Linkovi

Otpušteni direktor FBI-a: Tramp moralno nepodoban za predsednika


Bivši direktor FBI-a Džejms Komi tokom svedočenja u Senatu prošle godine
Bivši direktor FBI-a Džejms Komi tokom svedočenja u Senatu prošle godine

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi smatra da je predsednik Donald Tramp "moralno nepodoban" da obavlja tu funkciju, kao i da postoje "neki dokazi" da je Tramp ometao pravdu.

"Postoji nešto važnije od toga što bi trebalo sve da nas ujedini, a to je da naš predsednik mora da bude otelotvorenje poštovanja i da se povinuje vrednostima koje su u srži naše zemlje", rekao je Komi. "Najvažnija od njih je istina. Predsednik nije u stanju da to uradi".

Komi je to rekao u razgovoru za TV mrežu Ej-Bi-Si Njuz (ABC News) koji je emitovan kasno sinoć, pred izlazak svoje knjige, u kojoj delimično obrađuje svoju ulogu u istragama kako ruskog mešanja u izbore 2016, tako i korišćenja privatnog email servera Hilari Klinton, ali i privatne razgovore sa Trampom, pre nego što ga je predsednik prošle godine otpustio.

Tokom jednog od tih sastanaka, koje je opisao i kada je javno svedočio pred Kongresom, Komi kaže da je Tramp pomenuo istragu svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina i pitao da li bi direktor FBI-a mogao "da odustane od nje".

"To je svakako neki dokaz opstrukcije pravde. To bi zavisilo - a ja sam samo svedok u ovom slučaju, ne istražitelj ili tužilac - to bi zavisilo od drugih stvari koje odražavju njengovu nameru", rekao je Komi.

Tramp poriče da je tražio od Komija da zaustavi istragu protiv Flina, koji je priznao da je lagao istražitelje FBI-a o svojim kontaktima sa ambasadorom Rusije u SAD. Predsednik je takođe preko Tvitera nazvao Komija lažljivcem.

"Velika pitanja u Komijevoj knjizi sa lošim kritikama nisu odgovorena, recimo kako je davao poverljive informacije (zatvor), zašto je lagao Kongres (zatvor)", napisao je Tramp sinoć, kako izgleda pogrešno tvrdeći da su beleške koje je Komi napisao o privatnim susretima sa Trampom i o kojima je u javnosti govorio, bile poverljive. Nije jasno na šta je Tramp mislio kada je naveo da je Komi lagao u svedočenju pred kongresnim odborima.

Komi se u intervjuu za ABC osvrnuo i na sastanak tokom kojeg mu je Tramp tražio da mu bude lojalan.

"Nikad nisam od Komija tražio ličnu lojalnost", poručio je Tramp na Tviteru, pre nego što je intervju emitovan. "Ja jedva da poznajem ovog tipa. Još jedna od njegovih laži. Njegove 'beleške' idu mu na ruki i LAŽNE SU!"

Trampova odluka da otpusti Komija dovela je do postavljanja bivšeg direktora FBI-a Roberta Malera za specijalnog tužioca koji istražuje rusko mešanje u izbore i da li je Tramp ometao pravdu. Maler je do sada podigao optužnice protiv 19 odoba, među kojima su i trampov bivši šef izbornog štaba Pol Manafort i savetnici u kampanji Rik Gejts i Džordž Papadopulos.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders prošle nedelje je izjavila da Trampova administracija veruje da predsednik ima zakonsko pravo da otpusti Malera, što bi kako je Komi rekao ABC-u bio predsednikov do sada "najozbiljniji napad na vladavinu zakona".

Komi je takođe rekao da je uveren da će Maler, ukoliko mu bude dozvoljeno da nastavi da radi "doći do istine".

"Još jednom, ne znam šta će to biti. Možda će zaključiti da nema ničeg što dotiče predsednikaTrampa ili bilo koga od njegovih bliskih saradnika. I to je u redu, sve dok Maler uspe da utvrdi tu istinu", rekao je Komi.

Tramp poriče da je njegov izborni štab bio u dosluhu sa Rusijom.

Američka obaveštajna zajednica procenila je da je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio kampanju s ciljem da podrije poverenje u izbore, umanji šanse Hilari Klinton da pobedi i pomogne Trampu da postane predsednik.

Primerak knjige bivšeg direktora FBI-a Džejmsa Komija.
Primerak knjige bivšeg direktora FBI-a Džejmsa Komija.

Komi je takođe rekao da ne može da isključi mogućnost da Rusija ima kompromitujuće informacije i Trampu.

"Mislim da je moguće. Ne znam, Ov su još neke reči koje sam mislio da nikad neću izgovoriti o predsedniku SAD, ali moguće je".

Komi se suočio sa kritikama zbog načina na koji je rukovodio istragom korišćenja provatnog servera od strane Hilari Klinton, dok je bila državna sekretarka u administraciji Baraka Obame, uključujući i to što je neposredno pre izbora objavio da je istraga ponovo otvorena. Klinton je izjavila da je ta odluka doprinela da izgubi izbore.

Komi je za ABC rekao da je doneo odluku za koju je smatrao da je odgovarajuća i da je faktor u tome bilo to što je verovao da će Klinton pobediti.

"Ne sećam se da sam baš to tako rekao, ali mora da jesam", rekao je Komi. "Da će ona postati novoizabrani predsednik, i da ako sakrijem to od američkog naroda, da će biti nelegitimna onog trenutka kada bude izabrana, kada se ovo pročuje".

Tramp je izrazio svoje nezadovoljstvo povodom tog Komijevog komenatra, na Tviteru:

"Neverovatno, Džejms Komi tvrdi da su ankete, u kojima je pokvarena Hilari vodila, bile faktor u tome kako je (glupo) rukovodio istragu njenih imejlova. Drugim rečima, donosio je odluke na osnovu činjenice da je mislio da će da pobedi, a hteo je posao. Ljigavac!"

Tramp je izneo slično viđenje Komija u još jednom tvitu: "Klizavi Džejms Komi, čovek koji uvek završi loše i u problemu (nije pametan!), u istoriji će biti upamćen kao NAJGORI direktor FBI-a, daleko najgori!"

Direktori FBI-a postavljaju se na 10-godišnji mandat, koji obuhvata dva različita predsednika. Na pitanje da li bi i dalje služio na tom položaju da ga Tramp nije otpustio, Komi je rekao da bi bio nesrećan, ali da bi i dalje predvodio tu organizaciju i "pokušavao da je zaštiti".

Komi je uporedio Trampov predsednički mandat sa šumskim požarom, navodeći da pravi "ogromnu štetu našim normama i vrednostima", ali da je optimista, jer vidi da "neke stvari već rastu i cvetaju koje nisu pre tog požara".

XS
SM
MD
LG