, te da je ponovo pokrenuo istragu o korišćenju privatnog servera za slanje poverljivih informacija dok je bila državna sekretarka nekoliko godina ranije.

“Neverovatno, Džejms Komi kaže da su Ankete, u kojima je Pokvarena Hilari vodila, bile faktor u (glupom) vođenju istrage o Klintonovim imejlovima. Drugim rečima, on je donosio odluke bazirane na činjenici da je mislio da će ona da pobedi, i hteo je posao. Ljigavac!”, napisao je Tramp.

Američki lider je takođe podsetio i na incident iz juna 2016, kada se suprug Hilari Klinton, bivši predsednik Bil Klinton, privatno sastao sa tadašnjim državnim tužiocem Loretom Linč ispred aviona u vreme kada je Linč nadgledala istragu FBI-a o imejlovima. Hilari Klinton je nekoliko nedelja nakon toga oslobođena optužbi za krivično delo.

“Komi je gurnuo Linč pod točkove!”, izjavio je Tramp. “Zašto ne možemo svi da saznamo šta se desilo na asfaltu iza aviona izmedju Divljeg Bila i Linč? Da li joj je obećano mesto u Vrhovnom sudu, ili (da ostane državni tužilac u Klintonovoj vladi), kako bi oslobodila Hilari. Nikakvi razgovori o golfu ili unucima (pustite nas toga)!”

Tramp nije propustio ni da pomene prošlonedeljno pretresanje njujorške kancelarije i privatnih prostorija njegovog ličnog advokata Majkla Koena, u kojem je FBI pokušao da pronađe dokumenta vezana za značajnu isplatu dvema ženama malo pre izbora, koje tvrde da su imali aferu sa Trampom deset godina pre nego što se kandidovao za predsednika. Tramp je odacio navodne veze sa pomenutim ženama.

Prema američkom zakonu razgovori između advokata i njihovih klijenata su zaštićeni – privilegija poverljivosti u odnosima advokata i klijenta - osim u slučaju planiranja zločina.

“Privilegija poverljivosti između advokata i klijenta je prošlo vreme”, tvitovao je Tramp. “Imam puno (previše!) advokata i verovatno se pitaju kada će biti izvedena racija na njihove kancelarije, čak njihove domove, i kada će im sve, uključujući njihove telefone i kompjutere, biti oduzeto. Svi advokati su potišteni i zabrinuti!”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG