Linkovi

Ukrajinci u mraku i bez grijanja na temperaturama ispod nule


Stanovnica sela Višorod, pored Kijeva, nosi mačku pronađenu u zgradi uništenoj u ruskom napadu (Foto: REUTERS/Gleb Garanich)
Stanovnica sela Višorod, pored Kijeva, nosi mačku pronađenu u zgradi uništenoj u ruskom napadu (Foto: REUTERS/Gleb Garanich)

Veći deo Ukrajine i u četvrtak je bio bez grijanja ili struje nakon najžešćih ruskih vazdušnih napada do sada na ukrajinsku energetsku mrežu, a stanovnici Kijeva upozoreni su da se spreme za dodatne udare i naprave zalihe vode, hrane i tople odeće.

Ukrenergo, državna kompanija zadužena za energetsku mrežu, saopštila da nije ispunjeno 50 odsto potražnje nakon što su pogođena ključna postrojenja. U Kijevu, gradu sa tri miliona stanovnika, 60 odsto stanovnika je bez struje na temperaturama ispod nule, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

"Razumemo da bi raketni napadi poput ovih mogli ponovo da se dogode. Moramo da budemo spremni za sve", rekao je Kličko.

Ukrenergo je najavio da će napajanje strujom prvo biti obnovljeno za kritičnu infrastrukturu - mreže za distribuciju gasa, snabdevanje vodom, kanalizaciju i bolnice. Domaćinstva će biti postepeno priključivana.

Ukrajinske vlasti otvorile su centre, ponekad u šatorima, gde ljudi mogu da se zagreju i priključe telefone.

"Drugi dan smo bez struje i hrane. Više od 60 dece čeka na hranu i ne možemo ništa da pripremimo dok ne dobijemo struju", rekla je stanovnica Kijeva u jednom od šatora.

Ukrajinski zvaničnici pozivaju svet da deluje protiv Rusije zbog njenih vazdušnih napada na civilnu infrastrukturu.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba napisao je u četvrtak na Tviteru da Rusija "vodi najkukavičkiju i najvarvarskiju vrstu rata protiv nenaoružanih civila".

Njegovi komentari usledili su nakon video-snimka pojavljivanja predsednika Volodimira Zelenskog pred Savetom bezbednosti UN tokom kojeg je Zelenski rekao da su ruski projektili pogodili bolnice, škole, saobraćajnu infrastrukturu i stambena naselja.

Zelenski je rekao da Ukrajina čeka "veoma čvrstu reakciju" sveta.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja odbacio je, kako je rekao, "nepromišljene pretnje i ultimatume" Ukrajine i njenih zapadnih pristalica.

U ruskim raketnim napadima poginulo je 10 osoba i obustavljen rad svih nuklearnih elektrana prvi put za 40 godina.

Vlasti se nadaju da će do kraja dana ponovo biti puštene u rad nuklearne elektrane na teritoriji koju kontroliše Ukrajina. U zapadnom gradu Lavovu, u blizini granice sa Poljskom, gradonačelnik je rekao da je ceo grad ostao bez struje, iako nema trenutnih informacija o tome koliko je ciljeva pogođeno.

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje, najveća evropska, ponovo je izgubila pristup spoljnoj električnoj energiji i umesto toga morala je da se osloni na svoje hitne dizel generatore za snagu koja joj je potrebna za hlađenje reaktora i druge ključne funkcije nuklearne bezbednosti i bezbednosti, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi često je pozivao – bezuspešno – da se zaustave borbe u blizini nuklearne elektrane, kako bi se izbegla mogućnost nuklearne katastrofe.

Kako su napadi na ukrajinsku infrastrukturu nastavljeni, Sjedinjene Države su objavile da šalju još 400 miliona dolara municije i generatora u Kijev, čime iznos američke podrške iznosi više od 19 milijardi dolara pomoći tokom devetomesečnog rata.

U izveštaju su korišćene neke informacije agecnija Asošijeted pres, Rojters i AFP.
XS
SM
MD
LG