Linkovi

Putin: SAD i Rusija nisu neprijatelji


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ne veruje da su njegova zemlja i SAD neprijatelji i umanjio značaj novih sankcija zvaničnoj Moskvi koje su američki zakonodavci usvojili.

Tokom svog tradicionalnog razgovora sa građnima, uživo u emisiji prenošenoj na nacionalnoj televiziji, Putin je podsetio da su se Rusija i SAD borile jedna uz drugu tokom dva svetska rata i da je “Rusko carstvo imalo ključnu ulogu u obezbeđivanju američke nezavisnosti”.

"Znam kakvo je raspoloženje našeg naroda, mi ne verujemo da je Amerika naš neprijatelj. Postoji histerija u medijima i to utiče na raspoloženje, ali mnogi ljudi u Rusiji dive se dostignućima amerikog naroda i nadam se da će se naši odnosi normalizovati”, rekao je Putin, u komentaru samo dan pošto je američki Senat ogromnom većinom usvojio oštrije sankcije protiv Rusije, kako bi je kaznio zbog njenih pokušaja da utiče na američke predsedničke izbore 2016.

Pre nego što budu primenjenje, nove sankcije mora da potvrdi Predstavnički dom i potpiše predsednik. Putin je umanjio značaj novih sankcija dovodeći u pitanje njihovu efikasnost i okrivio unutrašnje probleme u SAD, kao razlog za njihovo uvođenje.

Putin je takođe ponovio da američki zvaničnici još nisu izneli dokaze o tome da su ruski hakeri ukrali i objavili hiljade imejlova Hilari Klinton, a bivšem direktoru FBI-a Džejmsu Komiju, koji je vodio istragu o tome, u šali ponudio politički azil, pre nego što ga je uporedio sa Edvardom Snoudenom, implicijrajući da nema razlike između onoga što je uradio bivši službenik NSA-a i Komi, kada je napisao beleške o svom sastanku sa Trampom i potom se pobrinuo da one procure u medije.

"To znači da on nije lider bezbednosnih službi, već branilac ljudskih prava. A ukoliko se suoči sa pritiskom, bićemo srećni da mu ponudimo politički azil, kao i Snoudenu", rekao je Putin.

XS
SM
MD
LG